Her er alle dommene i Se og Hør-sagen

Alle på nær én tiltalt er dømt skyldig i Se og Hør-sagen. Den tidligere chefredaktør på ugebladet Henrik Qvortrup fik den næsthårdeste straf.

Skyldig.

Fængsel i ét år og tre måneder. Tre måneder af straffen skal afsones, mens resten gøres betinget og kommer hånd i hånd med 200 timers samfundstjeneste.

Sådan lyder dommen over den tidligere chefredaktør hos Se og Hør, Henrik Qvortrup.

Han står med hænderne samlet foran den blå bluse, da dommer Mette Lyster Knudsen læser ordene på det hvide papir højt i retssalen i Retten i Glostrup.

Bag brilleglassene er blikket stift rettet mod dommeren. Han fortrækker ikke en mine.

Henrik Qvortrup var chefredaktør på Se og Hør i 2008, da samarbejdet med Tys Tys-kilden blev indledt, og netop dét lægger den enige dommandsret vægt på.

Han var med til at iværksætte en systematisk overvågning af kendte og kongelige, og dermed også en betydelig krænkelse af dem. Han startede et samarbejde, der kunne bidrage til historier på Se og Hør og bidrage til bladets indtjening, lyder argumenterne fra dommeren, der dog også tager højde for, at Henrik Qvortrup ikke tidligere er straffet.

Nu er han og fire af de øvrige tiltalte blevet dømt skyldige.

Skyldige i at overtræde straffeloven i danmarkshistoriens største medieskandale, Se og Hør-sagen.

Tys Tys-kilden er skyldig

Ét år og seks måneders ubetinget fængsel lyder dommen til Peter Bo Henriksen, også kendt som den såkaldte Tys Tys-kilde, der solgte informationer om kendte og kongeliges kreditkorttransaktioner til Se og Hør.

Retten beslaglægger derudover over 365.000 kroner, som han menes at have tjent på sit samarbejde med ugebladet.

Han sidder med hovedet i hænderne, da dommen præciseres. Fingrene bevæger sig let over munden, før han læner sig tilbage i stolen, smækker et cowboybukseben over knæet og nupper en slurk vand af det hvide plastickrus.

De lyse jeans - ofte sat sammen med et western-inspireret bælte og en kulørt skjorte - har fuldt ham gennem retssagen. En retssag, hvor han har været hovedperson, og modsat de andre tiltalte ikke har sagt eller forklaret noget som helst.

Som operatør hos IBM og det daværende PBS havde Peter Bo Henriksen legal adgang til flere systemer, men ikke til alle. Dermed har han 'hacket' sig til adgang for at finde frem til oplysninger om kendte og kongeliges kreditkorttransaktioner, lyder rettens dom.

- Vi anker, siger Michael Juul Eriksen, forsvarer for Peter Bo Henriksen.

Udmeldingen kommer hurtigt. Så hurtigt, at de mange fremmødte journalister hviskende vender sig mod hinanden for at få bekræftet ordene. 

Ingen andre af de dømte kan endnu meddele, hvorvidt de vil anke deres dom. Og som reglerne foreskriver, har de nu fjorten dage til at overveje den mulighed. 

Én frifindelse

Ordet frifundet får Per Ingdals forsvarer til at sende ham et lille smil, da dommeren læser afgørelsen op.

Den tidligere udgiverdirektør hos Aller, og konstitueret chefredaktør for Se og Hør fra 31. december 2008 til 15. juni 2009, er den eneste af de tiltalte i Se og Hør-sagen, som i dag kan forlade retsbygningen med mærkatet uskyldig.

Selvom han virker rolig og forholdsvis upåvirket, så skinner hans øjne. Og da retten ophæves, mødes han af et stort smil og et kram fra sin kone, Cecilie Christiansen, der er chefredaktør på Elle. 

Betinget fængsel til Henningsen

Ét års betinget fængsel og samfundstjeneste i 200 timer til Kim Henningsen, der bestred stillingen som chefredaktør på Se og Hør fra 2009 til 2013, hvor han i en periode var sygemeldt med depression. Sådan lyder dommen over den sidste, at de tre tidligere chefredaktører.

Under retssagen har hans ansigt lavet en stum, men yderst karismatisk kommentering af forløbet, vidnernes udsagn og anklagerens beviser. Men da dommen læses højt, er hans ansigt roligt.

De sidste tiltalte i sagen, de tidligere journalister hos Se og Hør Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen, får fire måneders fængsel. Straffen bliver gjort betinget med 100 timers samfundstjeneste og en såkaldt prøvetid på ét år.

- En alvorlig situation

Justitsminister Søren Pind (V) betragter Se og Hør-sagen som principiel og alvorlig.

- Jeg afventer anklagemyndighedens stillingtagen til ankespørgsmålet. Men uagtet sagens udfald har jeg allerede varslet en markant hårdere kurs over for medier, der krænker privatlivets fred eller bringer ærekrænkende beskyldninger, skriver han i et skriftligt svar til TV 2.

- Samtidig arbejder vi på en samlet strategi for en stærkere beskyttelse af danskernes data, ligesom vi er ved at indføre nye europæiske regler, som også skal styrke beskyttelsen af borgernes oplysninger, skriver justitsministeren.