Krimi

Godsejer taber i retten: Skal betale for ødelagte grave

For at få plads til at plante juletræer fik godsejer Bernt Johan Collet ryddet fredede gravhøje og stendysse.

Godsejer og tidligere konservativ minister Bernt Johan Collet har tabt en langtrukken sag, som handler om ødelagte fortidsminder på sin grund i Vallebo Skov på Sydsjælland. Det oplyser Østre Landsret.

Godsejeren er blevet pålagt at skulle betale i alt 450.000 kroner for restaureringen af 11 gamle gravhøje og en stendysse, som blev jævnet med jorden for at gøre plads til at plante juletræer.

Slots- og Kulturstyrelsen havde først krævet lige under 550.000 kroner for genetableringen af fortidsminderne. Men retten har nedsat regningen med cirka 100.000 kroner.

Godsejeren er glad for, at han har fået nedsat beløbet.

- Vi havde naturligvis gerne set, at landsretten havde nedsat Slots- og Kulturstyrelsens regning med et endnu større beløb, siger Bernt Johan Collet i en skriftlig kommentar til dommen,

- Men vi er tilfredse med, at Landsretten nu har signaleret til Slots- og Kulturstyrelsen, at deres regning har været for stor, lyder det videre.

Godsejeren blev først frifundet

Alle fortidsminderne har været registreret på kort siden 1984 - nogle af dem siden 1945.

Bernt Johan Collet blev først frifundet ved Retten i Nykøbing Falster i 2014, men cirka halvandet år efter blev han i Københavns Byret dømt til at skulle betale for genetableringen af de fredede gravhøje.

Han ankede sagen til landsretten.

Ud over de 450.000 kroner skal han betale renter og for sagsomkostningerne. Dermed løber beløbet op i cirka 600.000 kroner.

Bernt Johan Collet storproducerer juletræer på Lundbygaard Gods. Hvert år eksporterer han cirka 500.000 træer.