Krimi

Tibet-sagen: To højtstående politifolk sigtet for at lyve i retten

I retsmøde i Københavns Byret skal to politifolk have løjet om indsatsen under besøg af Kinas præsident.

To politifolk er sigtet i forbindelse med Tibet-sagen. De mistænkes for at have løjet i retten.

De to mænd er henholdsvis vicepolitiinspektør og politikommissær.

Sigtelserne er rejst af Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), kort tid før Tibet-kommissionen torsdag  indleder sine afhøringer.

Begge politifolk skal afhøres af kommissionen fredag, og sigtelsen handler også om de to personers retssikkerhed - at de har ret til en beskikket forsvarer og ret til ikke at udtale sig.  

Det er godt et år siden, at de to politifolk blev anmeldt til politiklagemyndigheden. Årsagen var, at det var blevet afsløret, at Københavns Politi havde forsøgt at skjule Tibet-flag for den kinesiske præsident under et besøg i 2012.

I lang tid havde politiet ellers afvist, at der var instrukser om at gribe ind over for demonstranters ytringsfrihed og forsamlingsfrihed.

Men sidste efterår dukkede pludselig en såkaldt operationsbefaling op. Og den viste, at politiet faktisk havde planlagt at gribe ind mod borgere, der viftede med Tibets flag.

Sigtelserne drejer sig om, hvad der blev sagt i en retssag, som flere aktivister har rejst mod Københavns Politi.

Sigtet for at have løjet

I retten bedyrede de to politiledere, at der ikke var instrukser om at gribe ind.

Men nu er de altså sigtet for at have løjet i retten ved et retsmøde 22. august 2013.

For eksempel citeres vicepolitiinspektøren i retsbogen for dette: "Der var ikke nogen instrukser fra overordnet side om, at personer, der stod med tibetanske flag, skulle fratages disse."

Og politikommissæren sagde, at der så vidt han huskede "ikke var særlige hensyn eller instrukser, der skulle tages højde for i forbindelse med dette statsbesøg."

Flere tidligere ministre skal afhøres

Tibet-kommissionen skal forsøge at afdække, hvordan det gik til, at politiet besluttede at begrænse borgeres ytrings- og forsamlingsfrihed - og ud over en lang række politiansatte skal også flere tidligere ministre samt en stribe embedsmænd fra blandt andet Udenrigsministeriet afhøres.

Derimod har politiklagemyndigheden besluttet ikke at rejse sigtelse på grund af en anmeldelse, som politidirektør Thorkild Fogde indgav i oktober sidste år.

Den handler om, at der skal være sket tjenestemisbrug, fordi Folketinget blev ført bag lyset om politiets indsats ved tre kinesiske statsbesøg.

- Vi mangler endnu at foretage 15-20 afhøringer, siger direktør Kirsten Dyrman i politiklagemyndigheden.

Indtil nu er omkring 400 personer blevet afhørt.