Krimi

Fik anmeldelse dagen før skud: Derfor ventede politiet med at finde gerningsmand

En skytteforening kontaktede allerede mandag politiet og fortalte, at en navngiven person havde stjålet en pistol.

Københavns Vestegns Politi fik mandag en anmeldelse om, at en 26-årig mand havde stjålet en .22 kaliber pistol fra Rødovre Skytteforening.

Det var skytteforeningen selv, der kontaktede politiet, efter forgæves at have forsøgt at få fat på manden, men politiet valgte at vente med at prøve at få fat på manden til tirsdag morgen.

Så langt nåede de dog ikke. Omkring klokken 08.20 skød han en 43-årig betjent i hovedet foran politigården i Albertslund.

- Vi fik at vide fra skytteklubben, at en person, som de beskrev som en rolig person, havde været ude og skyde, og vi så ingen anledning til på det tidspunkt at foretage os andet. Vagtchefen vurderede, at det kunne vi fortsætte med her til morgen, siger Svend Foldager, vagtchef ved Københavns Vestegns Politi, om forløbet ved et pressemøde tirsdag aften.

En forkert beslutning at vente?

Han stiller selv spørgsmålet, om politiet kunne have gjort mere.

- Jeg vil jo mene, at den beslutning han (vagtchefen, red.) lavede, ligner rigtig mange andre beslutninger, som politiet træffer konstant og hele tiden.

Direkte adspurgt, om det var en forkert beslutning, afviser Svend Foldager at svare. Han siger dog:

- Når man kigger på det nu, med de oplysninger vi ligger inde med, så ville alle ønske, at der var sket noget andet.

Kendt fra tidligere trussel mod politiet

Den formodede gerningsmand blev anholdt 36 minutter efter skudepisoden, hvor politiet umiddelbart efter satte gang i en telefonovervågning af den nu anholdte.

Vagtchefen kunne tirsdag morgen genkende navnet på manden fra anmeldelse om våbentyveri mandag.

Han kunne ifølge Svend Foldager huske, at manden for cirka fire år siden havde været inde på politistationen og true en kollega med et hardball-gevær. Derfor iværksatte politiet med det samme en overvågning af mandens mobiltelefon, og det førte til, at han 36 minutter efter skudepisoden blev anholdt omkring fire kilometer fra gerningsstedet.

Den 26-årige, der ifølge TV 2s oplysninger har psykiske problemer, bliver onsdag morgen fremstillet i et grundlovsforhør, sigtet for drabsforsøg.

Manden var medlem af Rødovre Skytteforening. Han havde hverken våbentilladelse eller tilladelse til at bære våben. Det er dog heller ikke et krav for at skyde i en klub.

Gerningsvåbnet er fortsat ikke fundet.

Leder stadig efter motiv

Politiet har endnu ikke overblik over motivet bag skyderiet. Svend Foldager afviser, at den 43-årige har været et helt konkret mål for gerningsmanden.

- Efter alt at dømme blev han et tilfældigt offer. Gerningsmanden kunne ikke med rimelighed vide, at netop den betjent ville være på netop den rampe på det tidpsunkt. Der er ingen grund til at tro, at gerningsmanden ventede på den konkrete betjent, sagde han på pressemødet.

Den 43-årige politimand, der er hundefører, er nu i kritisk tilstand.

Tidligere tirsdag blev det meldt ud, at politimanden var uden for livsfare, men i løbet af eftermiddagen er hans tilstand forværret, og lægerne vurderer, at politimanden er i kritisk tilstand. 

Tidslinje: Skyderier mod betjente i tjeneste hos det danske politi

 1. 2016

  1. Politibetjent dræbt af skud i Albertslund

   Om morgenen den 6. december blev en 43-årig politibetjent skudt i hovedet på klos hold foran politigården i Albertslund. Han døde dagen efter på Rigshospitalet.

   Det var formentlig en 26-årig psykisk syg mand, der affyrede skudet. Manden er varetægtsfængslet sigtet for manddrab. 

   Gerningsvåbnet var formentlig en pistiol, som den 26-årige mand stjal fra Rødovre Skytteforening den 5. december. Skytteforeningen forsøgte forgæves at få fat på manden og anmeldte tyveriet til politiet. Her var vurderingen dog, at det kunne vente til tirsdag morgen med at finde ham. 

   Inden han blev fundet, nåede han dog at affyre det dræbende skud tirsdag morgen.

   Manden er tidligere kendte af politiet. I 2012 truede han en betjent med et hardball-gevær foran politigården i Albertslund. 

  2. Betjent dødeligt såret på Christiania

   Under en aktion på Christiania om aftenen den 31. august 2016, blev to betjente skudt af den 25-årige Mesa Hodzic, da de forsøgte at anholde ham for hashhandel. En civil og den ene betjent blev begge ramt i benet af skud og blev få dage efter udskrevet fra hospitalet, mens den anden blev alvorligt kvæstet af skud i hovedet.  

   Betjenten, som ventede et barn med sin kone, blev først en måned senere, den 3. oktober, meldt udenfor livsfare og kunne påbegynde genoptræning.  

   Politiet ramte senere Mesa Hodzic efter en flere timer lang menneskejagt den 1. september på en adresse i Kastrup. Han blev samme dag fremstillet i grundlovsforhør in absentia sigtet for flere forsøg på manddrab og for ulovlig våbenbesiddelse, besiddelse af et skarpladt våben og besiddelse af euforiserende stoffer. Den 2. september omkom han af sine kvæstelser. 

 2. 2015

  1. Angrebet på Krudttønden og Synagogen i Krystalgade

   Sikkerhedsvagten Dan Uzan og filminstruktøren Finn Nørgaard blev dræbt og seks betjente sårede, da 22-årige Omar El-Hussein den 14. februar 2015 angreb først Kulturhuset Krudttønden og den 15. februar den jødiske synagoge i Krystalgade i indre København. 

   Omar El-Hussein brugte et stjålet automatvåben ved Krudttønden og en pistol ved synagogen. Han blev skudt og dræbt under en skudveksling med politiet, da han flygtede fra gerningsstedet.   

 3. 2013

  1. PET-betjent skudt i narkodrama

   En betjent fra Aktionsstyrken, som hører under PET, blev hårdt såret under en aktion i Ålbæk i Nordjylland den 6. januar 2013.

   Betjentene ventede på tre formodede narkosmuglere, der kom i en båd fra Norge. Da smuglerne forsøgte at flygte, sejlede politiet efter, hvilket resultede i en skudveksling, hvor betjenten fik et skud gennem lysken.

   Betjentene skød igen og dræbte den ene mistænkte og sårede en anden. 

    

    

 4. 2009

  1. Angreb politi med sabel og pistol

   En psykisk syg mand satte sig i modværge på Kronborggade på Nørrebro den 10. marts 2009, da han skulle tvangsindlægges.

   Manden, som var krigsveteran, angreb to betjente med en sabel og fik fat i den ene betjents tjenestepistol, før den anden betjent skød tre skud som dræbte manden.

   Gerningsmanden nåede at ramme betjentene flere steder på deres ansigter og hoved med sablen, men begge betjente var i en stabil tilstand, da de kom til hospitalet.     

  2. Skuddrama på Nørrebro

   En betjent i civilbeklædning fik et skud gennem armen, da to gerningsmænd åbnede ild i en gyde på Jægersborggade på Nørrebro. 

   De to mænd brugte automatvåben og skød mere end 20 skud som udover betjenten ramte tre civile, som alle kom sig efterfølgende. De to gerningsmænd nåede at flygte på cykler.

 5. 1995

  1. Kriminel gruppe i blodigt bankrøveri

   Betjenten Morten Mortensen fra Aarhus blev tilkaldt i forbindelse med et bankrøveri i Jyske Bank på Oddervej i Aarhus. På vejen stod røverne klar og med få skud - det ene i Morten Mortensens hjerte - døde han på stedet. 

   Det var fire franskmænd, der stod bag drabet, men den 27-årige Eric Boucher, der affyrede skuddet. Han blev i 2000 dømt til 25 års fængsel for drabet. 

 6. 1988

  1. Blekingegade-banden fik et liv på samvittigheden

   Den 3. november 1988 røvede fire medlemmer af Blekingegadebanden Postkontoret på Købmagergade. Under flugten skød og dræbte en af bandemedlemmerne den 22-årige betjent Jesper Egtved Hansen. Han blev ramt i øjet af et skud fra et oversavet jagtgevær.

   Et år efter fandt politiet frem til deres tilholdssted og en lang række ulovlige våben og de blev dømt for de mange røverier, de havde begået i løbet af 1980'erne. Det var dog ikke muligt at dømme dem for mordet, da det var uklart, hvem der affyrede det dræbende skud. 

 7. 1985

  1. Skudt af bådtyv på Grønland

   Betjenten Ulrik Kristoffersen skal anholde en bådtyv i Frederikshåb på Grønland, da han bliver skudt af gerningsmanden.

   Ulrik Kristoffersens kollega måtte også undvige flere skud, men fik selv såret, overmandet og anholdt drabsmandet.

 8. 1971

  1. To politifolk skudt af 21-årig

   Den 36-årige kriminalbetjent Arne Petersen blev dræbt og hans kollega såret, da han sammen med en kollega blev kørt ud til en efterforskning på Djursland den 6. juli 1971. Her ventede den unge KaJ Adam Lauersen som skød begge betjente med et jagtgevær. Efter skuddene skød han sig selv. 

 9. 1965

  1. Fire betjente dræbt af seriekriminel

   Palle Sørensen kørte den 18. september 1965 med sin makker Norman Lee Bune gennem Amager, hvor de havde røvet flere københavnske adresser.    

   Da en patruljevogn stoppede dem lidt før klokken fire, skød Palle Sørensen begge betjente på klods hold og fortsætte flugten med tyvekosterne.

   Da bilen kort efter blev stoppet af en anden patruljevogn, skød han ligeledes mod betjentene gennem bilruderne.

   Alle fire betjente døde af deres kvæstelser.  

   De fire drab har efterfølgende fået indflydelse på politiets fremtoning, da uniformeret politi nu som udgangspunkt skal bære våben.