Politi: Her er Ateas mange gaver til offentligt ansatte

It-ansat i et ministerium fik dyrt Nikon-kamera, oplader og to objektiver til spotpris, påstår Bagmandspolitiet.

I midten af oktober oplyste Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK, at seks offentligt ansatte var blevet tiltalt for at lade sig bestikke af it-selskabet Atea A/S.

Indtil i dag har SØIK afvist at give aktindsigt i de nærmere sigtelser i den omfattende sag om påstået bestikkelse, men nu er anklageskrifterne mod seks mænd i sagen blevet frigivet. Tre af mændene er tiltalt i samme sag og skal for Retten i Glostrup side om side.

De resterende tre skal for en dommer i hver sin sag.

Alle seks mænd nægter sig skyldig i anklagerne om bestikkelse.

En gennemgang af anklageskriftet viser, at de seks mænd efter anklagemyndighedens opfattelse samlet set har fået foræret it-udstyr af Atea A/S til en værdi af knap 107.000 kr.

I en del tilfælde var der en egenbetaling, der lå langt under den reelle værdi - og i otte tilfælde endda helt uden betaling, mener SØIK.

Det fremgår af anklageskriftet, at anklagemyndigheden mener, at Atea A/S enten forærede eller solgte it-udstyr til spotpris til de offentligt ansatte, fordi disse var kunder hos Atea A/S, og Atea A/S "havde interesse i at fortsætte hermed".

Politi: Sådan lod de sig bestikke

Chef i kommune

Chef i kommune

Købte en Apple iPhone Ss og en Apple iPad Air af Atea A/S til 2.000 kr. Udstyret var reelt 10.398 kr værd, og dermed var det tale om bestikkelse for 8.398 kr., mener SØIK.

Det skal være sket i perioden omkring den 8. til den 15. august 2014

Nægter sig skyldig.

Foto: Free / Free

Chef i kommune

Chef i kommune

Modtog ifølge tiltalen to iPad, en iPhone3, en iPhone 4, en Nokia 3710, en HTC Desire, en Cisco Linksys-router og en HP Envy notebook-computer.

Det skal være sket mellem 4. marts 2010 til den 28. marts 2012

Tre af tingene betalte han ikke en krone for, mener politiet - og computeren, der ifølge SØIK har en værdi af 16.999 kr. - betalte han blot 173,75 kr. for, står der i anklageskriftet.

Samlet set mener SØIK, at han har fået udstyr for 44.272 kr., men blot betalt 912,50 kr - altså 43.359,50 kr. for lidt.

Nægter sig skyldig.

Foto: Free / Free

Chef i selskab

Chef i selskab

Har ifølge tiltalen modtaget en Sony Ericsson u20i, en iPhone4 en Samsung Galaxy xcover samt en Apple iPad 2 og Apple iPad 3 af Atea A/S.

Det skal være sket mellem 26. august 2010 til den 28. juni 2012.

Udstyret var samlet set 20.595 kr. værd, men chefen betalte kun samlet set 2.500 kr., mener SØIK - altså 18.095,00 for lidt.

Nægter sig skyldig.

 

Foto: Free / Free

Chef i selskab

Chef i selskab

Modtog ifølge tiltalen en Apple iPad2 uden at betale for den. Dermed modtog han reelt 5.999 kr. i bestikkelse, mener SØIK.

Bestikkelsen skal være sket i perioden omkring den 30. september 2011.

Nægter sig skyldig.

Foto: Free / Free

Ansat i ministerium

Ansat i ministerium

Modtog ifølge tiltalen tre Apple iPad, et Nikon-kamera med oplader
og batteri samt to objektiver af mærket Tamron fra Atea A/S. Det skal være sket i perioderne omkring 5. september 2012 og 5. november 2013

Udstyret var reelt 50.098 kr. værd, mener SØIK, men den ansatte betalte kun 21.498 kr. Dermed blev han ifølge tiltalen bestukket med 25.456 kr.

Nægter sig skyldig.

Foto: Free / Free

Ansat i politiet

Ansat i politiet

Modtog ifølge anklageskriftet en Apple iPad med etui til en værdi af 6.100 kr. Det skal være sket i perioden omkring 19. november 2012. SØIK mener dog aldrig, at han betalte for den.

Nægter sig skyldig.

Foto: Free / Free

En af de tiltalte arbejder i et ministerium. På grund af navneforbud i sagen beskriver TV 2 ikke nærmere hvilket. Det samme gælder de øvrige fem mænd, der er tiltalt.

Ifølge anklagen mod den ansatte i ministeriet har han modtaget tre iPad, et Nikon-kamera med oplader og batteri samt to objektiver.

Ifølge SØIK er udstyret samlet set godt 50.000 kr. værd. Den ansatte betalte ifølge anklageskriftet kun godt det halve af det beløb til Atea A/S.

Han nægter sig skyldig.

En af de andre ansatte arbejder i en stor dansk kommune. Målt i kroner er manden topscorer på listen over folk, der ifølge SØIK har ladet sig bestikke af Atea A/S.

Ifølge anklagen har han modtaget telefoner, iPad og computerudstyr for godt 44.000 kr. Kun 912,50 kr. betalte han for varerne, mener SØIK.

Også han nægter sig skyldig.

En tredje tiltalt var ansat i samme kommune som bestikkelses-topscoreren.

Ifølge anklageskriftet var prisen blot 2.000 kr., da han mellem 8. og 15. august 2014 fik en Apple iPhone Ss og en Apple iPad Air af Atea A/S.

Den reelle værdi af de to varer var 10.398 kr. - altså 8.398,00 kr. mere, end manden ifølge tiltalen betalte for dem.

Også han nægter sig skyldig.

De første straffesager er planlagt til at skulle begynde til november ved Retten i Glostrup.