Krimi

Mand taget for spritkørsel to gange på samme dag - gættede selv promillen anden gang

Det er ikke alle, der går lige højt op i landets færdselsregler. Det viser onsdagens udsendelse af Station 2 Politirapporten.

To af dem, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi mødte en helt almindelig eftermiddag, var ikke synderligt bekymrede over, at de endnu engang blev taget for at køre med for meget alkohol i blodet.

Tonny og Jonas fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har netop standset en 61-årig mand på knallert i en rundkørsel i Marielyst på Falster. Han har drukket, erkender han hurtigt, da betjentene spørger ham, og han gætter på, at hans promille ligger på 0,9, da han blæser i alkometeret.

- Du er en erfaren herre, siger Tonny, da han kan fortælle, at promillen når op på 0,99 og altså for meget i forhold til de tilladte 0,5.

Manden er meget tæt på at gætte sin promille. Han siger 0,9, mens den bliver målt til 0.99.

Det er da heller ikke første gang, at manden kører rundt, selv om han har fået for meget at drikke. Han fortæller selv betjentene, at han tidligere er taget for spirituskørsel.

For mange fyraftens-øl

Station 2 Politirapporten er også med, da betjentene Karina og Mads får fat i en gammel kending i Sorø. Faktisk er han allerede tidligere på dagen blevet taget for at køre beruset rundt, og da de igen møder ham på knallert, er branderten ikke blevet mindre.

- Jeg har drukket 10-12 øl, siger han og forklarer, at han efter dagens første møde med politiet tog på værtshus.

Men blodprøven og sigtelsen for spirituskørsel har øjensynligt ikke afholdt ham fra atter at sætte sig i knallertsædet, og det er ikke uvant for politiet at møde den slags gengangere.

- Vi har nogle bestemte typer, som er bedøvende ligeglade med at blive taget af os. Ofte er det dem, der tidligere er blevet taget for spirituskørsel i bil flere gange og nu er hoppet over på en knallert i stedet, fortæller Erik Mather, leder af færdselsafdelingen i Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi.

Han kender ikke til de to herrers baggrund, men han fortæller, at de jævnligt møder nogle, der bare er uden for rækkevidde,

- Det er selvfølgelig hovedrystende, at nogen bare har et skuldertræk tilovers for, at vi snupper dem for spirituskørsel igen og igen. Nogle er bare fuldstændigt ligeglade, og vi kan ikke dæmme op for folk, der har den grundholdning til de danske love og regler. De er uden for pædagogisk rækkevidde, men heldigvis er der tale om en lille procentdel af befolkningen, og vi må bare sørge for at gøre livet surt for dem. Vi opgiver i hvert fald aldrig kampen mod spirituskørsel, siger Erik Mather.

Se episoden, hvor manden bliver stoppet for anden gang, i videoen herunder.

Station 2 Politirapporten er med, da betjentene Karina og Mads får fat i en gammel kending i Sorø. Faktisk er han allerede tidligere på dagen blevet taget for at køre beruset rundt, og da de igen møder ham, er branderten ikke blevet mindre.

17 procent gør det igen

Præcis hvor mange recidivister, som det hedder, når man begår samme kriminalitet igen, der er inden for spirituskørsel, findes der ingen nyere tal på. En stor undersøgelse foretaget af DTU Transport og Rådet for Sikker Trafik blandt flere end fire millioner personer mellem 2008 og 2012 viste, at 17 procent af dem, der fik en dom for spirituskørsel i 2008, fik mindst én dom mere for det samme inden for fem år.

I Syd- og Sønderjyllands Politi genkender politiinspektør Knud Reinholdt, der er leder af færdselsafdelingen, problemet med recidivisterne. Heller ikke her har de nogen statistik over, hvor mange der er taget for spritkørsel flere gange, men et skud fra hoften fra Reinholdt lyder på, at det formentligt er ugentligt, at de støder på gengangerne.

- Det kan da godt være frustrerende at se, at de bare fortsætter, men heldigvis fik vi for tre år siden mulighed for at konfiskere køretøjerne, hvis de bliver taget flere gange. Det er et godt værktøj for os i forhold til at højne trafiksikkerheden, selv om det burde være sådan, at når man en gang er taget i at tilsidesætte færdselsreglerne, så burde man have lært af det, siger Knud Reinholdt.

Den 61-årige mand fra Marielyst endte i øvrigt med en bøde på 2000 kroner og en betinget frakendelse af kørekortet til lille knallert, mens manden fra Sorø også står til en frakendelse af kørekortet til lille knallert og en større bøde. Hans sag har endnu ikke været for retten.

Politirapporten kan ses onsdag klokken 21.25 på TV 2.