Krimi

Tager ingen chancer: Her opstiller politiet betonklodser ved Tivoli og Strøget

Et formodet terrorangreb ved et julemarked i Berlin får nu Københavns Politi til at skrue op for sikkerheden.

Påkørsel af menneskemængde ved et julemarked i Berlin får politiet i København til at skærpe opsyn. Lige nu er de blandt andet gået i gang med at sikre centrale steder i hovedstaden. Blandt andet foran Tivoli.

Ud over at Københavns Politi har skærpet tilstedeværelsen, er de i gang med at opsætte fysiske foranstaltninger for at sikre byen. Det er bl.a. betonklodser, der bliver opstillet ved indgangene til Tivoli og ved Strøget – det oplyser presseafdelingen ved Københavns Politi til TV 2

- Vi har skærpet tilstedeværelsen yderligere ved julemarkeder og på Strøget efter Berlin. Vi følger fortsat situationen nøje, skriver politiet tirsdag på Twitter.

Uvarslet terror mod forsamlinger af uskyldige mennesker er meget vanskeligt fuldstændig at sikre sig imod

Ledende politiinspektør Peter Dahl

Leder af Rigspolitiets beredskabsafdeling uddyber, at det er op til de enkelte politikredse at bruge ders faglige viden til at vurdere sikkerhedsrisikoen ved de enkelte julearrangementer.

- Da vi bliver bekendt med det, der er sket i Berlin, vurderer vi, at det er nødvendigt, at samtlige politikredse skærper sikkerheden. At de iværksætter tryghedsskabende foranstaltninger, siger Benny Øckenholt leder af  Rigspolitiets beredskabsafdeling til TV 2.

Ser man noget mistænkeligt i byen, skal man ikke tøve med at kontakte os på 114

Ledende politiinspektør Peter Dahl.

Han kan ikke udtale sig om, hvorvidt der er en øget terrortrussel mod Danmark.

Ud over en yderligere skærpelse af den i forvejen forøgede politimæssige tilstedeværelse, vil der visse steder også blive opsat nogle trafikregulerende foranstaltninger i form af fysiske afspærringer med videre.

- Uvarslet terror mod forsamlinger af uskyldige mennesker er meget vanskeligt fuldstændig at sikre sig imod, men vi tager nu i samarbejde med PET og Rigspolitiet nogle yderligere initiativer for at sikre Københavnerne så godt som muligt her i juletravlheden. Det skal dog understreges, at risikoen for at blive offer for et terrorangreb i Danmark fortsat er begrænset, siger ledende politiinspektør Peter Dahl.

Københavns Politi har siden terrorangrebet i København i februar 2015 været i forhøjet beredskab, og sikkerhedsniveauet i byen er i forvejen forøget.

- Allerede op til julemåneden iværksatte vi nogle ekstra foranstaltninger omkring julemarkeder med videre, og nu skærper vi altså den generelle sikkerhed i byen yderligere. Vi vil gøre vores bedste for, at alle fortsat kan færdes trygt, og vi får heldigvis også god hjælp af borgerne. Ser man noget mistænkeligt i byen, skal man ikke tøve med at kontakte os på 114, siger chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov.

Ved det formodede terrorangreb i den tyske hovedstad bragede en lastbil ind i en folkemængde, der besøgte et berømt julemarked på Breitscheidplatz i den centrale del af byen.

Ifølge tysk politi tyder efterforskningen på, at "lastbilen forsætligt blev styret ind i menneskemængden". Det understøtter Angela Merkel også. I videoen herunder fortæller hun, hvad hun føler sig frastødt af.

- Vi må gå ud fra, at der er tale om et terrorangreb, siger forbundskansler Angela Merkel på et pressemøde.

Angela Merkel lover at straffe forbrydelsen lige så hårdt, som loven tillader det, siger hun.

Tyskland er det EU-land, som har taget imod flest flygtninge under flygtningekrisen. 

Angela Merkel er blevet anklaget af dele af befolkningen og politiske modstandere for ikke at have tilstrækkelig kontrol med indstrømningen. 

Inden hun mødte den fremmødte presse for første gang siden angrebet, havde hun talt i telefon med den amerikanske præsident, Barack Obama.

Hun vil senere tirsdag besøge det julemarked i Berlins centrum, hvor angrebet fandt sted.

- Der er stadig meget, vi ikke ved med tilstrækkelig sikkerhed, men vi må - som tingene ser ud nu - antage, at der var tale om et terrorangreb, siger den tydeligt bevægede kansler på et pressemøde