Krimi

Fupbutikker bliver mere avancerede: Sådan kan du gennemskue dem

Der findes cirka 1500 fupbutikker på nettet, som prøver at sælge ikke-eksisterende varer til danskere.

Bedrageriet på nettet er stærkt stigende i disse år, viser tal fra Rigspolitiet, og et af de steder, mange danskere bliver fuppet, er på fupbutikker, der tilsyneladende sælger varer - som slet ikke eksisterer.

Problemet har eksisteret i flere år, men det er ikke nemt at gøre noget ved det.

Henrik Bjørner laver analyser inden for cybercrime, og han har lavet en algoritme, som viser en del af de mange fupbutikker.

100 danske domæner købt i Kina

Butikkerne bliver ofte lagt på domænenavne, som ellers er blevet slettet. For eksempel finder man på Henrik Bjørners liste et domæne, hvor der indtil for nylig lå en hyldestside for afdøde kæledyr, som nu er registreret af en kineser, der reklamerer med billige mærkevaresko.

- Jeg opdagede problemet på et tidspunkt, hvor jeg arbejdede med slettede domæner. En morgen kunne jeg se, at der i løbet af natten var opkøbt 100 domænenavne - alle sammen til Kina. Det undrede mig, og fik mig til at holde øje, fortæller Henrik Bjørner.

Efterfølgende byggede han sin algoritme, som ser hjemmesider igennem for at se, om de kan være fupbutikker.

Overblikket over de mange fupbutikker, Henrik Bjørner har opdaget, kan man se på hans hjemmeside, eit.dk.

Ofte giver butikkerne udtryk for at sælge mærkevarer billigt - Henrik Bjørner opgørelse viser, at Nike-varer er de mest almindelige, mens der også bliver solgt solbriller og Canada Goose-jakker.

Er blevet sværere at gennemskue

Siderne skiller sig ofte ud ved at skrive et kikset dansk, bruge skæve øreafrundinger og se mere korrekt ud i layoutet.

Men arbejdet med at gennemskue siderne bliver sværere med tiden, fortæller Henrik Bjørner. For i de år, han har overvåget fupbutikker, er bagmændene blevet bedre til at maskere sig.

- De er blevet bedre. Abslout. De sørger blandt andet for at forbedre sproget, og de ligner mere og mere rigtige netbutikker.

Smartphone gør det sværere at gennemskue

Den tendens fornemmer man også hos e-mærket, der arbejder for sikker og gennemsigtig e-handel i Danmark. Her overvåger man også fupbutikkerne og melder dem løbende til Bagmandspolitiet.

- Bagmændene bliver dygtigere, og det bliver samtidig også sværere at gennemskue fupbutikkerne, fordi flere er begyndt at handle via deres smartphone, fortæller kommunikationschef hos e-mærket, Toke Mølgaard.

- Når man handler på smartphone, er skærmen selvfølgelig mindre, og man bliver præsenteret for færre oplysninger. Derfor er der også færre muligheder for at opdage, at der er noget galt på siden.

Hos e-mærket vurderer man, at der lige nu findes cirka 1500 dansksprogede fupbutikker på nettet. Nogle af dem er .dk-hjemmesider, og kan derfor lukkes, hvis Bagmandspolitiet tager sagen videre i retten og får en dommerkendelse.

Resten er for eksempel .com-sider, hvor man skal henvende sig i det land, hvor siden er registreret for at få den lukket.

Sådan genkender du en fupbutik på nettet

 1. Sprogfejl og skæve priser

  En typisk fupbutik er lavet af udenlandske it-svindlere – som oftest fra Kina. Derfor er sprog og priser ”oversat til dansk” ved hjælp af maskiner. Det betyder, at fupbutikkerne er præget af dårligt dansk og åbenlyse grammatiske fejl. Valutaomregningsmaskiner runder hverken op eller ned, så velkendte danske priser som 299 kroner eller 749 kroner er en sjældenhed på fupbutikkerne. I stedet er priserne skæve som f.eks. 243,67 kroner.

 2. Alt for billige mærkevarer

  Fupbutikker sælger som oftest verdenskendte mærkevarer som Burberry, Mulberry, Nike og Marc Jacobs til priser langt under, hvad man normalt betaler for den ægte vare.

 3. Mangelfulde eller falske virksomhedsoplysninger

  Kan du ikke finde et CVR-nummer eller andre lovpligtige kontaktoplysninger som f.eks. den erhvervsdrivendes adresse, kan det være tegn på fup, og du bør ikke handle der. Vær dog opmærksom på, at selv CVR-numre og lignende bliver misbrugt af fupbutikkernes bagmænd. Vil du derfor være på den helt sikre side, kan du kontrollere CVR-nummeret på cvr.dk.

 4. Mistænkelige betalingsmuligheder

  Fupbutikker reklamerer ofte med et væld af kendte betalingsmuligheder, men når du kommer ind på betalingssiden, er mulighederne ofte mere begrænsede. Benyt derfor kun betalingsmuligheder, som du kender, og betal ALTID med kort, så du har mulighed for at benytte dig af indsigelsesordningen.

 5. Hold øje med webadressen

  Hold skarpt øje med webadressen, når du fra eksempelvis Google klikker dig ind på en bestemt netbutik. It-svindlerne kan nemlig hacke seriøse netbutikker, så du omdirigeres og i stedet havner i en fupbutik. Webadressen vil dog i de fleste tilfælde afsløre, om du er endt det rigtige sted.

 6. Kig efter e-mærket

  Når du handler, skal du se efter e-mærket. Det garanterer, at siden lever op til dansk lovgivning.

Kilde: emaerket.dk

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg kalder cyberkriminaliteten generelt for stadig mere "professionelt udført". Han understreger, at politiet med oprettelsen af Nationalt Cyber Crime Center, NC3, har fået særligt fokus på kriminaliteten.