Krimi

Bilister er begyndt at bruge særlig spray og usynlig folie til at narre fotovognene

Den særlige folie eller spray reflekterer blitzlyset, så fotovognen ikke kan aflæse nummerpladen. Arkivfoto/Niels Ahlmann Olesen / Scanpix Denmark

Det kan være meget svært for politiet at få bilisterne dømt for at snyde. Det viser en ny sag fra Haderslev.

Apps og hjemmesider, der advarer mod politiets fotovogne, har igennem noget tid hjulpet fartglade danskere uden om bøder. Men nu er et nyt og mere udspekuleret fænomen kommet til Danmark.

Ifølge Jydske Vestkysten oplever politiet i Sydjylland, at flere bilister er begyndt at sløre deres nummerplader ved hjælp af en særlig spray eller folie, som gør nummerpladen ulæselig.

Folien eller sprayen påføres nummerpladens tal og har den effekt, at blitzlyset fra politiets fotovogne bliver reflekteret, så det ikke kan læses. På den måde har politiet svært ved at finde frem til fartsynderne, som derfor kan slippe uden om bøderne.

Bilist med sløret nummerplade slap for bøde

En 41-årig mand har netop været i Retten i Haderslev, hvor han var tiltalt for at have dækket tallene på sin nummerplade med den særlige folie. Men manden nægtede at have kendskab til, at der var folie på hans nummerplade, og derfor slap han for en bøde på 5000 kroner.

Det siger politianklager Peter Vandborg Jessen til TV 2.

- Det er bevist, at det er blevet brugt, men vi skal jo også bevise, hvem der har sat det på nummerpladen, og det er det, han bliver frikendt for, siger Peter Vandborg Jessen.

Politiet fandt frem til manden, fordi han kørte i en Tesla, som var forholdsvis let at finde frem til. Så heldig er politiet dog langt fra altid, og da de slørede nummerplader ikke kan spottes med det blotte øje, er de svære at stoppe, lyder det fra Peter Vandborg Jessen.

- Når man står og kigger på nummerpladen, kan man se tallene, men når man tager et billede med fotovognen, forsvinder det, siger Peter Vandborg Jessen.

Flere sager på vej

Eftersom politiet fandt frem til manden, har han fået en fartbøde, men det er den ekstra bøde for at sløre nummerpladen, han er blevet frikendt for.

Ifølge Peter Vandborg Jessen har der været tre-fire lignende sager, og tidligere er en anden person blevet dømt for at have sløret nummerpladen. Den dom hang dog blandt andet sammen med, at personen udeblev fra retten, hvilket gjorde det lettere for anklageren at få vedkommende dømt.

I den aktuelle sag var det dommer Lotte Katharine Lyst, der afsagde dommen. Hun siger til Jydske Vestkysten, at sagen næppe bliver den sidste.

- Vi har ikke så mange af den slags sager, men vi forventer, at de kommer, siger hun til jv.dk.

Politianklager Peter Vandborg Jessen overvejer for øjeblikket, om sagen skal ankes til Landsretten, men han erkender, at bevisbyrden er tung.

- Det kan være meget svært at bevise, hvem der sætter det her på nummerpladen, men den, der har en fordel af det her, kan jo kun være ejeren af bilen, siger Peter Vandborg Jessen.