Krimi

51-årig løsladt efter YouSee-nedbrud - Nye oplysninger er dukket op

Anklagemyndigheden krævede fredag morgen en 51-årige mand fængslet for YouSee-nedbruddet nytårsaften. Han blev fredag formiddag løsladt.

En 51-årig mand skulle fredag formiddag klokken 11.45 fremstilles i grundlovsforhør ved Dommervagten i København. Han er sigtet for at stå bag YouSee-nedbruddet nytårsaften.

Men under en time før grundlovsforhøret skulle finde sted blev den 51-årige sigtede løsladt. Københavns Politi oplyser, at de har modtaget nye oplysninger i sagen om nedbruddet af tv-signalet nytårsaftensdag. 

Det betyder, at der på nuværende tidspunkt ikke er grundlag for at kræve manden, der er fra København varetægtsfængslet. Sigtelsen mod manden opretholdes dog, og efterforskningen fortsætter, oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Nye oplysninger fra TDC

Det var supplerende oplysninger fra TDC Group, som fik Københavns Politi til at løslade den 51-årige, oplyser efterforskningsleder Jens Møller til Ritzau.

- Den 51-årige blev anholdt torsdag og sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 293 og 291. Her til formiddag har TDC Group henvendt sig med supplerende oplysninger, fortæller Jens Møller. 

Paragrafferne, som han henviser til, dækker dels over en paragraf om forstyrrelse af offentlig infrastruktur - i dette tilfælde tv-signalet - og straffelovens hærværksparagraf. 

- Oplysningerne har fået os til at vurdere, at der ikke er grundlag for at kræve manden varetægtsfængslet, siger Jens Møller. 

51-årig nægter sig skyldig

Over for TV 2 uddyber Jens Møller, at manden blev afhørt omkring klokken 21 torsdag aften. 

- Han nægter sigtelsen og har forklaret sig beredvilligt til politiet. Og det gør, at vi her til morgen har stillet nogle supplerende spørgsmål til TDC. Og da vi får svar på spørgsmålene i formiddags, da vurderer vi, at vi ikke længere har grundlag for at fremstille ham, siger Jens Møller og understreger, at manden fortsat er sigtet i sagen, ligesom politiet fortsat efterforsker sagen. 

- Vi skal gennemgå en masse tekniske spor, dels hos den 51-årige og det i det materiale, vi har fået udleveret fra TDC, siger han. 

Jens Møller vil ikke nærmere ind på, hvilke former for materiale, der er tale om. 

Har ikke behov for at fængsle ham nu

Når I ikke fremstiller manden og varetægtsfængsler ham, er det så fordi I i dag er mindre sikre på, at det er den rigtige mand, I har fat i, end I var i går?

- Han er stadig sigtet. Vi efterforsker stadig sagen og vi skal gennemgå det tekniske. Vi har ikke haft behov for at fængsle ham ud fra de oplysninger, vi har nu, svarer Jens Møller. 

Over for TV 2 oplyser YouSee, at man ikke har yderligere kommentarer til sagen, fordi den nu er overdraget til politiet.

Artiklen fortsætter nedenfor.

Den 51-årige mand nægter sig skyldig og politiet undersøger fortsat sagen.

Op til seks års fængsel

Den 51-årige blev torsdag eftermiddag anholdt, mens hans bopæl blev ransaget af politiet. Siden blev den 51-årige afhørt på politistationen.

Strafferammen er op til seks års fængsel, har Jens Møller Jensen tidligere oplyst til TV 2.

En bevidst handling

Den 2. januar gik Center for Cybersikkerhed ind i undersøgelsen af YouSees store nedbrud, der var årsag til, at op mod 1,2 millioner danskere stod uden tv-signal henover nytåret og mange således gik glip af dronningen traditionsrige nytårstale. 

TDC's administrerende direktør, Pernille Erenbjerg, sagde torsdag til TV 2, at de har tydelig dokumentation for en bevidst skadelig handling, der har krævet en relativt detaljeret viden omkring YouSee og deres tv-platform.