Krimi

Linas virksomhed truet til at betale 15.000: Skynd dig, prisen stiger!

Hele it-systemet i Lina Odoricos virksomhed blev for nyligt lagt ned af hackere. Det er svært for små virksomheder som hendes at beskytte sig.

- Dine filer er blevet krypteret, fordi du ikke har nok fokus på at sikre dit system.

Da Lina Odorico i sidste uge mødte ind på kontoret i sin egen enkeltmandsvirksomhed fik hun sig en grim overraskelse.

Hendes it-system var blevet hacket, og alle filer på nær mailen var blevet krypteret, så hun ikke kunne åbne dem.

- Jeg var fuldstændig lammet

En ukendt person, der sandsynligvis er bagmanden, havde sendt hende en besked om, at filerne kun ville blive låst op igen, hvis hun betalte et beløb svarende til 15.000 kroner.

- Vi er ikke løgnere eller svindlere. Du betaler – vi hjælper. Efter 48 timer stiger prisen. Skynd dig,! stod der blandt andet i beskeden.

Det fik Lina Odorico til hurtigt at overføre pengene.

- Det blev jeg nødt til, for hvad skulle jeg gøre? De havde også inficeret hele min backup, siger Lina Odorico til TV 2.

- Jeg kunne se, at beløbet steg dag for dag, så jeg var fuldstændig lammet, og det var jeg i flere dage, tilføjer hun.

It-ekspert: Svært at gøre noget ved

Under hele forløbet var Lina Odorico i kontakt med it-specialist Anders Legård Allentoft fra virksomheden Luna IT.

Han siger til TV 2, at han tog kontakt til et hollandsk firma med speciale i netop denne type angreb. Her fik han at vide, at der ikke var meget at gøre, og derfor havde Lina Odorico ingen anden udvej end at betale. 

 - Man kan godt begynde at prøve at dekryptere filerne, men man får ikke nødvendigvis succes med det inden for de første tre måneder, og så er løbet kørt, siger Anders Legård Allentoft.

Han har også har kendskab andre virksomheder, der er blevet ramt af lignende angreb. Ofte er det firmaer uden de helt store økonomiske ressourcer til beskyttelse, der er uheldige.

- Man kan selvfølgelig godt sikre sig ved at have nogle tunge firewalls, men det er ikke noget, man har, når man er en mindre virksomhed. De er relativt dyre, siger han.

Svært at gardere sig imod

Efter at have betalt de 15.000 kroner fik Lina Odoricos virksomhed tilsendt en kode til at låse de krypterede filer op.

It-systemet virker derfor igen, men da de overførte beløbet, kunne Anders Legård Allentoft se, at der lå mange penge i den ”elektroniske pung”, som bagmændene administrerede. Dermed tyder meget på, at Lina Odorico langt fra er den eneste.

Hun har efter angrebet fået omlagt sit it-system, så hun kun kan tilgå det fra sit kontor og altså ikke via fjernadgang. Det skulle give en bedre sikkerhed, men der er ingen garanti for, at hackerne ikke finder nye måder at komme ind på.

Anders Legård Allentoft siger, at det for de små virksomheder er svært at gardere sig imod sådanne angeb, men Lina Odorico håber alligevel at hendes historie kan være med til at sætte fokus på problemet.

Ifølge den seneste opgørelse fra Rigspolitiet har der i 2014 og 2015 været ekstraordinært mange anmeldelser om hacking. I 2014 var der 180 anmeldelser, mens der året efter var 133.

- Politiet vurderer fortsat, at der er stor kapabilitet hos kriminelle individer og grupper for så vidt angår evnen til at tilegne sig data ved hjælp af hackerværktøjer. Denne vurdering bygger blandt andet på, at disse værktøjer kan købes for relativt beskedne beløb på internettet, lyder det blandt andet i den seneste opgørelse.