Krimi

Reklame for narko hang ved togstation: 'Vi sælger byens bedste drugs'

Beskederne i appen Wickr er krypterede, og derfor er det meget svært for politiet at stoppe narkohandlen.

- Vi sælger byens bedste drugs.

Sådan står der på et klistermærke, som Berlingske har fundet sat op ved Nørreport Station i København.

På klistermærket er der også en opfordring om at ansøge et specifikt brugernavn på appen Wickr, som er en krypteret kommunikationstjeneste.

Her er det tilsyneladende muligt at komme i kontakt med en eller flere personer, som angiveligt sender stoffer ud til hele Danmark, og ifølge Berlingske hænger ”reklamerne” på både lygtepæle og i busser i København.

Fik præsenteret en prisliste

Ligesom hos WhatsApp og Signal er beskederne på Wickr krypterede, men det særlige ved netop Wickr er, at beskederne som udgangspunkt bliver slettet efter 24 timer.

Berlingske har kontaktet brugeren på Wickr, og her fik avisen hurtigt præsenteret en prisliste, som blandt andet tilbød MDMA til 200 kroner per gram, amfetamin/speed til 100 kroner per gram og ecstasy til 50 kroner per pille.

Avisens journalister blev fortalt, at varerne bestilles over Wickr, betales med bitcoins, som er svære at spore online, hvorefter de sendes med post.

Narkoreklamer er et nyt fænomen

At der foregår narkotikahandel online er Torben Svarre, leder af afdelingen for organiseret kriminalitet hos Københavns Politi, ikke overrasket over. Men det er nyt, at bagmændene er begyndt at skilte med deres forretning.

- Vi har ikke set før, at man har sat klistermærker op som reklame for det. Det er nyt, at man er så langt fremme, siger Torben Svarre til TV 2 og tilføjer om tiltaget:

Stoffet skal leveres fysisk, og det er stadigvæk risikabelt. Så nogle gange kan vi være heldige at tage nogle

Torben Svarre

- Det er noget af en markedsføring at begynde at anvende for at få kunder.

Svært at dæmme op for

Da salg af narkotika er ulovligt i Danmark, er handlerne et sjældent syn i gadebilledet. Det foregår ofte i lukkede kredse og via krypterede kanaler som eksempelvis Wickr. Derfor er efterforskningsarbejdet svært, erkender Torben Svarre.

- Vi er nødt til at prøve at følge med udviklingen. Når de kriminelle opfinder nye metoder, skal vi finde på nye metoder, og det arbejder vi på sammen med nogle, der er dygtige til det. Men det er klart, at det er udfordrende. Især når det kører på krypterede netværk.

Da det er svært at opklare kriminaliteten på nettet har Københavns Politi ikke noget klart overblik over, hvor udbredt den digitale narkohandel er. Men mens det generelle kriminalitetsniveau i samfundet er faldende, stiger den på internettet, siger Torben Svarre.

Han fremhæver dog, at det ikke er hele handlen med narkotika, der kan foregå på internettet, og derfor har han en forhåbning om, at politiet kan forpurre dele af den.

- Stoffet skal leveres fysisk, og det er stadigvæk risikabelt. Så nogle gange kan vi være heldige at tage nogle, siger Torben Svarre.