Emilie Meng-sagen

Emilie Meng-sagen: Pillede mursten ud af væggen for at aflytte naboen

Den private efterforskning i sagen om Emilie Mengs forsvinden er ifølge en 67-årig mand løbet helt af sporet.

For 110 dage siden forsvandt dengang 17-årige Emilie Meng efter en bytur i Slagelse.

Siden da har både politi og frivillige ledt efter hende - men uden, der er fremkommet væsentlige spor eller livstegn fra den forsvundne teenager.

Fredag har sagen imidlertid taget en ny drejning, idet Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi har modtaget en politianmeldelse i sagen. Ikke en anmeldelse, der handler om Emilie Meng selv - i stedet er der tale om en anmeldelse af privat aflytning og overvågning af en 67-årig mand i Korsør.

- Der er efter min opfattelse helt klart opsat aflytningsudstyr inde hos naboen, der er pillet mursten ud af væggen, som er brugt til det. Så jeg har indgivet en anmeldelse om opsætning af aflytningsudstyr, siger advokat Steen Djurtoft, der repræsenterer den 67-årige mand.

Der er drevet decideret efterforskning. Jeg synes, det er så groft, at vi nu tvinger politiet til at se på det.

Advokat Steen Djurtoft

Paragraffen, som naboen er anmeldt efter, er Straffelovens paragraf 263, der handler om 'Freds- og æreskrænkelser' - ligesom en gruppe af personer med tilknytning til det frivillige netværk, som har deltaget i eftersøgningen af Emilie Meng, kan være omfattet af enten samme paragraf eller af paragraffen for medvirken.

Tilsyneladende skal personer fra gruppen have deltaget i en systematisk overvågning af den 67-årige.

- Der er drevet decideret efterforskning. Jeg synes, det er så groft, at vi nu tvinger politiet til at se på det, siger Steen Djurtoft.

Ingen hemmelig kælder

Tidligere har det været beskrevet i offentligheden, at private skal have overvåget en adresse i Korsør - og det er blandt andet på grund af efterretninger herfra, at politiet tirsdag valgte at endevende den 67-åriges hus - ligesom teknikere udstyret med skovle og lange jernstænger, som de borede gennem vægge og fundament, én gang for alle var med til at fastslå, at Emilie Meng med politiinspektør Kim Klivers ord:

"ikke er eller har været på adressen".

Ransagning hos 67-årig i Emilie Meng-sagen var en reaktion på oplysninger om råb og lyde fra en muligt indespærret person.

- Fire gange inden da har min klient åbnet døren og inviteret politiet indenfor. Nu har de været inde for at lede efter en kælder, der ikke er der. Naboen har fået advarsler – men alligevel fortsætter man og producerer materiale, som er indleveret til politiet. Nu må det have sin ende, siger Steen Djurtoft.

Kan ikke bevæge sig frit

TV 2 har også været i kontakt med den 67-årige selv, der ikke ønsker at stå frem med sin historie i et egentligt interview - men han vil gerne takke alle de mennesker, der på trods af presset fra stærke personer i lokalsamfundet alligevel har valgt at støtte ham og tro på ham.

- Jeg har ikke overskud til det, men det er da absurd, at man på den måde fristes til at lave selvtægt og sætte lytteudstyr op, siger den 67-årige.

De seneste måneders pres har fyldt meget i hans hverdag - så meget, at han forleden havde tankerne et andet sted og bakkede ind i en lygtepæl. Ligesom han torsdag havde været ud iog køre, men måtte opgive at gå ind i sit hus:

- Jeg kom hjem sent på eftermiddagen, og jeg kunne end ikke komme ind i mit hus. Der var journalister og fotografer ude foran, og jeg måtte køre igen, siger den 67-årige.

- Det er ikke særlig rart, at man ikke kan færdes frit. Og når jeg møder folk, så handler det om: Hvad spørger de om, hvad vil de vide? Det fylder selvfølgelig utroligt meget, siger den 67-årige.

Ingen mistanke mod 67-årig

Hos politet bekræfter Kim Kliver, at ransagningen hos den 67-årige var endnu en reaktion på oplysninger om råb og lyde fra en muligt indespærret person - men at det er "politiets klare opfattelse, at der ikke længere er grundlag for at opretholde mistanken".

Ligesom politet igen opordrer til, at borgerne lader politiet stå for efterforskningen i sagen.

Mens advokat Steen Djurtoft fastholder, at hans klient intet har med Emilie Mengs forsvinden at gøre - og at politianmeldelsen i bund og grund handler om, hvad folkedomstolen kan tillade.

- Det kan ikke være rigtigt, at nogle mennesker kan drive efterforskning som hobbyvirksomhed. Vi skal ikke have et samfund, hvor naboerne ikke accepterer den efterforskning, som politiet foretager. Hvor de begynder at aflytte hinandn, siger Steen Djurtoft.

Mysteriet om Emilie Meng

 1. 2016

  1. Emilie Meng forsvinder

   Emilie Meng blev fotograferet af et overvågningskamera på Korsør station.

   Den 17-årige pige blev sidst set klokken 04 søndag morgen, da hun tog afsked med to veninder ved Korsør Station efter en bytur i Slagelse lørdag aften. Fra Korsør Station skulle hun gå cirka fire kilometer alene gennem byen for at nå hjem til sin bopæl i midten af Korsør.

  2. Massiv eftersøgning går i gang

   Dagen igennem leder politi, 200 frivillige, hunde, dykkere og en helikopter efter den 17-årige pige. På et tidspunkt bliver helikopteren indstillet på grund af kraftig regn. Politiet oplyser, at Emilie Meng var "tynget af kærestesorger", efter en kæreste slog op med hende lørdag. I løbet af dagen indstiller politiet eftersøgningen.

  3. Livstegn på Facebook

   Emilie giver livstegn fra sig på Facebook. 

   - Det lader til, at hun ser sine beskeder. Hendes profilbillede viser sig ved de beskeder, som folk sender hende, og det må betyde, at hun er aktiv på en eller anden måde, siger indsatsleder Flemming Jensen til Sjællandske.

   Efterfølgende afviser efterforskningen, at man har fundet livstegn.

   Samme dag leder beredskabet efter Emilie i Noret, en indsø i Korsør.

  4. Familie udlover dusør

   Efter endnu en dag uden resultater indstiller politiet igen eftersøgningen af Emilie. Samme dag opretter familien en pengeindsamling til en dusør, som skal gives til den person, som leder dem på sporet af Emilie.

   Samme dag efterlyser politiet en ung mand med studenterhue i en bil, som blev set i nærheden af det sted, hvor pigen forsvandt. Politiet efterlyser også en cyklist.

  5. Efterforskning ændrer karakter

   Vidner fortæller, at de muligvis har set Emilie Meng gå i et område af Korsør. Samtidig skifter efterforskningen karakter, således at det er personfarlig kriminalitet, der overtager sagen.

   De to vidner, som politiet tidligere efterlyste, melder sig, men har intet nyt i sagen.

  6. Dykkere leder i havn

   Politiet sender to dykkere ned i Korsør Havn for endnu engang at undersøge området for den forsvundne Emilie Meng. Uden resultat.

  7. Politiet: Håbet svinder

   Politiet udtaler, at håbet svinder for at finde Emilie Meng i live.

  8. Politiet går dør til dør

   En uge efter Emilie Mengs forsvinden går politiet fra dør til dør i nabolaget i håb om at finde nye spor. Samtidig fortsætter over 400 frivillige med at lede.

  9. Emilie muligvis set i Horsens

   En mand fra Horsens mener at have set Emilie Meng i byen. Det viser sig dog ikke at have været hende.

  10. Efterlyser sort dametaske

   Politiet genoptager eftersøgningen med helikopter og efterlyser en lille sort dametaske, der kan have tilhørt Emilie Meng. Familien udlover en dusør på 40.000 kroner.

  11. Blod på snuden: Hundelufter slår alarm

   Politiet efterforsker togskinnerne mellem Korsør og Svenstrup, efter en hund kommer tilbage til sin egen med noget, der ligner blod på snude og poter. Det giver dog ikke noget resultat. 

  12. Sort trøjet fundet

   Sjællandske skriver, at politiet har fået indleveret en iturevet trøje magen til den, som Emilie Meng havde på, da hun sidst blev set 10. juli i Korsør. Det er dog ikke korrekt, oplyser politiet til Ritzau.

  13. Frivillige finder sort trøje

   En gruppe frivillige fra Forsvundne Personer finder ifølge TV Øst en sort trøje, der ligner den, som Emilie havde på, da hun forsvandt. Politiet vil af hensyn til den videre efterforskning ikke kommentere på de effekter, der indleveres i sagen.

  14. 'Genstande' bjerges ved Korsør

   Politiet bjerger flere 'genstande' fra vandet ud for Møllevangen i Korsør, efter en borger henvender sig til politiet, da 'noget' flyder rundt i vandoverfladen. Politiet konstaterer ved nærmere analyse, at der er tale om indvolde fra dyr.

  15. Politiet leder efter Emilie ved Skive

   En borger mener at have set Emilie ved Havnevej i Skive og har derfor taget et billede af pigen. Billedet ligner Emilie så meget, at Midt- og Vestjylland gennemfører en eftersøgning med hundepatruljer i området, som dog ikke giver noget resultat.

  16. Politiet gennemgår video fra Skive

   Efter flere henvendelser fra offentligheden, som mener at have set Emilie Meng ved Skive, ser Midt- og Vestjyllands Politi nærmere på overvågningsvideo fra Skive og omegn. Blandt andet undersøges materiale fra banegården i Skive, skriver TV Midtvest.

  17. Politiet afviser: Emilie er ikke fotograferet i Skive

   Efterforskningslederen hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Marianne Roed, siger til TV 2, at det ikke er Emilie, som er på det foto, en borger i Skive sendte til Midt- og Vestjyllands Politi søndag. Den jyske politikreds drosler derfor ned i efterforskningen.

  18. Missing People finder 'nogle genstande'

   Den frivillige organisation Missing People laver en eftersøgning ved parkeringspladsen ved Korsør Station. Her finder de 'nogle genstande', der overleveres til politiet. Hvilke, vil de ikke fortælle.

  19. Eftersøgning i kolonihaver

   Politiet gennemsøger fire kolonihaveforeninger syd for togstationen i Korsør i forsøg på at finde spor i eftersøgningen.

  20. Politiet stopper efterforskning i haveforeninger

   Politiet konkluderer efter at have finkæmmet fire haveforeninger med hunde, at der ikke er nogen nye spor i sagen. Haveforeningerne lå alle i nærheden af Korsør Station, hvor Emilie Meng sidst blev set. 

  21. Dykkere leder i Korsør Nor

   Missing People står bag en omfattende eftersøgning, hvor mere end 60 frivillige dykkere leder efter Emilie Meng i det 10 kvadratkilometer store Korsør Nor. Eftersøgningen omfatter også marinehjemmeværnet, over ti både, dykkere fra Københavns Brandvæsen, frivillige med droner, frivillige til fods og i waders samt ryttere med heste.

  22. Politiet søger lys kassevogn

   Politiet efterlyser en hvid eller lys kassevogn, som vidner har set køre stærkt ved Korsør Lystskov i weekenden, hvor Emilie Meng forsvandt. Politiet kalder dog sporet for ' meget perifert'.

  23. 67-årigs hus ransaget flere gange

   Det kommer frem, at en 67-årig mands hjem på Tårnborgvej i Korsør er blevet ransaget flere gange i løbet af efterforskningen. 

   Personer i lokalmiljøet mistænker pensionisten for at holde pigen skjult i sit hjem. Og politiet undersøger, om der skulle være hold i rygterne. Ransagninger giver dog ikke noget, der får politiet til at opretholde mistanken mod manden. 

   Selv siger han, at han har "intet at skjule". 

  24. 33-årig var sigtet for drab på Emilie Meng

   En efterforskningsleder bekræfter, at en 33-årig lastbilchauffør fra Sønderjylland var anholdt og sigtet i sagen i august. 

   Det viste sig dog, at han ikke havde noget at gøre med Emilie Mengs forsvinden. 

   Politiet sigtede ham på baggrund af en henvendelse fra en borger.

  25. Ransagninger i Korsør igen

   Politiet ransager endnu engang på Tårnborgvej i Korsør. 

   En 67-årig mand bekræfter, at det endnu engang er hans adresse, der er i politiets søgelys. 

  26. Politianmeldelse mod nabo

   Den 67-årige anmelder gennem en advokat sin nabo for at ulovlig aflytning og overvågning. Politiet gentager, at Emilie Meng ikke er og ikke har været gemt på den 67-åriges bopæl.

  27. Nye lydfiler undersøgt

   Politiet afslutter undersøgelser af nye lydfiler, der har fået dem til at opsøge vejen i Korsør igen. Politiet vil ikke sige yderligere om de nye optagelser, men fastslår igen, at der ikke er tegn på, at Emilie Meng har opholdt sig på adressen, der er ransaget flere gange.

  28. Beboere kræver erstatning

   De to beboere i Korsør kræver en erstatning på 75.000 kroner hver for de i alt fem ransagninger, som politiet har foretaget i oktober i forbindelse med sagen om Emilie Meng. Det oplyser beboernes advokat i en pressemeddelelse.

  29. Mystisk lig findes i sø

   Liget bliver fundet i denne sø ved Borup på Sjælland.

   En forbipasserende finder ved 15-tiden lørdag et lig i et vandhul ved i området omkring Regnemarks Bakker tæt på byen Borup på Sjælland. Midt- og Vestsjællands Politi er massivt til stede i løbet af eftermiddagen og aftenen.

  30. Liget identificeres som Emilie Meng

   Midt- og Vestsjællands Politi oplyser på Twitter, at liget er Emilie Meng, som forsvandt 17 år gammel 10. juli.

  31. Fakkeltog i Korsør

   Tusindvis mindes Emilie Meng i Korsørs gader.

   Tusindvis af mennesker går med fakler gennem Korsørs gader til minde om den dræbte Emilie Meng.

 2. 2017

  1. Emilie Meng begraves

   Emilie Meng bliver begravet i Sankt Povls Kirke i Korsør, hvor tætte venner og familie deltager. Hun begraves af  sognepræst Anna Kluge, som også har konfirmeret hende. 

  2. Politiet efterlyser lys personbil

   Det er en bil af denne model - en lys Hundai I30, som politiet nu leder efter. Farven kan være sølv eller en anden lys nuance.

   Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi efterlyser en personbil, der kørte fra parkeringspladsen og rundt om Korsør Station omkring det tidspunkt, hvor Emilie Meng sidst blev set. Der er tale om en lys personbil, som med stor sandsynlighed er af mærket Hyundai I30, model 2011-2016, hatchback – eller en bil, der ligner den meget.

Kilde: Ritzau og TV 2