Klar til julefrokost? Her er de største promiller målt i Danmark

Det er højsæson for julefrokoster, og derfor laver politiet i disse dage flere spritkontroller. Her kan du se de største promiller, der er stoppet.

Den kan være både ulovligt og ekstremt farligt at tage bilen hjem efter en julefrokost med rigelige mængder snaps og øl.

Derfor er politiet fredag aften ekstra tilstede rundt omkring på de danske veje for at sikre, at en af årets største julefrokostdage ender uden ulykker.

157 har mistet livet siden 2011

Og den ekstra kontrol lader til at være nødvendig. Sidste år blev 477 bilister sigtet for spritkørsel alene i december, og selvom antallet af spritbilister generelt er faldet, viser nye tal fra Rigspolitiet, at politikredsene det seneste år har sigtet næsten 6000 personer for spritkørsel.

- Alt for mange mennesker bliver hvert år ramt af spritkørsel. Spritbilister udsætter både sig selv og alle andre for en enorm risiko, når de kører i trafikken. Derfor sætter vi ind med kontrol, så flere lader bilen stå, når de har drukket alkohol. Samtidig er vores kontroller med til at få stoppet dem, der alligevel vælger at køre bil, selv om de har promiller i blodet, siger Erik Terp Jensen, chef for Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Over en femårig periode fra 2011 til 2015 har 157 personer har mistet livet, og 984 er kommet alvorligt til skade i spritulykker med et motoriseret køretøj. Dermed er alkohol stadig en af de største dræbere i trafikken.

Her kan du se nogle af de største promiller, som politiet har stoppet på danske veje. Nedenunder den første liste kan du se nogle af de offentlig kendte personligheder. der er taget for spritkørsel.

Her er de største promiller stoppet på danske veje

 1. Promille over fire og 130 km/t

  I marts 2008 kørte en bilist i grøften med over 130 km/t på Løgstørvej i Nordjylland. Manden fik efterfølgende målt sin promille til over fire, hvilket for langt de fleste personer er ekstremt livsfarligt.

  Det var langt fra første gang, at den dengang 52-årige mand blev taget for spritkørsel.

  - Han bestiller ikke andet end at køre spritkørsel og er efterhånden en pesti­lens i området. Nu overvejer vi at tage bilen fra ham, sagde vagtchef Henrik Beck fra Nordjyllands Politi.

 2. Rutineret spritbilist kunne tale trods promille på næsten fire

  På en sommerdag i august 2015 stoppede Syd- og Sønderjyllands Politi en 44-årig mandlig bilist med en promille på 3,75.

  På trods af den høje promille kunne manden dog stadig tale. 

  - Så han må være noget mere vant til det end så mange andre, lød det fra vagtchefen. 

 3. Ekstrem høj promille hos mand uden kørekort

  På en af de helt store julefrokostdage i december 2012 blev en 31-årig mand stoppet af Nordsjællands Politi med en ekstremt høj promille. Alkometret viste 3,46, og manden havde i forvejen mistet sit kørekort.

 4. Aggressiv lastbilchauffør kørte på motorvej med enorm promille

  En tysk lastbilchauffør blev i juni 2007 standset med en promille på 2,8 på motorvejen nær Aarhus.

  En bilist undrede sig over den store sættevogns mærkelige kørsel og tilkaldte politiet. Da betjentene ville tage ham med på stationen, blev han så aggressiv, at de måtte tilkalde forstærkning. Til sidst lykkedes det dog at få den fulde chauffør med.

 5. Fuld lastbilchauffør kørte svinetransport med 150 grise

  I juni 2016 stoppede Nordjyllands Politi en chauffør på en svinetransport med en promille på 2,5.

  Nervøse borgere havde henvendt sig til politiet, fordi de havde set svinetransporten slingre.

  Der var cirka 150 grise i lastbilen, men de led ikke overlast under turen og blev siden hentet af en anden chauffør.

 6. Spritbilist kørte 15 km i forkert retning på motorvejen

  Efter en påskefrokost i 2015 stoppede Fyns Politi en spritbilist, der havde nået at køre hele 15 kilometer imod færdselsretningen på motorvejen

  - Selv om han måske nok er lokalkendt, skal man have fået en del at drikke, før man kører i den forkerte side af motorvejen, sagde vagtchefen dengang.

Spritkørsel har også haft store konsekvenser for en række kendte ansigter. Blandt andet fik den tidligere konservative minister og partiformand Hans Engell ødelagt sin politiske karriere efter mødet med en betonklods. 

 1. Niklas Bendtner fik dom spritkørsel

  Fodboldspilleren Niklas Bendtner fik i 2013 en dom for spritkørsel i København. Han blev målt til en promille på 1,75, men det passede meget dårligt med Bendtners egen vurdering af, hvor meget han havde drukket.

  - Kære venner. Jeg blev taget i en mild sag for spritkørsel sidste nat. Det var en stille nat, men jeg er meget, meget ked af det over for mine venner og fans, skrev han den gang på Twitter o g tilføjede:

  - Det er ikke okay at drikke og køre bil. Jeg tager det fulde ansvar.

 2. Spritkørsel stoppede Hans Engells politiske karriere

  Den nuværende politiske kommentator Hans Engell satte i 1997 en stopper for sin egen politiske karriere ved at køre ind i en betonklods på Helsingørmotorvejen. 

  Han fik målt en alkoholpromille på 1,37. Få dage senere trækker Hans Engell sig som leder af Det Konservative Folkeparti.

 3. Folketingsmedlem behandlet for alkoholmisbrug efter spritkørsel

  Det tidligere medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti og Kristendemokraterne Per Ørum Jørgensen blev i 2010 stoppet i bil med en promille mellem 1,3 og 1,4.

  Som konsekvens af det tog han sygeorlovv fra Folketinget og gik i behandling for alkoholmisbrug. Han vendte efterfølgende tilbage til dansk politik. 

 4. Kronprinsen involveret i spritkørsel

  Et par københavnske politibetjente spærrede givetvis øjnene lidt ekstra op, da de nytårsaften 1991/1992 stoppede en bil. På passagersædet sad Kronprins Frederik, og bag rettet sad hans daværende kæreste, Malou Aamund. 

  Turen endte med en tur på politistationen for spritkørsel og kongehuset udsendte efterfølgende en undskyldning.