Krimi

Seks offentligt ansatte anklages for bestikkelse

Bagmandspolitiet er klar med de første sager om bestikkelse. Sigtelser mod otte opgives.

Seks offentligt ansatte tiltales nu i en usædvanlig sag om bestikkelse, oplyser Bagmandspolitiet fredag.

Påstanden er, at de skal have modtaget it-udstyr for op til 40.000 kroner.

Samtidig opgiver Bagmandspolitiet sigtelsen mod otte andre, der blev anholdt i forbindelse med en storstilet aktion i juni.

Fire af de nu tiltalte forsvares af advokat Peter Trudsø. De forlanger alle frifindelse.

- Uden at gå nærmere ind i mine klienters forklaringer kan jeg sige, at der både er forhold af faktisk og juridisk karakter, der kan føre til frifindelse, siger han til Ritzau.

Planen er, at tre sager kan afgøres af retten i slutningen af november.

Meget grundig efterforskning

I forbindelse med aktionen i juni og senere blev i alt cirka 40 offentligt ansatte sigtet for uberettiget at have modtaget store gaver fra it-selskabet Atea.

Nogle af dem arbejder i Forsvaret, og disse sager vurderes nu af Auditørkorpset. Her oplyser man fredag, at efterforskningen endnu ikke er færdig.

Om de seks tiltaler siger chefanklager Steen Bechmann Jacobsen i en pressemeddelelse, at der har været gennemført en meget grundig efterforskning.

- Det er af stor samfundsmæssig betydning, at domstolene nu får lejlighed til at vurdere, om der er begået noget strafbart, siger han.

Hjemsendelse kunne være undgået

Der er forskellige årsager til, at otte personer går fri. Nogle af dem har fejlagtigt været udpeget som bestukne, oplyser chefanklageren.

I øvrigt kritiserer forsvareren Bagmandspolitiet for at have været for upræcis, da de ansattes arbejdsgivere blev orienteret i juni.

Hvis arbejdsgiverne havde fået den rigtige forklaring, ville de ikke være blevet sendt hjem, mener Peter Trudsø.

- Dermed havde en del skattekroner også været sparet, noterer han.

Rejser til Dubai og USA

Sagerne udspringer af noget langt større. Nemlig mistanken om at ansatte i Atea blandt andet skulle have givet ansatte i Region Sjælland dyre rejser til gengæld for lukrative kontrakter.

Turene gik for eksempel til Formel 1-løb i Dubai, USA og til kroer i Danmark.

I sommeren 2015 sad seks mænd varetægtsfængslet i en periode. Om der skal rejses tiltale i denne sag, har Bagmandspolitiet endnu ikke besluttet.