Joanna kæmpede mod Islamisk Stat - nu har Østre Landsret løsladt hende

22-årige Joanna Palani er i dag blevet løsladt, men skal fortsat have en dom for at have overtrådt udrejseforbuddet.

Den danske kvinde, som drog i krig mod Islamisk Stat og siden kom i fængsel, er i dag blevet løsladt efter at have siddet varetægtsfængslet siden 7. december. Østre Landsret har besluttet at løslade Joanna Palani fra varetægtsfængslingen torsdag eftermiddag. 

Hun har været fængslet for at bryde et udrejseforbud, som hun har fået, fordi hun har deltaget i kampe mod Islamisk Stat i Irak og i Syrien. 

Forsvarsadvokat Erbil Kaya fortæller til TV 2, at hans klient i dag er blevet løsladt, efter hun onsdag blev fremstillet i byretten og fik fire ugers fristforlængelse, som blev kæret på stedet.

- I dag har vi så fået landsrettens ord på, at hun skulle løslades, fordi landsretten ikke mener, at betingelserne for, at hun skal sidde varetægtsfængslet, er blevet opfyldt, siger han. 

Har erklæret sig skyldig i at overtræde udrejseforbud

Erbil Kaya forklarer, at Joanna Palani i første omgang blev varetægtsfængslet på grund af den såkaldte unddragelsesrisiko, som betød, at man vurderede, der var en risiko for, at hun ville forlade landet og være svær at finde, samt risikoen for at hun ville påvirke efterforskningen i sagen. 

- Vi har fra dag et meddelt retten, at hun erkendte sig skyldig i at have overtrådt udrejseforbuddet, siger han.

Joanna Palani erkender sig skyldig i at have trodset udrejseforbuddet.
Joanna Palani erkender sig skyldig i at have trodset udrejseforbuddet. Foto: Asger Ladefoged / Scanpix Denmark

Joanna Palani er sigtet for at være taget til Doha i Qatar den 5. juni, hvilket hun også har erkendt. På den baggrund mener retten, at der ikke længere er grundlag for at tro, at hun kan påvirke sagen.

Sigtelsen mod den 22-årige dansk-kurdiske kvinde opretholdes dog. Derfor er næste skridt, at Joanna Palani på et tidspunkt igen skal i retten, hvor hun skal modtage en dom for at have overtrådt udrejseforbuddet. 

Den første i verden

- Hun vil så være den første, ikke bare i Danmark, men i hele verden, så vidt jeg er orienteret, som overtræder et udrejseforbud i relation til, at man har fået inddraget et pas, fordi man har kæmpet på kurdernes side. Vi må se, hvad det ender med, siger Erbil Kaya.

Joanna Palani fik sit pas inddraget i september 2015. Gennem sin daværende advokat, Thorkild Høyer, udtrykte Palani skuffelse over, at det officielle Danmark gengældte hendes handlinger ved at tage hendes pas. Hun havde jo netop kæmpet mod Islamisk Stat, som Danmark er i krig mod.

Forsvarsadvokaten fortæller, hvorfor den 22-årige dansk-kurdiske kvinde blev løsladt.