Krimi

Jakob Scharf ser intet problem i PET-besked i Tibetsag

Kommissionen er nedsat for at opklare, hvorfor det skete. I den forbindelse er PET's trusselsvurdering til Københavns Politi ifølge kommissionen tilsyneladende central. Jens Astrup / Scanpix Denmark

Det var afgørende for kineserne, at de ikke taber ansigt, skrev PET til politiet - men ikke til egne livvagter.

Der kan ikke sættes pletter på PET's opførsel forud for den kinesiske præsidents besøg i Danmark i 2012. For eksempel var PET's advarsel til politiet om stor kinesisk bekymring ganske forståelig.

Det er budskabet fra den tidligere chef Jakob Scharf under en afhøring torsdag formiddag i Tibetkommissionen.

Politiet gjorde sig bemærket ved at jagte folk med tibetanske flag under besøget.

Ordensmagten sørgede for, at bannere blev fjernet, og at ord som FRIHED blev vasket væk fra kørebanen, da Hu Jintao kom til København.

PET: Kineserne bange for at "tabe ansigt"

Kommissionen er nedsat for at opklare, hvorfor det skete. I den forbindelse er PET's trusselsvurdering til Københavns Politi ifølge kommissionen tilsyneladende central.

Heri står, at det er "PET's opfattelse", at det er meget afgørende for kineserne, at de ikke "taber ansigt" ved konfrontationer med demonstranter.

Derfor spørger kommissionen, om Scharf finder formuleringen påfaldende?

- Nej, det gør jeg ikke, lyder svaret fra juristen.

- Man videregiver bare en oplysning, siger han.

Hvorfor er den med, vil kommissionen vide.

- Jeg opfatter det på den måde, at alle oplysninger kan have betydning for, hvordan politiet tilrettelægger sit arbejde, svarer Scharf.

For eksempel når det gælder tilrettelæggelse af kørslen, og hvilke steder man skal besøge.

Scharf anklages for at bryde tavshedspligt

Aktuelt er Jakob Scharf under angreb fra sin gamle arbejdsplads. PET har anmeldt ham for at have brudt sin tavshedspligt i bogen "Syv år for PET."

Det undrer heller ikke den tidligere chef, at PET ikke nævnte den kinesiske bekymring for at tabe ansigt i den interne trusselsvurdering til livvagterne. Og at den heller ikke optræder i en henvendelse til Forsvarsministeriet.

Kommissionen vil vide, om trusselsvurderingen om den kinesiske frygt derfor var en slags instruks til Københavns Politi?

- Nej, trusselsvurderingen er grundlæggende udtryk for, at man deler oplysninger, siger Scharf. Han afviser, at det var en instruks.

- Det ville ikke være korrekt og ville heller ikke give nogen mening, hvis PET giver instrukser til Københavns Politi, siger Scharf.

Manglende referater

Desuden viser afhøringen, at kommissionen spejder forgæves efter referater hos PET om, hvad man talte om med hvem tilbage i 2012.

For eksempel var PET's sikkerhedskoordinator, der kaldes 764, til møde med Udenrigsministeriet og Dansk Industri i maj 2012.

Der blev talt om muligheden for indbringende handelsaftaler ved statsbesøget. Det handlede om, at kineserne skulle "pleases."

Dette blev dog ikke noteret noget sted i 2012. Først i februar i år satte 764 sig til tasterne.

- Nej, jeg skal ikke kunne sige, hvorfor der ikke er udarbejdet referat, siger Jakob Scharf.

- Om der burde have været udarbejdet et referat, kan jeg ikke udtale mig om, fortsætter han.