Mand anholdt for stort YouSee-nedbrud nytårsaften

En 51-årig mand er anholdt og sigtet for at stå bag YouSees nytårsnedbrud.

K√łbenhavns Politi har torsdag anholdt en 51-√•rig dansk mand i sagen om det store nedbrud p√• YouSees kabel-tv-signal nyt√•rsaften.

Manden blev anholdt klokken 13.04 af K√łbenhavns Politis Afdeling for Personfarlig Kriminalitet.

Han er sigtet for overtrædelse af straffelovens § 193 i forhold til omfattende forstyrrelse af driften af fjernsynsanlæg.

Anholdelsen kommer efter, at TDC tidligere torsdag anmeldte sagen til politiet under mistanke om, at nedbruddet skyldtes "bevidst skadelig handling".

- Vi har haft et m√łde med TDC Group, som har overdraget materialet fra deres egen unders√łgelse af nedbruddet. P√• baggrund af det materiale har vi kunnet rette mistanke mod en 51-√•rig mand, som vi s√• i dag klokken 13.04 har anholdt, fort√¶ller vicepolitiinspekt√łr Jens M√łller Jensen til TV 2.

Politiet har i anholdelsen er gennemf√łrt ransagninger af mandens bop√¶l og sikret forskelligt udstyr med henblik p√• teknisk unders√łgelse.

- I aften vil han blive afh√łrt, og s√• vil vi  i l√łbet af natten vurdere det materiale, vi har f√•et i nattens l√łb, og s√• vil vi i morgen tidlig tage stilling til, om han skal fremstilles i grundlovsforh√łr, siger Jens M√łller Jensen. 

Det er meget, meget beklageligt, siger Nis Peder Kolby, der er kommunikationspartner i TDC Group

Intern unders√łgelser afsl√łrede sabotage

Nedbruddet p√• YouSees tv-signal startede den 31. december kl. 16.30 og bet√łd, at mange danskere ikke kunne se Dronning Margrethes II's nyt√•rstale. Mere end en million danskere blev ramt af nedbruddet.

Det medf√łrte massiv kritik af tv-udbyderen, der de seneste dage har arbejdet intenst p√• at finde frem til √•rsagen. Disse unders√łgelser f√łrte alts√• torsdag til, at TDC, der st√•r bag YouSee, anmeldte sagen til politiet.

- Vi har set tydelig dokumenation for, at der er tale om en bevidst skadelig handling. Det har kr√¶vet en relativt detaljeret viden omkring YouSee og vores tv-platform, fortalte TDC's administrerende direkt√łr Pernille Erenbjerg til TV 2.

Hun ville dog ikke fort√¶lle, om TDC mener nedbruddet skyldes et hacker-angreb eller intern sabotage, alts√• en skade p√•f√łrt YouSee af en medarbejder.

Heller ikke politiet vil på nuværende tidspunkt forholde sig til detaljerne i sagen.

- Vi ved endnu ikke, om der er anvendt hacking. Men hvis der er det, s√• vil der blive rejst s√¶rskilte sigtelser for det, og det kan sagtens v√¶re, at der bliver det, siger vicepolitiinspekt√łr Jens M√łller Jensen.

Vicepolitiinspekt√łr Jens M√łller Jensen fra K√łbenhavns Politi fort√¶ller, hvad der f√łrte til anholdelse af en 51-√•rig mand i sagen om Yousees tv-nedbrud nyt√•rsaften.

Mandag meldte Center for Cybersikkerhed (CFCS) under Forsvarets Efterretningstjeneste, at de gik ind i sagen. I f√łrste omgang l√łd meldingen fra CFCS, at det var ren rutine. Tv-signalet er en del af det nationale beredskab, og derfor bliver CFCS automatisk involveret ved st√łrre nedbrud.