Krimi

Ny svindelbølge hærger: Her skal du ikke klikke

Rigspolitiet advarer nu om ny svindel-sms, der skal lokke danskerne til at afgive personlige oplysninger.

En sms er netop nu i omløb, der forsøger at lokke modtagerne til at klikke på et link med følgende tekst:

”Din NemID er låst. For at låse din konto bekræft din identitet her (link). Digitaliseringsstyrelsen NetsDK”

Som den paradoksale tekst indikerer, er sms'en naturligvis fup, og Rigspolitiet har derfor været ude at advare mod den:

Som det fremgår, opfordrer politiet til, at man ikke trykker på linket.

Hvad gør man, hvis man har trykket?

Er man allerede kommet til at trykke på linket, så er det vigtigt ikke bare at forholde sig passivt, forklarer Henrik Larsen, der er it-sikkerhedschef i DKCERT og medlem af Rådet for Digital Sikkerhed.

- Hvis man bliver ledt til en hjemmeside, hvor man er kommet til at indtaste oplysninger som eksempelvis pinkode eller lignende, så skal man spærre sit betalingskort med det samme, siger Henrik Larsen.

Henrik Larsen opfordrer desuden til, at man bruger forskellige kodeord til forskellige tjenester, så hackerne ikke får adgang til alt sammen, blot fordi de har et kodeord.

Da det i dette tilfælde drejer sig om en fup-sms, kan telefonen desuden være blevet inficeret med fjendtligt software, såkaldt malware.

- I så fald kan det i nogle tilfælde være nok at gendanne fabriksindstillingerne, men for at være helt sikker skal telefonen formateres. Hvis man ikke ved, hvordan man gør det, så skal man gå ned i sin lokale telebutik. Husk at tage backup inden, siger Henrik Larsen.

Et eksempel på phishing

Fup-beskeden er endnu et eksempel på de sms’er, emails og Twitter- og Facebook-beskeder, der forsøger at lokke brugerne til at udlevere personlige oplysninger eller bankoplysninger, såkaldt phishing.

Phishing-beskeder udnytter, at brugerne ikke altid kan gennemskue, om digital kommunikation stammer fra den afsender, som den udgiver sig for.

Femdobling på tre år

I slutningen af august nåede 25.000 danskere at hoppe på et svindelnummer, da de klikkede på en falsk Fakta-konkurrence, hvor bagmændene bag svindlen lokkede med gavekort eller rabat til supermarkedskæder som eksempelvis Fakta og Netto.

I dette tilfælde førte et forkert klik til, at man modtog spam.

Ifølge TV Syd viser tal fra politiet, at der var 2196 sigtelser for databedrageri 2013. Det tal voksede til 10.808 sigtelser i 2015. Altså mere end en femdobling over tre år.