Krimi

Komplot eller sandhed: Nu afgør retten vanvittig sag om juleskyderi

To fætre hævder at være ofre for omfattende konspiration. I dag afgør retten, om de har ret.

Er det bevist ud over enhver rimelig tvivl, at de tiltalte er skyldige?

Sådan lyder spørgsmålet som et nævningeting ved Retten på Frederiksberg i dag skal svare på i en højst usædvanlig sag mod to fætre, der er tiltalt for drabsforsøg begået juleaften 2013.

Sagen er foregået i bandemiljøet og er temmelig usædvanlig, fordi den er viklet ind i et svært gennemskueligt spind af løgne, bedrag, skjulte agendaer og rygter om sammensværgelser, lokumsaftaler og blodpenge.

Sagen mod fætrene hviler i det store og det hele på vidneforklaringer, hvilket anklager Rasmus von Stamm fastslog i august under sin forelæggelse.

- I den her sag er det min forventning, at vidneforklaringer bliver helt afgørende, lød det.

Sagen mod de to fætre indeholder masser af tvivl, der kan komme dem til gode. Men spørgsmålet er, om den er rimelig.

Sagen mod de to fætre har været lang tid undervejs i retsvæsenet. Allerede i februar 2014 blev de anholdt. Men efter at have siddet fængslet i godt et halvt års tid, blev begge løsladt - og Statsadvokaten i København lukkede sagen mod dem.

Beviserne rakte simpelthen ikke til dom, vurderede man dengang.

Fætrene blev løsladt, og de kommende måneder mener politiet, at de var part i en mindre bandekonflikt mellem grupper kaldet B27 og Brothas Souljaz.

Konflikten mellem B27 og Brothas

 1. 2013

  1. Mand skudt i brystet

   Politiet mener, at 'den udslagsgivende episode' i konflikten mellem grupperne, politiet betegner som Brothas Souljaz og B27 fandt sted på Frederikssundsvej på Nørrebro juleaften 2013.

   Her blev en person, der ifølge politiet er fra Brothas skudt i brystet.

   To personer, der ifølge politiet er 'ledende' i gruppen B27, er fængslet i sagen siden. Mændene går igen i en række af de episoder, der siden fulgte. De betegnes derfor her som 25-årige YY og 26-årige AL.

   Politiet har tidligere i retten beskrevet, at gruppen B27 opstod efter skyderiet denne aften, og at der var tale om "uoverenstemmelser (...) på grund af penge".

   Fætrene blev frifundet i sagen i oktober 2016.

 2. 2014

  1. Skyderi i Bellahøj

   Personen YY, der ifølge politiet er ledende i B27, beskydes i en bil med et automatvåben. I bilen er også andre familiemedlemmer. Våbnet findes senere i en snedrive.

   Ingen er sigtet i sagen, og politiet har ikke mistanke mod hverken konkret gerningsmand eller gruppe.

  2. Mænd fængslet for skud juleaften

   To mænd, der ifølge politiet er ledende i B27 -  YY og AL - fængsles for skyderiet juleaften 2013. De nægter sig skyldige, men bliver fængslet. Da de løslades i begyndelsen af december 2014, bryder konflikten ifølge politiet atter ud.

  3. Skyderi på Amager

   YY og AL beskydes på Amager i en episode, hvor to biler jagtede hinanden rundt på Amager.

   Ingen er sigtet i sagen, men politiet mistænker folk fra Brothas Souljaz for at stå bag.

  4. Skyderi foran moské på Rovsinggade i København

   To biler, der tilhører folk fra Brothas, smadres på Nyropsvej i København af blandt andet YY, der ifølge politiet er ledende medlem af B27.

   Han lokkes senere til Rovsinggade, hvor hans bil bliver beskudt af fem-seks skarpe skud foran moskéen. YY udpeger en 30-årig mand, der ifølge politiet er leder af Brothas Souljaz, som manden bag skuddene. De tre øvrige medgerningsmænd kan han ikke genkende.

   YY - og to andre med bånd til B27 - trækker senere forklaringerne tilbage i retten. Den 30-årige frifindes i december 2015 efter et år i varetægtsfængsel.

  5. Skyderi i Valby

   En bil med fem unge holder for rødt i Valby, da der bliver afgivet en række skud fra en anden bil.

   En 36-årige mand, Foad, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, bliver senere anholdt og varetægtsfængslet i sagen. Han er tiltalt for drabsforsøg som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldig.

   Blandt passagererne i bilen var AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27, og fire andre personer fra gruppen. Flere har udpeget den 36-årige over for politiet, men trækker senere i retten deres forklaring tilbage.

   Den 36-årige idømmes tre års fængsel i december 2015. Sagen ankes ikke.

 3. 2015

  1. Skyderi på Tagensvej

   En Skoda Superb kører op på siden af en Mercedes på Tagensvej på Nørrebro og affyrer på 1-2 meters afstand mindst otte skarpe skud.

   Politiet efterlyser siden to brødre, som knyttes til Brothas Souljaz. De er nu tiltalt for drabsforsøg begået som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldige.

   I den bil, der blev beskudt, sad både YY og AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27.

   De udpeger to brødre som gerningsmænd, men trækker siden deres forklaringer tilbage. Byretten troede dog på de oprindelige forklaringer, og brødrene blev alligevel idømt otte år og ni måneders fængsel samt ni år og seks måneders fængsel i slutningen af januar 2016.

   Begge anker dommen. De bliver i november 2016 dømt i Østre Landsret - men kun for to ud af fem drabsforsøg. Landsretten finder det ikke bevist, at skyderiet var led i en bandekonflikt.

  2. Overfald på Ladefogedvej

   En 22-årig mand, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, overfaldet af 8-10 personer på Landfogedvej i København.

   Den 26-årige AL, der ifølge politiet er ledende medlem af B27, er mistænkt i sagen. Det samme er en 29-årig mand, der tidligere har været en del af Brothas, men nu er tilknyttet rockergruppen Gremium.

   Poltiet ser dette som et tegn på, at konflikten nu er ved at udvide sig til også at omfatte Gremium.

   Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.

  3. Skyderi i Valby

   En 29-årig mand beskydes i Valby, da han sidder i en bil. Ifølge politiet er han i dag en del af rockergruppen Gremium. Konkret skal han være såkaldt sgt. at arms - en slags krigsminister.

   Bilen rammes af tre kugle og sårer den 29-årige i ben og hofte. Politiet mener, at gerningsmændene skal findes i Brothas Souljaz.

   Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har i et notat om konflikten tidligere beskrevet, hvordan skyderiet "skabte stor utilfredshed i Gremium".

   Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.

  4. YY og AL anholdes og fængsles på ny for drabsforsøg begået juleaften 2013. De nægter sig fortsat skyldige.

   Anholdelsen bygger blandt andet på, at politiet har fundet gerningsvåbnet i Damhussøen.

   Det er siden kommet frem i retten, at findestedet i søen er udpeget over for politiet af 36-årige Foad, der på dette tidspunkt sidder varetægtsfængslet, fordi B27-folkene har angivet ham som gerningsmand til et skyderi mod dem på Valby Langgade 28. december 2014.

Hele tre gange var en eller begge fætre mål for flyvende kugler. Ved alle tre skyderier gik folk fra gruppen til politiet og udpegede mænd, der hævdede deltog i angrebene mod dem.

Og her er det så, at en ellers ret ligetil straffesag begynder at blive temmelig kompliceret og fyldt med tvivl om, hvad der egentlig er rigtigt og forkert.

For i sommeren 2015 placerede Kriminalforsorgen tre af de fire personer, som fætrenes gruppe havde snakket bag tremmer, sammen i Vestre Fængsel. Her sad mændene sammen med det selvsamme 34-årige bandemedlem, som fætrene i efteråret 2014 var blevet renset for at have villet myrde.

Da den 34-årige blev løsladt, skete der pludselig noget. I løbet af kort tid henvendte den 34-årige sig til politiet og udpegede fætrene som gerningsmændende i sagen.

Kort efter fulgte en af fætrenes eks-kærester.

Og derpå en af de fire mænd, som fætrenes gruppe havde snakket bag tremmer for at skyde mod dem.

Alle tre afgav forklaringer bag lukkede døre foran en dommer og satte navn på enten én eller begge fætre som gerningsmænd til juleskyderiet.

Sagen mod fætrene blev genåbnet, og de to mænd blev fængslet. Og der sidder de så i dag.

Siden skete der så noget mærkværdigt. Alle fra fætrenes gruppe trak deres vidneudsagn tilbage i de tre andre skudsager.

De var blevet instrueret af én af fætrene i at lyve. Men nu havde de fået dårlig samvittighed, lød det.

Statsadvokaten tiltalte alligevel fætrenes fire fjender for drabsforsøg på tværs af tre forskellige sager. Teorien var, at de oprindelige forklaringer var sande, men at der nu var indgået en slags lokumsaftale, efter at fætrene selv var kommet i fedtefadet.

I december 2015 - da den første af de tre skudsager kom for retten, og hvor vidne på vidne undsagde tidligere belastende udsagn - konkluderede anklager Tomas Hugger således:

- Er retten og nævninge udsat for en lokumsaftale fra de her bander om, at ’nu sidder begge sider i fængsel, det gider vi ikke. Så trækker vi vores forklaringer, og så kommer alle på fri fod’? Min påstand er, at tiltalte er skyld i den tiltale, der er rejst, lød det.

Den opfattelse delte retten dog ikke.

En enig Københavns Byret frifandt en prominent bandefigur fra Brothas Souljaz for drabsforsøg. Retten konkluderede, at fætrene og deres venner var så utroværdige, at deres forklaringer ikke kunne lægges til grund.

Statsadvokaten i København lod dog de to resterende sager, der udsprang af B27-folkenes oprindelige forklaringer, køre ved retten trods det første nederlag.

Også ved disse sager fastslog fætrene og deres venner, at deres tidligere belastende udsagn var løgn og bedrag. Nogle i kredsen omkring fætrene var blevet bestjålet et seks-cifret beløb i Euro, og måden at få hævn - eller pengene retur - på var ved at tale så mange i fængsel som muligt, lød det i retten.

Men de forklaringer afviste byretten.

De oprindelige forklaringer kunne bruges til domfældelse, og alle tre mænd blev dømt - selv om vidnerne nu hver og én fastslog, at retten var i gang med tredobbelt justitsmord.

Og så kommer vi tilbage til den sag mod de to fætre, som Retten på Frederiksberg i dag skal afsige kendelse i.

For også denne sag udviklede sig, som de tre forrige - og det er her, spørgsmålet om 'rimelig tvivl' kommer ind i billedet.

Sagens tre centrale vidner - ofret, en eks-kæreste og en af de tre mænd, der blev dømt på de oprindelige vidneudsagn fra fætrene og deres venner - har nemlig også slået bak.

Ofret - nu 37-årige Osman - er slet ikke mødt frem under sagen. Angiveligt opholder han sig i Spanien. Alligevel har retten fået dokumenteret Facebook-beskeder fra ham, hvor han nu tilsyneladende afviser de belastende vidneudsagn som løgn.

Fætrene - YY og AL - er uskyldige, bedyrede Osman.

- Det har været et spil og sandheden skal frem. YY har ik gjort noget heller ik AL. Det løgn for min side af, skrev han i august på Facebook.

Siden er også en video kommet til, hvor han gentager budskabet.

Samme kovending foretog en ung kvinde ved navn Elena, der har et barn med en af fætrene. Først hævdede hun, at YY havde tilstået over for hende, men da hun mødte op i retten, var det hele løgn, fastslog hun.

- Det passer ikke, at Y (eks-kæresten, red.) har tilstået over for mig. Kort tid forinden var min lejlighed og min bil blevet smadret, så jeg gjorde det for min datters og min sikkerhed. Det var for at få Y af vejen, så vi kunne få et almindeligt liv, sagde hun.

De tredje vidne i sagen er idømt tre års fængsel på de oprindelige vidneudsagn fra fætrene og deres venner. Oprindeligt udpegede han begge fætre i sagen.

De havde opsøgt han juleaften for at få et lift. Under køreturen var de standset ved Damhussøen, hvor de havde smidt gerningsvåbnene i vandet.

Våben, som politiet siden fandt, hvor vidnet havde udpeget dem.

Men vidnet i august satte sig til rette i vidneskranken, var det pludselig kun én af fætrene - YY - der havde del i skyderiet. Den anden fætter - AL - ville han bare hævne sig på. Men reelt havde han ikke noget med skyderiet at gøre.

- Det er, fordi han er et stort fjols. Han dukker op ved Vestre Fængsel med en megafon og råber. Så bliver jeg indebrændt. De har smidt mig i fængsel. Jeg sidder varetægtsfængslet på alle mulige latterlige forklaringer. Jeg ville gøre alt på daværende tidspunkt for at smide ham i fængsel, lød det fra sagens tredje centrale vidne.

Selv nægter fætrene sig skyldige. Ingen af dem har ønsket at afgive forklaring, mens sagen mod dem kører.

Tidligere har de givet udtryk for, at de var mål for et komplot. Et budskab, som en af deres venner også har gentaget under sagen.

Retten afsiger kendelse kl. 10.30.