Politiet har taget pas fra kvinde efter Tyrkiet-rejse

Ny sag om inddragelse af pas skal for retten. Kvindes familie var bekymret og gik til politiet.

En ung kvinde fra København har fået inddraget sit pas, efter at hun var rejst til Tyrkiet. Frygten var, at hun ville drage i krig.

Kvinden er utilfreds med politiets indgreb, og hun vil nu forsøge at overtale en dommer til at slå en streg over afgørelsen.

Retsmødet om sagen finder sted 23. november i Københavns Byret.

Familien blev nervøs

På forhånd ønsker hendes advokat, Thorkild Høyer, dog ikke at gå i detaljer.

Indgrebet skyldes, at kvindens familie var blevet nervøs over hendes rejse til Tyrkiet og derfor gik til politiet.

En lignende sag med en bekymret familie blev forleden afgjort af Vestre Landsret.

Her gjaldt det en 19-årig mand fra trekantområdet. Familien var bange for, at han ville til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat.

Landsretten godkendte politiets afgørelse. Men mandens advokat, Morten Wosylus Kamp, vil forsøge at gå videre til Højesteret.

11 sager i landet

Landet over har politikredsene i en stribe tilfælde besluttet administrativt at inddrage borgeres pas og at give dem udrejseforbud.

For nylig opgjorde Rigspolitiet antallet af sager over for Ritzau til 11.

I Retten i Esbjerg kæmper en 32-årig mand for tiden også for at få sit pas tilbage.

Hans pas blev taget af politiet, fordi han har tilbragt fire måneder i det nordlige Irak. Her var han kriger hos de kurdiske peshmergastyrker i byen Kirkuk.

Udgør fare for staten

Siden 2015 har politiet haft mulighed for at inddrage pas fra borgere, der frygtes at ville rejse ud for at deltage i væbnede konflikter.

Betingelsen er, at borgerens aktiviteter vil kunne indebære en "fare for statens sikkerhed, andre staters sikkerhed eller en væsentlig trussel mod den offentlige orden."

Men der skal ikke meget til, før politiet kan slå til. Mistanken behøver ikke at være særlig stærk. Betingelsen er blot, at der er "grund til at antage", at personen vil rejse ud for at deltage i væbnede konflikter.

Baggrunden for loven er, at Folketinget vil hindre borgere i at slutte sig til blodige opgør i for eksempel Syrien og Irak.