Krimi

Dansk familie midt i drabshelvede i Malmø: Vi overvejer at flytte hjem

Den danske familie Ertmann har boet i Malmø i fem år, men nu er det ikke længere trygt, føler de. TV 2

En bølge af bilafbrændinger, eksplosioner, skyderier og mord er skyllet ind over Malmø. Nu overvejer flere danskere at flytte derfra.

- Det sætter da nogle tanker i gang, lyder det fra danske Ture Ertmann, som sidder i sofaen med sin 4-årige datter i deres hjem i Malmø.

Hele året har avisoverskrifterne afsløret nye mord, voldstilfælde, bilafbrændinger, eksplosioner, skyderier, våbenbeslaglæggelser i Malmø og et presset svensk politi.

12 mord er der ifølge den svenske avis Sydsvenskan blevet begået i Malmø i år. Hertil kommer 58 mordforsøg og 600 beslaglagte våben. Og det er rekord.

 Derfor overvejer familien nu stærkt, om de skal flytte tilbage til Danmark.

- Malmø er en dejlig by på mange måder, og overordnet set er vi glade for at bo her. Men det er klart, at det giver en usikkerhed, når der har været den her bølge af bilafbrændinger og skyderier og kast med håndgranater og alt muligt, siger den 40-årige dansker.

"En blev skudt nede på pizzariaet"

Lige uden for hjemmets vindue, nede på parkeringspladsen, blev der for omkring et år siden affyret skud.

Og det gør indtryk. Især, når man har en familie, fortæller Ture Ertmann.

- Så kommer det tæt på. Så er det ikke bare noget, man læser om i avisen eller ser på fjernsynet… Så er der faktisk en, der er blevet skudt nede på et pizzeria, hvor vi selv har været. Så overvejer man, om det er det værd.

Så kommer det tæt på. Så er det ikke bare noget, man læser om i avisen eller ser på fjernsynet

Ture Ertmann, dansker i Malmø

Ifølge Sydsvenskan har der været rekordmange mord i Skåne i år. 27 er blevet myrdet, og politiet har efterforsket 150 mordforsøg. Det har bragt svensk politi i knæ.

Den 5. december meldte politiet derfor ud, at de for en periode er nødt til at droppe efterforskningen af indbrud og skære ned på grænsekontrollen, fordi der mangler betjente til at opklare mordene.

Kriminelle har frit spil: "En tragedie"

Ifølge Tobias Barkman, der er kriminalreporter på Sydsvenskan, er den svenske befolkning ikke generelt utrygge. Kun hvis der sker noget i deres kvarter. Men det rammer folk på retsfølelsen, når politiet ikke kan følge med:

- Politiet er kraftigt underbemandet, og det er meget alvorligt. Folk er ikke generelt bange for at blive skudt, men det gør noget ved retsfølelsen, siger han.

Det kan danske Marie Irgens Jacobsen genkende. Også hun bor i Malmø og har gjort det i knap ti år.

- Jeg er ikke som sådan utryg, men når man læser om mordene i avisen, så gør det da indtryk. Det er en tragedie, at politiet er så hårdt presset, at de ikke har tid til almindelige forbrydelser, for så får man følelsen af, at de kriminelle får frit spil. Det påvirker ens retsfølelse, siger hun.

Jeg er ikke som sådan utryg, men når man læser om mordene i avisen, så gør det da indtryk.

Marie Irgens Jacobsen, dansker i Malmø

- Det, der gør mest indtryk, er, når det rammer helt almindelige mennesker, der intet har at gøre med kriminalitet - som den unge, nyuddannede tandlæge, der blev skudt og døde. Så kommer det også tættere på - så tænker man, at det kan ramme alle.

Der er kun to år til, at Ture Ertmanns datter skal begynde i skole. Men med historier om voldtægter, vold og skud på svenske skoler, overvejer han at flytte til Danmark nu.

- Vi har tænkt meget over det, og vi har talt med andre danskere om det; om vi skal flytte hjem. Det er bestemt en overvejelse, for skal man være ærlig, så er det blevet utrygt.