Krimi

Hvem er manden i bilen? Stribevis af børn får tilbudt slik og køreture

Børn i Jyllinge, Hvalsø og Frederikssund har de seneste måneder oplevet at blive passet op af en mand, der tilbød slik og et lift.

En 10-årig dreng blev torsdag passet op af en fremmed mand i en bil i Frederikssund. 

Manden kørte i en rød bil, stoppede op ud for drengen, rullede vinduet ned og spurgte den 10-årige, om han ville have lidt slik, fortæller Nino Petersen fra lokalpolitiet i Frederikssund til Frederiksborg Amts Avis.

Men dette var en dreng, der udemærket godt vidste, at man ikke må tage imod slik fra fremmede.

Det er der mange andre børn i området, der heldigvis også godt ved. De seneste to-tre måneder har Nordsjællands og Midt- og Vestsjællands Politi modtaget anmeldelser fra forældre til omkring 12 børn, der er blevet passet op på lignende måder. 

12 meldinger i Hvalsø, Jyllinge og Frederikssund

Børn i alderen fra otte til 15 år er blevet tilbudt fristende sager som slik, Pokémon-kort og popcorn eller et lift.

Ifølge TV 2s oplysninger er der anmeldt fire episoder i Hvalsø, seks i Jyllinge og to i Frederikssund. Altså i alt 12 meldinger om, at børn er blevet passet op af en fremmed mand i de tre byer, der ligger på stribe i Midtsjælland. 

Den store frygt er jo, hvis der skulle forsvinde et barn. Det kan da godt være, at det var en, der bare ville være flink, men det er da underligt.  

Ursula Andersen, førtidspensionist og mor til 15-årig, der blev passet op af en fremmed. 

Børnene beretter om både mørke og lyse varevogne samt den røde bil. 

I Hvalsø blev en otte-årig pige opsøgt af en mand, da hun gik fra sin skolefritidsordning i begyndelsen af januar. Hun måtte få slik, hvis hun gik med ind i hans bil, sagde han. 

Pigen afviste ligesom drengen i Frederikssund. Episoden er meldt til politiet. 

Der er ifølge TV 2s oplysninger anmeldt 12 episoder, hvor børn angiveligt er blevet passet op af en fremmed mand i Hvalsø, Jyllinge og Frederikssund, der ligger på stribe i Midtsjælland.

Håber på en naturlig forklaring

Blot to dage senere blev en 15-årig dreng tilbudt et lift af en mand i en varevogn, da han om eftermiddagen gik på en cykelsti ved skolen i samme by.

Hans mor har svært ved at tro, at manden bare ville hjælpe med et lift i vinterkulden. 

- Jeg blev tosset, fortæller Ursula Andersen, der er førtidspensionist og mor til Patrick på 15.

- Den store frygt er jo, hvis der skulle forsvinde et barn. Det kan da godt være, at det var en, der bare ville være flink, men det er da underligt, når det sker to dage efter den anden episode. Og man tager da ikke et barn, man ikke kender med op at køre?! 

Den 15-årige opfattede det også som "mærkeligt"

Min søn blev stoppede ca. kl.15.30 af en varevogn/minibus med meget mørke sider og bagpå manden spurgte om han skulle...

Posted by Ursula Charlotte Andersen on Thursday, January 5, 2017

Hun har skrevet et facebookopslag om sønnens oplevelse, som er delt vidt og bredt. Hun håber stadig, at manden i varevognen henvender sig. 

Det ville være rart at høre, at der måske var en naturlig forklaring, tænker hun. 

- Det kan jo være, at det bare er en flink mand, der ville give knægten et lift, fordi det var hundekoldt, håber hun. 

Tal med børnene på en balanceret måde

Hvalsø Skole har talt med sine elever om episoden med den otte-årige pige. Børnene er blevet instrueret i, at man ikke skal tage imod noget fra fremmede eller gå med dem, og at man skal kontakte en voksen med det samme, hvis man bliver opsøgt af en fremmed. Børnene skal også følges ad. 

I et brev, som TV 2 har set, opfordrer skolen alle elevernes forældre "til at tale med børnene omkring, hvordan man agerer i sådanne situationer".

- Vi håber selvfølgelig meget på, at I finder den rigtige balance mellem at skabe tryghed og give børnene gode råd til at agere i sådanne sager, skriver skoleleder Lars Hansson i brevet. 

Noter mistænkelig bils nummerplade

Midt- og Vestsjællands Politi kan ikke sige med sikkerhed, om det er den samme person, der har opsøgt alle børnene. 

Der er ikke noget at sige til, at forældre i området er utrygge ved det her. Det er også derfor, vi gerne vil have en snak med den pågældende og høre, hvad han laver.

Carsten Andersen, kommunikationsansvarlig ved Midt- og Vestsjællands Politi

Men rækken af henvendelser tages "meget alvorligt", forsikrer Carsten Andersen, der er kommunikationsansvarlig ved Midt- og Vestsjællands Politi. 

- Vi efterforsker stadig sagen, og vi er fortsat meget interesserede i at høre fra borgere, der kan hjælpe os med oplysninger, siger han. 

- Så hvis nogen ser en mystisk bil, der holder et sted, kan man jo notere nummerpladen, og hvor den stod og fortælle os om det på telefon 114. 

Ingen har gjort noget kriminelt

Han understreger, at selvom børnenes oplevelser lyder som de børnelokkere, alle er blevet advaret mod gennem barndommen, er der ikke foregået noget kriminelt. 

- En mand har snakket med nogle børn. Der er ingen, der har blottet sig eller noget. Alt det her er jo kun fordi, vi tror, der stikker noget under. 

- Der er ikke noget at sige til, at forældre i området er utrygge ved det her. Det er også derfor, vi gerne vil have en snak med den pågældende og høre, hvad han laver og hvorfor. Vi ved jo ikke, hvad hans tanker har været. Vi skal ligesom bevise, at han har forsæt til at gøre noget. Men vi kan godt forstå, at den adfærd skaber utryghed hos både børn og forældre, siger Carsten Andersen og opfordrer forældre til at snakke med deres børn.

Ligesom skolelederen opfordrer han også til at finde en balance, så børnene ikke bliver bange.

- Der er ingen grund til at skræmme dem fra vid og sans, så de ikke tør at cykle til og fra skole. Det er der slet ikke belæg for, siger Carsten Andersen fra Midt- og Vestsjællands Politi. 

Politiet efterlyser vidner

Drengen i Frederikssund var i øvrigt ikke alene klog nok til at takke nej til slik fra manden i bilen - han henvendte sig også til en anden mand i nærheden og spurgte, om denne ikke ville lade som om, at han var drengens far. 

Så da den fremmede bil endnu engang nærmede sig drengen, præsenterede den 10-åriges nye ven sig som hans far. Dét fik manden i bilen til at køre væk i en fart. 

Drengens rigtige far har fundet episoden så foruroligende, at han har politianmeldt den. 

Nordsjællands Politi vil meget gerne i kontakt med manden, der agerede drengens far, eller andre vidner til optrinnet. Man kan kontakte politiet på telefon 114, hvis man har oplysninger i sagen.

Signalement: 

Drengen beskriver manden i bilen som en med anden etnisk baggrund end dansk. Han er 20-25 år, brun i huden og har kort sort hår. Han taler dansk med accent og var iført en blå eller sort jakke. Han kørte i en rød bil. 

Ursula Andersens søn har beskrevet ham, han blev opsøgt af i begyndelsen af januar, som en mand, der var mørk i huden, talte med accent og havde en lysegrøn strikhue med hvide striber i den ombukkede kant.

Han kørte i en meget mørk varevogn eller minibus. Nummerpladen begyndte med BA.