Krimi

Byret vil ophæve navnebeskyttelse på mistænkt for Hedegaard-attentat

Forsvareren for 29-årige BH har kæret afgørelsen til landsretten, hvorfor mandens navn fortsat er hemmeligt.

Det skal ikke længere være ulovligt at nævne navnet på den mand, der sigtes for at have forsøgt at dræbe islamkritikeren Lars Hedegaard.

Onsdag har Retten på Frederiksberg valgt at ophæve det navneforbud, der siden 30. april 2014 har beskyttet den 29-årige.

Mandens forsvarer har dog ikke opgivet kampen og har derfor kæret byrettens afgørelse til landsretten.

Det betyder, at den mistænktes navn først må offentliggøres, hvis Østre Landsret siger god for byrettens beslutning.

29-årig efterlyst internationalt

Det var Radio24syv, der havde anmodet om, at navneforbuddet blev ophævet. Anklagemyndigheden havde tilsluttet sig ønsket.

Det var i februar 2013, at en mand forklædt som postbud affyrede skud mod Lars Hedegaard ved sidstnævntes hjem på Frederiksberg.

I en periode sad den mistænkte fængslet i Tyrkiet, men her slap myndighederne ham fri. Dermed blev Danmarks anmodning om en udlevering ikke efterkommet. Manden er derfor efterlyst internationalt.

Allerede i november 2013 blev den eftersøgte varetægtsfængslet in absentia. Det vil sige uden at være til stede.

Offentlighedens interesse vejer tungest

I sin begrundelse for at ophæve navneforbuddet peger Retten på Frederiksberg på, at der nu er gået så lang tid, at den sigtede kun kan takke sig selv for, at han endnu ikke er blevet afhørt af politiet.

På den baggrund mener retten, at offentlighedens interesse i at kende den sigtedes identitet må veje tungere end hensynet til den 29-årige.

I forbindelse med sagen har Radio24syv anført, at navneforbuddet ikke længere gav mening. Det skete blandt andet med henvisning til, at navnet på den sigtede er gengivet mange steder på internettet.

Hertil kommer, at det amerikanske udenrigsministerium for nylig udpegede manden som terrorist, ligesom oplysninger i bogen "Syv år for PET" indikerer, at mistankegrundlaget mod manden er stærkere end hidtil antaget.