Tibet-undersøgelse: Central politiordre skulle "ikke tages bogstaveligt"
Forklaringer i Tibet-kommissionen tyder på, at politiet gik langt for at glæde den kinesiske præsident. Men ingen vil tage ansvaret for ordrerne.
Politikommissær siger nu til Tibet-kommissionen, at hans besked over radioen til betjente om ”at tage flaget fra dem” (altså Tibet-demonstranterne) ikke skulle tages bogstaveligt.
Det forklarede politikommissær Henrik Orye’ i dag, da han afgav forklaring til Tibet-kommissionen.
Kommissionen skal afdække, hvem der var ansvarlig for beslutningen om, at københavnske demonstranter ikke skulle have lov til at vise deres støtte til Tibet, da den kinesiske præsident var på besøg i 2012.
Henrik Orye’ afviste samtidigt, at han stod bag ordren om at køre fire af politiets køretøjer hen foran en demonstration på Højbro Plads, så den kinesiske præsident ikke kunne se demonstranterne, da han kørte forbi.
- Forklaringen har været, at politiet frygtede, at demonstranterne skulle rykke frem mod Christiansborg. Men det må man sige blev, om ikke modbevist, så i hvert fald modsagt i dag i kommissionen.
- En lang række forklaringer, også fra politifolk, siger, at sådan var det slet ikke. Det var besluttet på forhånd, at de vogne skulle hen foran demonstranterne. De måtte ikke kunne ses, fortæller TV 2’s Peter Lautrup-Larsen, der har fulgt dagens kommissionsmøde.
- Det bekræfter den store mistanke: At der var en forhåndsordre om, at hverken flag eller demonstranter måtte kunne ses af den kinesiske præsident, fordi så blev han fornærmet og kineserne tabte ansigt og det kunne i sidste ende koste handelsaftaler og danske arbejdspladser.
- Til gengæld var det så brud på Grundlovens regler om ytrings- og forsamlingsfrihed, fortæller Peter Lautrup-Larsen.
Videregav blot en ordre
Flere menige politifolk har tidligere forklaret, at det var Henrik Orye’ der havde givet dem ordre til at afskærme demonstranterne ved at køre politiets mandskabsvogne hen foran demonstrationen. I dag forklarede ham til kommissionen, at han blot videregav ordrer fra politiets kommandostation (KSN).
- Det er ikke en plan, jeg har udtænkt. Det er en ordre fra KSN, forklarede han.
Den leder, som ifølge Henrik Orye’ forklaring skulle have givet ordren fra KSN, er en af sagens helt centrale personer, vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen. Flere andre politifolk har udpeget ham som dem, der stod for planlægningen af politiindsatsen under det kinesiske præsidentbesøg. Han skal selv afgive forklaring for kommissionen den 25. november.
Tidligere ministre skal forklare sig
Tibet-kommissionen vil forhøre 58 centralt placerede personer i sagen – både fra politiet, embedsmænd og regeringen.
- Det ser ud som om mistanken om, at den kinesiske præsident skulle pleases, er rigtig. Men vi er ikke kommet det nærmere, om det er noget politiet selv har fundet på. Eller hvem der har givet politiet tilskyndelsen til det. Er det nogen i Justitsministeriet eller nogen i Udenrigsministeriet? Eller hvor kommer ideen fra, at man skulle bøje Grundloven til fordel for den kinesiske præsidents temperament, fortæller Peter Lautrup-Larsen.
Seks tidligere ministre skal udspørges: Villy Søvndal, Holger K. Nielsen og Martin Lidegaard alle forhenværende udenrigsministre samt Morten Bødskov, Karen Hækkerup og Mette Frederiksen, der var justitsministre i perioden.
Tibet-kommissionen er ikke en domstol, men skal undersøge sagen. Når kommissionen har lagt sine konklusioner frem, er det derefter op til myndighederne om der skal føres tjenestemandssager for at drage nogen til ansvar.