Krimi

Morten Bødskovs forklaring i Tibet-sagen: - Jeg var, for at sige det pænt, meget træt af den sag

Morten Bødskov var justitsminister men havde ingen idé om, at Københavns Politi svarede i strid med sandheden, når det kom til Tibet-sagen.

Det er ikke i Justitsministeriet, der ligger en rygende pistol i sagen om at politiet forhindrede Tibet-venlige demonstranter i at ytre sig frit under de kinesiske stats- og regeringsbesøg i 2012, 2013 og 2014.

Det mener i hvert fald tidligere justitsminister Morten Bødskov (S), der bestred posten under de to første kinesiske besøg.

- Jeg var, for at sige det pænt, meget træt af den sag, sagde Morten Bødskov til Tibetkommissionens udspørger, advokat Jakob Lund Poulsen.

Var 'træt af det'

Han havde som minister travlt med mange andre store sager - asylpakke, Danmarks snart overståede formansskab for EU og mange hundrede andre Folketingsspørgsmål - ligesom han hver anden dag modtog en 5-10 centimeter høj stak med borgerhenvendelser om både stort og småt.

- Jeg kan huske, at jeg var meget træt af det. At man ikke troede på, at Justitsministeriet ikke havde været involveret i det her, forklarede Morten Bødskov til Tibetkommissionens udspørger, advokat Jakob Lund Poulsen.

Fredag satte Bødskov sig som den første af tre tidligere socialdemokratiske justitsministre foran Tibetkommissionen, der er nedsat for at afdække, hvorfor Københavns Politi dengang fjernede flag og demonstranter fra de kinesiske delegationer. Samt hvorfor Folketinget i årevis modtog svar fra politiet, der var i direkte modstrid med sandheden.

Ikke ministeriets opgave

- Jeg havde jo ikke noget med planlægningen at gøre. Det havde Udenrigsministeriet især - men også Statsministeriet. Det var ikke Justitsministeriet, der havde den opgave, siger Morten Bødskov indledningsvis til kommissionens udspørger.

Og derfor kendte han heller ikke noget til de beføjelser, der var udstukket til politifolkene på gaden - eller de indledende møder, hvor embedsmænd, PET-ansatte og politifolk planlagde det praktiske omkring besøgene.

Vi var temmelig irriterede over, at Københavns Politi kom med de her nye oplysninger.

Morten Bødskov, tidligere justitsminister

- Som justitsminister ville man nogle gange ønske, at man var almindelig borger, sagde Morten Bødskov.

Han havde naturligvis fulgt med i medierne, hvor borgere og journalister stillede spørgsmål til rigtigheden af politiets forklaringer - men ud over at diskutere sagen med sine rådgivere, foretog han sig ikke mere.

Nye oplysninger var irriterende

Morten Bødskov havde ingen mistanke om, at svarene fra Københavns Politi ikke var i overensstemmelse med sandheden. Og han var ærgerlig over, at politiet først sagde, der ikke var konfiskeret Tibetflag - hvorefter det kom frem, at der lå eller havde ligget flere flag ude i en vindueskarm på Station Amager.

Derfor måtte Justitsministeriet sende en sjælden berigtigelse til Folketingets Retsudvalg.

- Vi var temmelig irriterede over, at Københavns Politi kom med de her nye oplysninger, sagde Morten Bødskov.

I løbet af kommissionens arbejde er det kommet frem, at selvom det var Justitsministeriet, der stod som afsender på en række svar til Folketinget - så var det i virkeligheden en ren ekspeditionsforretning af de redegørelser, der kom fra Rigspolitiet - som i det store og hele blot satte svar fra Københavns Politi ind i et skema, inden svarene blev overleveret til ministeriet.

Spiller bolden til Rigspolitiet

Men Morten Bødskov havde ingen ide om, at svarene ikke var korrekte.

- Nej, overhovedet ikke. Jeg har selvfølgelig tillid til embedsmændenes arbejde. At de svar, der kommer op til mig, er rigtige, når de lander på mit bord. De svar har været gennem en 8-10 hænder, jeg havde ikke grund til at tro, at de ikke var rigtige, sagde Morten Bødskov til kommissionens udspørger.

Efter forhøret var slut fastholdt han overfor TV 2, at han ikke kunne have handlet anderledes dengang. At han var nødt til at stole på sine embedsmænd.

At han selv ikke som ansvarlig Justitsminister kunne handle anderledes.

Men måske var det en idé at se på Rigspolitiets ansvar, mener Morten Bødskov i dag.