Krimi

Nu kan du søge ind på ny politiuddannelse: - Interessen er super stor

Kadetterne skal blandt andet hjælpe til med overvågningsopgaver Simon Læssøe / Scanpix Denmark

Politiskolen i Brøndby er klar til at uddanne de nye politikadetter. Her er adgangskravene.

I sidste uge blev Folketingets partier enige om en ny, seks måneder lang politikadetuddannelse i forbindelse med finanslovsforhandlingerne for 2017. Politiskolen i Brøndby står allerede parat til at modtage de første 125 kadetter til marts næste år.

På seks måneder vil kadetterne blive uddannet til at løse særlige politiopgaver, som for eksempel bevogtning, udsendelse af afviste, transport af frihedsberøvede samt kontrol af de danske grænser. Politikadetterne have nogen af politiets myndighedsbeføjelser og magtmidler. Kadetterne vil også bære politiuniform.

Politiet oplever stor interesse

Rigspolitiet åbnede tirsdag op for ansøgninger til den nye uddannelse, og selvom det hele er meget nyt, er der stor interesse for den nye uddannelse, siger Birgitte Hammer Bondesen fra studievejledningen hos Rigspolitiet.

- Den har fået super stor interesse på vores Facebook, så vi håber at få rigtig mange velkvalificerede ansøgninger, siger hun til TV 2.

Hvor mange ansøgninger politiet regner med at få til den nye uddannelse, er der ingen specifik målsætning om. Men til den almindelige politiuddannelse modtager politiet cirka 700 ansøgninger til 150 pladser.

- Og her kan det måske godt blive til nogle flere på grund af nyhedens interesse, siger Birgitte Hammer Bondesen.

Kravene mindre end normalt

For at blive optaget på kadetuddannelsen skal du opfylde en stor del af de krav, som også almindelige betjente skal opfylde. Det vil blandt andet sige, at kravene til fysik, personlige og menneskelige kompetencer er de samme.

Til forskel fra den almindelige politiuddannelse er der til politikadetuddannelsen dog ingen nedre aldersgrænse på 21 år. Men der er krav om kørekort til personbil, og derfor skal ansøgerne være minimum 18 år.

Ansøgerne til politikadetuddannelsen behøver heller ikke have det, som politiet kalder en ”gymnasial eller lignende uddannelse”. De kan derfor godt komme ind efter folkeskolen.

Der vil også være en danskprøve for ansøgerne til politikadetuddannelsen, men den vil være mindre end ved den almindelige politiuddannelse, da det kun er retskrivning, der bliver testet.

Uddannelsen vil også give merit, hvis man senere vælger at læse til politibetjent.

- Vi tror på, at det her for nogle kan være et springbræt til basisuddannelsen. Her kan man komme ind og stifte bekendtskab med politiets opgaver tidligere end normalt, og man kan blive lidt mere familiær med politiets arbejde og organisationen, siger Birgitte Hammer Bondesen.

Optagelseskrav til den nye kadetuddannelse

 1. Kørekort

  For at blive optaget på politikadetuddannelsen skal du have kørekort til personbil.

 2. Sikkerhedsgodkendelse

  En sikkerhedsgodkendelse er et krav for at blive optaget på politikadetuddannelsen. Sikkerhedsgodkendelsen behandles af politiet og tager blandt andet udgangspunkt i, om du har bekendte eller familiemæssige forbindelser med kriminel historik.

   

  Derudover er det at krav for at blive sikkerhedsgodkendt, at du har en ren offentlig straffeattest. Læs nærmere om straffeattesten her.

   

  Som sikkerhedsgodkendt forventes det i øvrigt, at du udviser særlig omhu, dømmekraft, loyalitet, samt at du er særligt opmærksom på din tavshedspligt i forhold til klassificeret information og information af beskyttelsesmæssig interesse.

 3. Fysiske tests

  Kravene til din fysiske form og helbred er identiske med kravene til politiets basisuddannelse. Der er flere forskellige fysiske tests, der skal gennemføres, og for hver af dem får du en karakter.

   

  Der er forskel på kravene, alt efter om du er en mand eller kvinde. For eksempel får du som kvinde karakteren 12 for at løfte 45 kilo i bænkpres, mens der for mænd skal løftes 85 kilo for at få topkarakteren.

   

  Du kan læse mere om de fysiske krav til mænd og kvinder her. 

   

 4. Boglige krav

  Ansøgerne til politikadetuddannelsen behøver  ikke have det, som politiet kalder en ”gymnasial eller lignende uddannelse”. De kan derfor godt komme ind efter folkeskolen.

   

  Der vil også være en danskprøve for ansøgerne til politikadetuddannelsen, men den vil være mindre end ved den almindelige politiuddannelse, da det kun er retskrivning, der bliver testet.

 5. Synstest

  Foruden de fysiske tests skal du også bestå en farvesynstest.

 6. Samarbejdsopgave

  Du skal kunne bestå en samarbejdsopgave for at komme ind på politikadetuddannelsen.

 7. Individuel samtale

  Du skal kunne bestå en individuel samtale for at komme ind på politikadetuddannelsen.

Hvis du vil læse mere om uddannelsen eller ligefrem vil søge ind, så kan du læse mere hos politiet