Se og Hør-sagen

Nyttig idiot eller den største skurk? Tys Tys-kilden vil frifindes

Hvem er Tys Tys-kilden, som ifølge anklagemyndigheden er hovedskurk i Se og Hør-sagen? Han nægter sig skyldig - og har nægtet at forsvare sig selv.

Se og Hør-dom

TV 2 følger dommen i Se og Hør-sagen den 24. oktober klokken 12 - og TV 2 News sender en særudgave af Presselogen med fokus på Se og Hør-sagen klokken 17.10-17.30.

Se og Hørs såkaldte Tys Tys-kilde hedder Peter Bo Henriksen. Og meget mere end det har han ikke ønsket at udtale sig om i Retten i Glostrup, hvor byrettens dom i Danmarkshistoriens måske mest alvorlige medieretssag falder torsdag klokken 12.

Mens de øvrige fem tiltalte i sagen har svaret på spørgsmål fra både anklager og forsvarere, så har Peter Bo Henriksen flere gange afvist at lade sig afhøre.

- Han har haft tre chancer for at tale - dem har han alle tre afvist. Når beviserne tårner sig op, og alt råber på en forklaring, så må vi undre os over, hvorfor han er tavs. Vi kan kun lægge beviserne frem mod ham – og gør vi det, så er han skyldig, sagde specialanklager Morten Frederiksen i sin afsluttende procedure i den såkaldte Se og Hør-sag.

Inden gjorde anklagemyndigheden det klart, at ønsket derfra er, at Peter Bo Henriksen straffes hårdest af alle de seks tiltalte i Se og Hør-sagen.

At han idømmes en fængselsstraf på mellem to år og seks måneder og tre års fængsel.

Ubetinget fængsel.

Kræver frifindelse

Peter Bo Henriksen selv nægter sig skyldig: Han er ikke hacker og havde adgang til de kendtes kreditkortoplysninger gennem sit arbejde, har hans forsvarer Michael Juul Eriksen gentagne gange forklaret i retten.

Og derfor kan han ikke dømmes skyldig efter den såkaldte 'hackerparagraf', Straffelovens paragraf 263, lyder det.

- Peter Bo Henriksen har været en nyttig idiot i forhold til de journalister, der har lukreret på det her, sagde Michael Juul Eriksen i sin afsluttende procedure.

Straffet med plads på forsiden

Ligesom han argumenterede for, at Peter Bo Henriksen allerede er blevet straffet - og at anklagemyndigheden tager fejl, når specialanklager Morten Frederiksen udpeger Tys Tys-kilden som 'den største skurk' i Se og Hør-sagen.

For han reagerede bare på, at ugebladet opfordrede folk med en historie til at kontakte dem.

- Der skal tages hensyn til, at han allerede har fået en betydelig straf. Han har været på forsiden af aviser og har fået sit navn frem. Han har ikke kunnet komme videre med sit liv, sagde Michael Juul Eriksen i sin procedure.

I Retten i Glostrup var det med håret strøget omhyggeligt tilbage og skjorten stoppet ned i par designerjeans fra Armani, at Peter Bo Henriksen har afvist svare på, hvordan han ifølge tiltalen kom i besiddelse af dybt personlige oplysninger om mindst 163 kendte og kongeliges kreditkorttransaktioner – hvorefter han ifølge anklagemyndigheden solgte oplysningerne til medarbejdere på ugebladet Se og Hør.

Kort efter skandalen begyndte at rulle i 2014 lukkede han også sine profiler på de sociale medier, ligesom han søgte at hemmeligholde sin identitet med et navneforbud – hvilket både byret og senere landsret afviste med henvisning til sagens store, samfundsmæssige betydning.

Tilstår at være kilden

- Han erkender jo, at det er ham, der har sendt oplysninger til Se og Hør, har Peter Bo Henriksens forsvarer, Michael Juul Eriksen, forklaret i Retten i Glostrup, hvor Se og Hør-sagen begyndte i september måned.

Ligesom det også er kommet frem, at Peter Bo Henriksen har et udestående med Skat. I retten er det dokumenteret, at han i årevis modtog 10.000 kroner sort for sine oplysninger. Det var en aftale, som daværende chefredaktør Henrik Qvortrup indgik med Tys Tys-kilden i sommeren 2008.

I alt blev Peter Bo Henriksen aflønnet med måske 300.000 kroner, oplyste han til politiet den 6. maj 2014 i det eneste forhør, han har ønsket at deltage i - noget mindre end de 430.000 kroner, anklagemyndigheden anslår i sit anklageskrift.

Gode penge

Men hvorfor gjorde han det? Hvorfor ringede Peter Bo Henriksen selv i 2008 til Se og Hørs tiptelefon med oplysninger om, at han havde sporet prins Joachim og prinsesse Marie på deres hemmelige bryllupsrejse til Vancouver?

Personer med kendskab til Peter Bo Henriksen har tidligere fortalt til TV 2, at han var meget interesseret i kendte mennesker. Selv forklarede han til politiet i 2014, at det begyndte med et ønske om at supplere sin indkomst som it-tekniker – at han spurgte Se og Hør, om der var penge i gode oplysninger, og det var der.

Penge, der ved aflevering af bilag ifølge Peter Bo Henriksens forklaring til politiet blandt andet betalte for et stereoanlæg, et tv og rejser – ligesom anklagemyndigheden i løbet af retssagen har fremlagt korrespondancer mellem ansatte på Se og Hør for at påvise, at pengene desuden er udbetalt kontant til Peter Bo Henriksen, efter at han har afleveret bilag for blandt andet badmintontræning, en rejse til Thailand og en restaurationsregning til Wallmanns Saloner på 20.000 kroner.

På gæsteliste

Gennem årene blev Peter Bo Henriksen gode venner med Se og Hør-journalist Kasper Kopping – det har flere billeder på de sociale medier redegjort for.

I hvert fald inden it-specialisten lukkede sin Facebook-profil – og inden hans tidligere bekendtskaber fra Se og Hør slettede ham fra deres vennelister.

Ifølge Kasper Koppings forklaring i retten var han dog kun med som gæst og ven til Se og Hørs arrangementer i et mindre antal tilfælde - og egentlig først efter, at ugebladet holdt op med at betale Peter Bo Henriksen for oplysninger.

Senest 26. april 2014, hvor han ifølge oplysninger fra TV 2s eventafdeling deltog som en af fire personer på Se og Hørs gæsteliste til arrangementet Top Charlie i Parken.

Men på trods af pengestrømmen fra ugebladet har Tys Tys-kilden Peter Bo Henriksen dog stadig fastholdt, at han er uskyldig i den rejste tiltale – at han ikke har skaffet sig adgang til kreditkortoplysninger, han ikke i forvejen havde legal adgang til gennem sit arbejde i IBM og Nets.

At han ikke kan være 'hacker', hvis han tilgår oplysninger i en virksomhed, hvor han arbejdede som systemadministrator, forklarede hans forsvarer Michael Juul Eriksen i sin afsluttense procedure.

Hospital og hotel

- Nej nej, sagde Peter Bo Henriksen blot og rystede på hovedet en af de gange, retsformand Mette Lyster Knudsen spurgte, om han var sikker på, at han ikke ville afgive forklaring.

Specialanklager Morten Frederiksen har på den anden side dokumenteret i hundredevis af beskeder, der ifølge bevismaterialet i Se og Hør-sagen er sendt mellem Peter Bo Henriksen og ugebladets ansatte – sms-beskeder, der i detaljer har beskrevet, hvordan udvalgte personer betalte for alt fra undertøj til hotelregninger – for eksempel skrev Peter Bo Henriksen i en sms 9. april 2009, at studievært Line Baun Banielsen havde brugt sit kreditkort på et privathospital:

’Line B, Privathospitalet Moelholm i Vejle, kl. 18.29, 1000 kr. (igen) :-) Er inde i systemet nu, har I nogle nye navne? 8-)’ – mens en besked afsendt den 15. februar 2010 beskrev, at Rigmor Zobels mand klokken 22.24 dagen inden havde betalt en hotelregning på Hotel Olden i Gstaad på 9636,45 kroner.

Kollegers adgangskoder

Oplysninger, Peter Bo Henriksen ifølge anklageren ikke havde adgang til gennem sine egne rettigheder i Nets systemer. Her kunne han se et kreditkortkortnummer og transaktionerne fra kortnummeret - for at se hvilket kortnummer, en kendt eller kongelig havde, måtte han benytte en kollegas adgang til systemet.

En adgang, han ifølge anklageren skaffede sig i kortere tidsrum ved at nulstille adgangskoder til kolleger, der havde de ønskede rettigheder - hvorefter han med den 'falske' adgang i systemet kunne finde kortnumre og nogle gange cpr-oplysninger på de ønskede kendte.

Inden Peter Bo Henriksen slettede eller lukkede sine profiler på de sociale medier, skrev han på sit CV på LinkedIn, at han har beskæftiget sig med IT siden 1987, hvor han fik arbejde i den daværende logistikafdeling i Københavns Kommune.

Herfra avancerede han til først fejlsøgning og servicering af it-udstyr, siden blev han EDB-operatør - hvorefter han i 1997 skiftede til finanssektoren og PBS, det daværende Pengeinstitutternes Betalingsservice. I 2007 blev arbejdet udliciteret til IBM - og Peter Bo Henriksen fulgte med - frem til maj måned 2012, hvor han blev fritstillet sammen med 200 andre kolleger.

Videre skrev han på sit cv, at han er forretningsorienteret, resultatorienteret og løsningsorienteret – ligesom han lagde vægt på at være kreativ, idé-rig og vellidt.

Kan ikke få job

Da Se og Hør-sagen begyndte at rulle, arbejdede Peter Bo Henriksen for Nordea, hvorfra han blev fritstillet herfra på grund af skandalen. Siden har han haft ansættelse i et kortere vikariat – et sted, hvor ingen vidste, at Tys Tys-kilden i virkeligheden hedder Peter Bo Henriksen.

- Hvis man ikke er enig, i at han skal frifindes – så mener jeg, at med den udmåling, vi har set, så ligger vi på seks måneders fængsel, sagde Michael Juul Eriksen som afslutning i sin procedure med henvisning til den såkaldte CSC-sag, hvor en 21-årig mand i 2014 blev dømt for medvirken til forsøg på hacking af cpr-registeret.

Torsdag falder der desuden dom mod de tre tidligere chefredaktører Henrik Qvortrup, Kim Henningsen og Per Ingdal, der ifølge anklagemyndigheden skal idømmes op til to års ubetinget fængsel.

De to tidligere Se og Hør-journalister Kasper Kopping og Ken B Rasmussen skal ifølge anklagemyndigheden idømmes 8-10 måneders fængsel - der kan gøres betinget med krav om samfundstjeneste.

Alle nægter sig skyldige.

TV 2 følger dommen klokken 12 - og TV 2 News sender en særudgave af Presselogen med fokus på Se og Hør-sagen klokken 17.10 - 17.30.