Krimi

Mand anholdt for stort YouSee-nedbrud nytårsaften

En 51-årig mand er anholdt og sigtet for at stå bag YouSees nytårsnedbrud.

Københavns Politi har torsdag anholdt en 51-årig dansk mand i sagen om det store nedbrud på YouSees kabel-tv-signal nytårsaften.

Manden blev anholdt klokken 13.04 af Københavns Politis Afdeling for Personfarlig Kriminalitet.

Han er sigtet for overtrædelse af straffelovens § 193 i forhold til omfattende forstyrrelse af driften af fjernsynsanlæg.

Anholdelsen kommer efter, at TDC tidligere torsdag anmeldte sagen til politiet under mistanke om, at nedbruddet skyldtes "bevidst skadelig handling".

- Vi har haft et møde med TDC Group, som har overdraget materialet fra deres egen undersøgelse af nedbruddet. På baggrund af det materiale har vi kunnet rette mistanke mod en 51-årig mand, som vi så i dag klokken 13.04 har anholdt, fortæller vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen til TV 2.

Politiet har i anholdelsen er gennemført ransagninger af mandens bopæl og sikret forskelligt udstyr med henblik på teknisk undersøgelse.

- I aften vil han blive afhørt, og så vil vi  i løbet af natten vurdere det materiale, vi har fået i nattens løb, og så vil vi i morgen tidlig tage stilling til, om han skal fremstilles i grundlovsforhør, siger Jens Møller Jensen. 

Det er meget, meget beklageligt, siger Nis Peder Kolby, der er kommunikationspartner i TDC Group

Intern undersøgelser afslørede sabotage

Nedbruddet på YouSees tv-signal startede den 31. december kl. 16.30 og betød, at mange danskere ikke kunne se Dronning Margrethes II's nytårstale. Mere end en million danskere blev ramt af nedbruddet.

Det medførte massiv kritik af tv-udbyderen, der de seneste dage har arbejdet intenst på at finde frem til årsagen. Disse undersøgelser førte altså torsdag til, at TDC, der står bag YouSee, anmeldte sagen til politiet.

- Vi har set tydelig dokumenation for, at der er tale om en bevidst skadelig handling. Det har krævet en relativt detaljeret viden omkring YouSee og vores tv-platform, fortalte TDC's administrerende direktør Pernille Erenbjerg til TV 2.

Hun ville dog ikke fortælle, om TDC mener nedbruddet skyldes et hacker-angreb eller intern sabotage, altså en skade påført YouSee af en medarbejder.

Heller ikke politiet vil på nuværende tidspunkt forholde sig til detaljerne i sagen.

- Vi ved endnu ikke, om der er anvendt hacking. Men hvis der er det, så vil der blive rejst særskilte sigtelser for det, og det kan sagtens være, at der bliver det, siger vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen.

Vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen fra Københavns Politi fortæller, hvad der førte til anholdelse af en 51-årig mand i sagen om Yousees tv-nedbrud nytårsaften.

Mandag meldte Center for Cybersikkerhed (CFCS) under Forsvarets Efterretningstjeneste, at de gik ind i sagen. I første omgang lød meldingen fra CFCS, at det var ren rutine. Tv-signalet er en del af det nationale beredskab, og derfor bliver CFCS automatisk involveret ved større nedbrud.