Krimi

Stor politiaktion i Grenaa: Ledte efter efterlyst gerningsmand fra Berlin

Østjyllands Politi har natten til torsdag arbejdet på havnen i Grenaa, hvor politiet har ledt efter den efterlyste mand bag angrebet i Berlin.

Helikopter, hundepatruljer og adskillige politibetjente var onsdag aften og natten til torsdag massivt til stede på havnen i Grenaa. 

Østjyllands Politi modtog onsdag aften ved 22.30-tiden en anmeldelse fra en hundelufter, som mente, at han havde set den 24-årige tuneser Anis Amri, som er mistænkt for at stå bag angrebet på et julemarked i Berlin mandag aften.

- Manden oplyste, at han var overbevist om, at han havde set den person, som tysk politi efterlyser. Han var sikker på, at han havde set ham i området omkring Grenaa Havn, siger chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen torsdag morgen til en pressebriefing.

- Næsten samtidig med anmeldelsen fik vi nogle andre oplysninger, og da vi samlet set vurderede, hvad hundelufteren havde sagt og de andre oplysninger, vi var kommet i besiddelse, valgte vi at tage situationen meget alvorligt, uddyber chefpolitiinspektøren.

Alle biler og lastbiler samt passagerer blev natten til torsdag derfor kontrolleret - ligesom også Stena Line-færgen, som skulle sejle til Sverige klokken 01 natten til torsdag, blev gennemsøgt.

Skulle rykke med det samme

- Der er ikke noget, der tyder på, at den efterlyste mand skulle befinde sig i Grenaa. Der er ikke nogle af de oplysninger, vi fik i aftes, som underbygges af vores undersøgelser, og vores konklusion er, at personen ikke er ude i Grenaa, konkluderer chefpolitiinspektøren.

Chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen orienterer om aktionen på havnen i Grenaa.

Hvad det var for nogle supplerende oplysninger, politiet kom i besiddelse af onsdag aften, vil Klaus Arboe Rasmussen ikke komme nærmere ind på. 

- Vi fik flere ting ind uafhængigt af hinanden i går aftes, og da vi fik alle de ting sat sammen, var der ingen tvivl om, at vi skulle undersøge situationen grundigt og med det samme, siger chefpolitiinspektøren, som ikke vil kommentere på, om Østjyllands Politi har været i kontakt med tyske myndigheder i forbindelse med aktionen i Grenaa.

Adspurgt om, hvorvidt der er noget, der tyder på, at den efterlyste mand har været på havnen i Grenaa, svarer Klaus Arboe Rasmussen:

- Nej, det er der ikke. Ikke på nuværende tidspunkt.

Dusør udlovet

Efter flere timers forsinkelse er færgen fra Grenaa til Varberg torsdag morgen sejlet af sted.

Østjyllands Politi befinder sig fortsat på havnen, hvor efterforskningen fortsætter torsdag.

- Vi er stadig til stede i Grenaa med patruljer, og det er stadig sådan, at hvis man ser noget mistænkeligt, så skal man kontakte os, lyder meldingen fra Klaus Arboe Rasmussen.

Anklagemyndigheden i Tyskland efterlyste onsdag officielt den mistænkte Anis Amri, og myndighederne har udlovet en dusør på 100.000 euro - omkring 743.000 kroner - for oplysninger, der kan føre til en pågribelse af manden. Han kan ifølge tyske myndigheder være farlig og bevæbnet.

Angrebet i Berlin kostede 12 personer livet, og knap 50 personer blev såret.

Sådan forløb angrebet på julemarkedet i Berlin

 1. 2016

  1. Mister kontakt til lastbilen

   Der er modstridende oplysninger om, hvad der skete med lastbilen, der kommer fra et polsk transportfirma, forud for angrebet.

    

   Tysk politi har talt om, at lastbilen kan være blevet stjålet fra en byggeplads i Polen, men det mener transportfirmaet ikke.

    

   Ifølge en ledende medarbejder ved navn Lukasz Wasik tyder noget på, at lastbilens oprindelige chauffør - en 37-årig polak, der efter angrebet blev fundet død ved julemarkedet - kan være blevet overfaldet.

    

   Til nyhedsbureauet AFP siger Lukasz Wasik, at chaufføren fragtede stålprodukter fra Italien til Berlin. I Berlin skulle han have læsset lasten af, men firmaet, der skulle tage imod, kunne mandag eftermiddag ikke få fat på chaufføren.

    

   Transportfirmaet mistede kontakten til chaufføren omkring klokken 15 mandag eftermiddag. Ejeren Ariel Zurawski, der er fætter til den afdøde chauffør, afviser, at den oprindelige chauffør har noget med angrebet at gøre. Ifølge den engelske avis The Guardian siger han, at han tror lastbilen er blevet kapret.

    

   - Jeg kan sige med hånden på hjertet, at det ikke var min chauffør, der kørte ind i de mennesker i midten af Berlin.

    

   - Det er min fætter. Jeg har kendt ham siden fødslen. Jeg stoler på ham, det her er ikke ham, de må have gjort noget ved ham, siger Ariel Zurawski.

    

  2. Lastbilen kører ind i julemarkedet

   Omkring klokken 20 kører lastbilen ind i julemarkedet på Breitscheidplatz ved Gedächtniskirche i det vestlige Berlin.

    

   Ifølge Die Welt kom lastbilen kørende ad Kantstraße, hvorfra den fortsatte ad Budapester Straße og ind i julemarkedet. Lastbilen når at køre mellem 50 og 80 meter gennem mennesker og boder, før den stopper. Mindst 12 personer mister livet, og 48 bliver kvæstet - 18 alvorligt.

    

   Den oprindelige polske chauffør blev efterfølgende fundet død - formentlig af skud - ved julemarkedet. Han er formentlig blev fundet på passagersæddet, men den oplysning er ikke endeligt bekræftet.

    

  3. Mand flygter fra stedet

   Umiddelbart efter flygter en person fra julemarkedet. Et vidne følger efter og ringer undervejs til alarmcentralen

  4. De første alarmopkald

   Ifølge Die Welt begynder de første alarmopkald at komme klokken 20.07. 

  5. Mand anholdt under flugt

   Efter påkørslen flygter en mand gennem parken Tiergarten. Et vidne følger efter og er i konstant kontakt med alarmcentralen over telefon

    

   Han giver løbende politiet besked om, i hvilken retning han løber, og efter to timer anholder betjente manden ved monumentet Siegessäule cirka to kilometer fra gerningsstedet.

    

   - Ved hjælp af vidnet var vi i stand til at fange den mistænkte. Dette mod kan i dag gøre os helt stolte, siger politiinspektør Winfrid Wenzel til Die Wel.

    

   Ifølge flere tyske medier heriblandt Die Welt og ZDF er den anholdte en 23-årig pakistansk flygtning, der kom til Tyskland i 2015. 

    

   Det er ikke fastslået, hvem der kørte lastbilen. Den anholdte nægter sig skyldig, og den tyske statsanklager erkender tirsdag eftermiddag, at han muligvis ikke har noget med angrebet at gøre.

  6. Politi stormer hangar

   Tysk politi stormer natten til tirsdag en hangar i den tidligere lufthavn Tempelhof, hvor Berlins største flygtningecenter ligger. Den anholdte har angiveligt boet i flygtningelejren. 

  7. Blomster ved julemarkedet

   Natten igennem og tirsdag morgen har forbipasserende lagt blomster ved julemarkedet. 

  8. 24-årige tuneser efterlyses

   Den føderale anklagemyndighed i Tyskland efterlyser officielt den mistænkte 24-årige tuneser Anis Amri for det blodige angreb på julemarkedet i Berlin. 

   Myndighederne udlover en dusør på 100.000 euro - omkring 743.000 kroner - for oplysninger, der kan føre til en pågribelse af den eftersøgte.

  9. Anis Amri er skudt og dræbt i Milano

   Den italienske inderigsminister Marco Minniti bekræfter, at Anis Amri er blevet skudt og dræbt under en skududveksling i Milano. 

   En italiensk betjent blev såret under episoden, inden den mistænkte bag Berlin-angrebet mandag blev dræbt.

   Politikilde siger ifølge Reuters, at der er fundet fingeraftryk på manden dræbt i Milano, som svarer til Berlin-angriberens.