Krimi

Philips webcam blev hacket: Filmet nøgen og afpresset

Hackere fik adgang til Philip Bidstrups webcam og krævede penge for ikke at dele en intim video. Den type hacking stiger, siger ekspert.

Philip Bidstrup fik et chok, da han så billederne på skærmen.

Han havde fået en besked fra en ukendt afsender, og få sekunder efter var den der: En video af ham selv siddende foran sin computer i gang med at ornanere. En video, som han ikke anede eksisterede. 

Computeren var blevet hacket, og hackeren havde fået adgang til Philip Bidstrups webcam. Nu krævede hackeren 400 dollars - omkring 2700 kroner - hvis ikke videoen skulle ende i Philip Bidstrups venner og bekendtes indbakke. 

- Jeg har på ingen måde kontrol over situationen. Det er fuldstændig i en fremmeds hænder, og han kan ydmyge mig på et splitsekund. Det er sindssygt ubehageligt, siger han til TV 2. 

- Det bliver værst for dig selv

Philip Bidstrup reagerede med panik.  

- I mine øjne ville det være en katastrofe, hvis den kom ud, siger han. 

- Selvom det er noget, som størstedelen af befolkningen gør, så er det også noget, man gør, når man er alene og privat - og sådan skal det blive ved med at være. 

Hackeren skrev til Philip Bidstrup på chat-tjenesten Skype, at det ville blive værst for ham selv, hvis han ignorerede kravet og sendte en lang liste med personer fra alle kroge af Philip Bidstrups omgangskreds, som billederne angiveligt ville blive sendt til.

Alligevel fik Philip Bidstrup trukket vejret en ekstra gang, overvejet situationen og besluttede, at han ikke ville betale pengene.

Han sendte en besked til hackeren om, at han ville gå ned og overføre pengene, men i stedet begyndte han at ringe til sine nærmeste venner og sin far for at få hjælp til at sende en advarsel rundt.

- Jeg fik dem til at skrive rundt, at hvis de modtog en besked med videoen, så skulle de slette den med det samme, siger han. 

En type hacking i stigning

Ifølge Philip Bidstrup skrev hackeren til ham: "Glæd dig til, at din chef, din mor og dine kollegaer ser det". 

Det ser dog indtil videre ud til, at Philip Bidstrup fulgte den rette strategi: Videoen er endnu ikke blevet offentliggjort.

Ifølge teknisk direktør i CSIS og ekspert i cybersikkerhed, Jan Kaastrup, så er den type hacking, som Philip Bidstrup har været udsat for, en tendens i stigning - både i Danmark og internationalt. 

- Vi kan se i de statistikker, som vi sidder med, at tusindvis af computere er inficeret uden at folk ved det, siger han til TV 2.

Hvor mange, der reelt er udsat for afpresning, ved han ikke - der kan være et mørketal, fordi nogen bare betaler, og han har ikke adgang til alle politiets anmeldelser.

Men han er ikke i tvivl om, at hackerne har redskaberne til at tilgå mange computeres webcam. 

Han råder folk til at tage deres cybersikkerhed meget alvorligt og blandt andet afskærme deres webcam. 

Advarer andre  

Philip Bidstrup bekymrer sig stadig over, at en fremmed person har den private optagelse af ham - og at vedkommende kan gøre alvor af sin trussel når som helst.  

- Han kan offentliggøre den video nu, mens vi snakker eller om ti år, hvis han vil, siger han.

Han har derfor valgt at dele sin historie i Metroxpress, hvor han arbejder som journalist, for at gøre andre opmærksomme på, at de skal være på vagt.  

Sådan sikrer du dig mod "sexstortion"

  1. Skærm dit kamera

    Det bedste middel mod at blive filmet mod din vilje, er at dække sit webcam til. Skjul det fysisk - det kan gøres med en lille "slider" eller ved at klistre mørk tape eller et klistermærke over. På den måde er du ikke eksponeret for uvedkommende på din computer. 

  2. Hold dig fra de mistænkelige mails

    Kender du ikke afsenderen eller ser en mail fra en ven "mistænkelig" ud, så lad være med at åbne den. Mange vira og malware, som giver hackere adgang til din computer, lukker vi selv ind, når vi godkender adgang for programmer eller trykker på mails og links. 

  3. Tag forholdsregler ved alle kameraer

    Din mobil eller iPad kan både optage lyd og tage billeder - det kan den også, hvis en hacker får adgang til den.

    Derfor kan det være en god idé at skjule telefonens kamera eller holde den helt væk, hvis der er meget fortrolige samtaler eller intime situationer i nærheden.

    Ligesom på computeren kan kameraet også skjules.  

  4. Hav et godt antivirusprogram

    Et godt og opdateret antivirus-program, som også beskytter mod malware, kan tage noget af det ondsindede software, som hackere prøver at få adgang til din computer og personlige oplysninger med.   

  5. Tænk i sikkerhedskoder

    Gode koder, der er svære at bryde, skaber ekstra værn mod hackere.  

    Klaus Agnoletti, der er sikkerhedskonsulent hos Fortconsult, anbefaler, at du laver passfraces. Det vil sige, at du laver koder, som ikke giver logisk mening, som et navn eller en talrække gør. En passfrace kan være forbogstaver fra ordene i en sang, du elsker, hvor du ændrer E'er til 3-taller eller lignende. Og de skal være forskellige til alle dine programmer og hjemmesider. 

    Hvis hjemmesider tilbyder ekstra sikkerhed, så tag imod det. Kan du for eksempel få siden til at sende en sikkerhedskode, som du skal bekræfte på en anden enhed, når du logger ind, så er det en god idé at bruge.   

  6. Alle kan være uheldige...

    Hjemmesider, som ser helt legitime ud, kan også være hackernes indgang til din computer, så det er ikke altid, at man kan gardere sig 100 procent, men ved at følge overstående råd, er man meget tættere på at være sikker. 

    Vær generelt på vagt på nettet og brug sund fornuft.  

Kilde: Jan Kaastrup, Klaus Agnoletti, der er sikkerhedskonsulent hos Fortconsult til Metroxpress