Krimi

Nu er han en fri mand i Danmark: Levakovic løsladt

Sigøjnerbossen Gimi Levakovic er løsladt efter at have afsonet fængselsstraf. Det er en "falliterklæring", at Levakovic er fri nu, mener DF-ordfører.

Sigøjnerbossen Gimi Levakovic, som TV 2 har portrætteret i dokumentarserien "Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie" er ifølge BT blevet løsladt efter at have afsonet en fængselsstraf på et år og seks måneder for trusler og våbenbessidelse samt reststraffen fra en tidligere dom.

- Jeg fik at vide lige før jul, at han er blevet løsladt. Han har afsonet fuld tid. Vi prøvede ellers, om han kunne blive prøveløsladt, men det kunne han ikke, så nu har han afsonet hele sin straf og skylder således ikke ­noget, siger hans advokat Michael Juul Eriksen til BT.

I maj i år fastslog Højesteret, at Levakovic ikke skal udvises af Danmark. Levakovic er kroatisk statsborger, men har boet det meste af sit liv i Danmark. Han er dømt i alt 26 gange for en række lovovertrædelser.

Retten i Næsved har tidligere dømt Levakovic til udvisning af Danmark, men den dom omstødte Østre Landsret og fastslog, at Levakovic kunne blive i Danmark.

Levakovic kunne blive

Højesteret stadfæstede Østre Landsrets kendelse og fastslog, at Levakovic kunne blive i Danmark. Højesteret lagde vægt på, at han har fuld forældremyndighed over to mindreårige børn, og desuden henviste Højesteret fire tidligere domme fra EU-domstolen og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Men Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen kalder det en "falliterklæring", at Levakovic nu er en fri mand i Danmark.

- Det er en falliterklæring for vores retssamfund. Jeg sender en tanke til Højesteret, der har valgt at lade ham blive i Danmark, selvom det var muligt at udvise ham. Og det er ikke en positiv tanke. Det viser, at man føler sig hævet over de signaler, som Folketinget sender.

- Men når man ser på hans cv, er det jo sandsynligt, at retten får mulighed for at udvise ham en anden gang, og indtil da vil vi arbejde på at gøre det nemmere at udvise kriminelle udlændinge. Enten ved at ændre i konventionerne eller fortolke dem anderledes, siger Martin Henriksen til BT.