Krimi

Faren fra Tønder-sagen er i dag en fri mand: Håber på Zandras tilgivelse - og et familieliv igen

Zandra Berthelsens far blev idømt ti års fængsel. I alt blev 16 personer idømt fængsel. Privatfoto

Zandra Berthelsens far blev idømt ti års fængsel for blandt andet at misbruge sin datter. I dag er han en fri mand.

10 år bag tremmer.

Det var straffen til den dengang 47-årige far til Zandra Berthelsen - også kendt som pigen fra Tøndersagen - i 2007. I et retsmøde tilstod han samtlige 19 forhold om incest, blufærdighedskrænkelse og sexovergreb på sin datter, da hun var mellem to til 11 år.

Han blev dermed dømt i den hidtil største sag om sexmisbrug af mindreårige.

I dag har Zandra Berthelsens far udstået sin straf og er juridisk set en fri mand. Men hvis det står til mange danskere, skulle faren forblive i fængsel. Sådan lyder meldingerne på TV 2 Nyhedernes Facebook-profil, efter TV 2-dokumentaren ”Pigen fra Tøndersagen – min historie” blev sendt torsdag aften.

 Når datteren skal straffes hele livet, så skal faren vel også.

Bruger på TV2s Facebook-profil

- Frygtelig at tænke på, at faren er på fri fod, efter min mening skal han aldrig ud fra fængsel, efter det han har gjort. Føj, skriver en bruger.

- Når datteren skal straffes hele livet, så skal faren vel også. Lorte system, overlad han til nogle rockere, skriver en anden.

Fængsel på livstid er ikke muligt

Ifølge Eva Smith, der er professor i straffeproces, er det ikke muligt at fængsle Zandra Berthelsens far på livstid.

- Han fik den højeste straf, man nogensinde har udmålt for sexmisbrug af børn. Det var en rimelig straf. Når den er udstået, er den udstået - så kan han ikke straffes mere, siger hun til TV 2.

Dog forklarer Eva Smith, at selvom faren ikke kan straffes med en fængselsdom på livstid, vil han formentlig stadig have problemer.

- Han har givetvis en stor gæld efter retssagen, fordi han selv skal betale for sin forsvarer. Og så vil det blive meget svært for personer med sådan en baggrund at skaffe sig et arbejde.

I alt blev 16 personer dømt - heriblandt Zandra Berthelsens forældre. De resterende var alle mænd mellem 18 og 74 år med dansk, srilankansk, iransk eller tyrkisk baggrund. De er blevet idømt mellem et og godt tre års fængsel.

For første gang står Zandra Berthelsen frem med navn og ansigt.

Et liv i skjul

I dag lever Zandra Berthelsens far i skjul. 

Selv har han aldrig udtalt sig om misbruget af sin datter, indtil han for et par måneder siden tog kontakt til TV 2s krimimagasin, Station 2.

I en lang række telefonsamtaler og beskeder fortæller han, at han angrer, og at han er en syg mand, der lever i ensomhed.

- Er meget ked af det og angrer dybt, bare jeg dog kunne få tilgivelse og have en familie igen, er ensom og ked af det (…) kan lige så godt dø. Forstår du? Bare Zandra tilgav mig? Gud kan det, men hun ikke, skriver han.

I andre beskeder skyder han skylden på kommunen, på sin ekskone eller på de mange andre mænd, der misbrugte Zandra Berthelsen. Om sit eget ansvar henviser han til sin dårlige barndom, sin far og sit store forbrug af alkohol.

- Selvfølgeligt har man et ansvar, og det kunne man ikke magte, da man var fuld. Har tilstået (…) hvad vil du have at jeg skal gøre? Er færdig og ked af det.

Men han vil ikke deltage i et tv-interview.

- Så er jeg død, skriver han.

Zandra Berthelsen har i dag ingen kontakt med sin far. Han har polititilhold og må ikke opsøge hende eller på anden måde forsøge at tage kontakt til hende. 

Zandra Berthelsens liv efter Tønder-sagen

 1. 2005

  1. Anonymt tip bringer politiet på sporet af sagen

   Politiet i Sønderborg modtager et anonymt tip om, at der foregår misbrug af en lille pige i landsbyen Solderup, og politiet indleder en undersøgelse.

    

  2. Tøndersagen afsløres

   Om aftenen omringer politiet huset i Tønder. Forældrene anholdes, og pigerne tvangsfjernes og kommer i familiepleje.

 2. 2005

  1. Flytter på opholdssted med søster

   Zandra og hendes søster bor på et socialpædagogisk opholdssted i Haderslev Kommune.

   Personalet skriver i papirerne, at pigerne er glade, og at de får stort udbytte af den terapeutiske behandling, men sandheden er, at Zandra er meget utilfreds og utryg med stedet, som efterfølgende får kritik i medierne og sættes under skærpet tilsyn.

   11 gange bliver Zandra videoafhørt af politiet, og det giver hende flash backs, hvor hun genoplever det seksuelle misbrug. Zandra viser herefter tegn på selvskadende adfærd.

 3. 2006

  1. Moren dømmes

   11. december 2006 får moren en tidsubestemt behandlingsdom på et psykiatrisk hospital, da hun blandt andet lider af skizofreni.

 4. 2007

  1. Sidste dom falder i Tøndersagen

   Tønderfaren idømmes den 20. februar 2007 10 års fængsel for fuldbyrdet samleje og anden kønslig omgang med Zandra Berthelsen og anden kønslig omgang med hendes lillesøster.

   14 mænd bliver dømt til fængsel mellem et og tre år. En enkelt får seks år. Flere af de dømte er udlændinge, og flere af dem udvises som en del af deres dom.

 5. 2008

  1. Zandra flytter ind hos plejefamilie

   Zandra flytter som 14-årig ind hos en plejefamilie, hvor hun bliver i fire år. Hun beskriver perioden som de bedste år i hendes liv, fordi hun for første gang oplever omsorg og tryghed.

 6. 2009

  1. Begynder at udvise selvskadende adfærd

   Som 15-årig beskrives Zandra som velbegavet, tænksom og en fagligt dygtig pige.

   Men hun er også sårbar og begynder at udvise selvskadende adfærd, depression, angst og ensomhed i forhold til andre unge.

 7. 2010

  1. Zandra begynder i gymnasiet

   Zandra er inde i en positiv udvikling, hvor angstanfald og selvskade næsten ikke ses mere. Hun begynder i gymnasiet.

 8. 2012

  1. Zandra dropper ud

   Som 18-årig forlader Zandra plejefamilien, dropper ud af 2.g og flytter til en lejlighed i en anden by. Langt fra Tønder.

 9. 2013

  1. Selvmordstanker og cutting

   Zandra får stadig større psykiske problemer. Hun skærer i sig selv, lider af angst, depression og flash backs fra barndommen, og derfor flytter hun ind på et opholdssted.

   Her forsøger Zandra flere gange at begå selvmord, og hun bliver flere gange indlagt på psykiatrisk hospital.

   Zandra vurderes at lide af kraftig PTSD på grund af traumer i barndommen.

 10. 2014

  1. Overvåges døgnet rundt

   Zandra bor i perioder hjemme i sin egen lejlighed og bliver overvåget døgnet rundt.

   Efter et selvmordsforsøg bliver hun indlagt i seks måneder på psykiatrisk hospital.

   Herefter begynder Zandra på HF og gennemfører første år af uddannelsen.

 11. 2015

  1. Zandra udvikler et stofmisbrug

   Zandra er plaget af angst, selvmordsforsøg og flash back-anfald.

   Hun bor nu alene, men får massiv støtte fra kommunen med flere kontaktpersoner, der i perioder holder opsyn med hende døgnet rundt.

   Zandra udvikler et stofmisbrug og tager flere gange en overdosis piller.

  2. Indlægges på lukket afdeling

   Zandra indlægges med svære psykoser på lukket afdeling på et psykiatrisk hospital.

 12. 2016

  1. Zandra bliver diagnosticeret skizofren

   Zandra får diagnosen skizofreni, og efter fire måneders medicinsk behandling på det psykiatriske hospital bliver hun udskrevet og flytter til et midlertidigt opholdssted for psykisk sårbare.

  2. Zandra begynder på andet år på HF

  3. Zandra vil klare sig selv

   Zandra bryder kontakten til det psykiatriske system og flytter hjem til sin et-værelses lejlighed.