Krimi

Politiet mangler gerningsmænd i flere af årets drabssager

Her ses tre af de i alt 50 mennesker, der er blevet dræbt i 2016. Fra venstre ses Louise Borglit og Emilie Meng. TV 2

50 mennesker er blevet dræbt i 2016. I flere drabssager er gerningsmanden på fri fod.

Emilie Meng og Louise Borglit er to af i alt 50 personer, der mistede livet i 2016.

Fælles for begge drab er, at gerningsmanden fortsat er på fri fod. 

Udover drabene på 17-årige Emilie Meng, hvor der næsten skulle gå et halvt år, før hendes lig juleaftensdag blev fundet ved en sø i Borup, og 32-årige Louise Borglit, der blev dræbt under en gåtur i Herlev, er der tre andre drabsager - som alle bliver betegnet som banderelaterede.

Det drejer sig om en 31-årig mand, som blev stukket ihjel i Vejle 1. juni, en 23-årig mand der blev skuddræbt på Frederiksberg 16. juni, og en 30-årig mand som døde i oktober, da han blev ramt af skud på Østerbro.

Alle tre sager er en del af årets drabsstatistik, og de stikker ud som nogle af de mindst fem sager, der betegnes som banderelateret.

Lang efterforskning

Ligesom drabene på Emilie Meng og Louise Borglit er gerningsmændene i de tre sager fortsat på fri fod.

Torben Svarrer, der er vicepolitiinspektør i Københavns Politi, forklarer, at politiet bruger lang tid på at efterforske hver enkel sag, der handler om bandemiljøet.

Vi er afhængige af tekniske spor i sådan nogle sager.

Torben Svarrer, vicepolitiinspektør i Københavns Politi

- Vi er afhængige af tekniske spor i sådan nogle sager her, for dem inde i miljøet, fortæller ikke noget, siger han og tilføjer:

- Hvad efterforskningen i sagerne indebærer, kan jeg ikke komme ind på. Det er en langstrakt efterforskning, og sagerne er kun et par måneder gamle.

Ifølge Ritzaus oplysninger og 12 politikredse ligger antallet af drab nogenlunde på samme niveau som sidste år, hvor der var 45 drab. I alt har der været 46 drabssager - 26 af ofrene er mænd, 13 er kvinder. Derudover blev syv børn dræbt - fire piger og tre drenge. Tre af børnene var tre år eller derunder.

Politi forsøger at bekæmpe kriminalitet

Bandekonflikten huserer ikke kun i København.

På Vestergade i Vejle blev et 31-årigt medlem af Black Army 1. juni stukket ned med en kniv. Politiet efterlyste efter drabet en 26-årig mand med afghansk baggrund via Interpol, men mere end et halvt år efter, er han endnu ikke fundet.

- Vi har en formodning om, at han er flygtet til udlandet for at undgå straf, siger Morten Vegger fra Sydøstjyllands Politi, der efterforsker sagen. 

I flere danske byer har politiet blandt andet oprettet visitationszoner, lukket klubhuse og øget patruljeringen for at bekæmpe bandekriminalitet. 

I de fleste af drabssagerne har gerningsmanden som regel brugt en kniv som drabsvåben. Det er sket i 14 tilfælde. Otte personer er blevet skudt, mens resten af ofrene blandt andet er blevet kvalt eller slået.

Dræbt på arbejde

Foruden de tre bandedrab med manglende gerningsmand er der også  tilfælde, hvor ofreret er blevet dræbt, mens de var på arbejde.

Det gælder eksempelvis politimanden Jesper Jul og sosu-assistenten Vivi Nielsen

Jesper Jul blev skudt i hovedet ved sin arbejdsplads, politigården i Albertslund. Han arbejdede som hundefører ved politigården i Albertslund. Vivi Nielsen mistede livet, da hun i marts blev stukket ned af en beboer på det socialpsykiatriske center Lindegården ved Roskilde.