Krimi

Politi: Bander og rockere i blodig hævnspiral i Odense

Fyns Politi kæder i notat for første gang en stribe skyderier sammen med en konflikt mellem Hells Angels og Black Army.

For første gang kobler Fyns Politi offentligt nu en stribe skyderier og kniv-episoder sammen.

Det sker i et notat, som TV 2 har fået aktindsigt i.

Notatet viser, at der efter politiets opfattelse er tale om en blodig hævnspiral mellem Hells Angels og bandegrupperingen Black Army i Odense.

Seks skyderier frem og tilbage og flere episoder med knive involveret. kæder politiet sammen med konflikten, der har medført først en visitationszone i byen og siden lukning af gruppernes klubhuse.

- Der er en igangværende voldelig konflikt mellem de to grupperinger om magt og profitorienteret kriminalitet, som kommer til udtryk ved voldelige territoriale markeringer i Odense, skriver Fyns Politi i notatet.

Politi: Her er episoderne i konflikten mellem Hells Angels og Black Army

 1. 2013

  1. Ung fra Vollsmose: "Det er os, der styrer Odense"

   Fyns Politi anholder 26 personer, der ifølge vidner har kørt gennem Odense i kortege og viftet med våben.

   En ung fra Vollsmose, Abdalrahman Rakad Daabas, kaldet 'Carlos', står frem i TV 2 Nyhederne.

   Tidligere på dagen har været et retsmøde, hvor en toneangivene person fra HA-støttegruppen AK81, har været i retten for at true et af hans familiemedlemmer.

   - Vi vil gerne vise dem, at det er os, der har magten. Det er os, der styrer Odense, det er ikke dem.Det er os, der har nosser. Det er ikke dem, der har det. Vi vil gerne mødes med dem ude på en mark og få det ordnet, siger han.

   Abdalrahman Rakad Daabas er tidligere dømt for et overfald på unge mænd, der ifølge både by- og landsret blev forvekslet med medlemmer af Hells Angels' støttegruppe, AK81.

  2. En ny bandegruppering lufter t-shirts i Rosengårdscentret i Odense. Siden dukker også hættetrøjer med orden 'Vollsmose Familia' - som på billeder - op.

   - Vi vil vise, at det er hele Vollsmose og ikke bare os, der står sammen, siger Abdalrahman Rakad Daabas i forbindelse med episoden i Rosengårdscentret til Fyens Stiftstidende.

   Navnet er formentlig inspireret af Loyal To Familia, som har nære bånd til folk fra gruppen i Vollsmose.

  3. Black Army lufter trøjer til Sankt Hans-fest i Odense

   Omkring 20 personer viser sig frem i hættetrøjer med påskriften "Black Army" til Sankt Hans-fest i Odense. Ifølge Fyns Politi har der lige siden eksisteret en latent konflikt mellem gruppen og Hells Angels samt støttegruppen AK81.

   Rødderne går mange år tilbage, og der har gennem årene været et stort antal voldelig sammenstød i Odense og omegn. Især i 2008-2009 og 2012-2013.

   Flere af dem - herunder et drab - er også gået ud over tilfældige mennesker, der er blevet forvekslet med rockere.

   Politiet vurderer, at der er tale om "magt og profitorienteret kriminalitet, som kommer til udtryk ved voldelige territoriale markeringer" i Odense.

 2. 2016

  1. AK81'ere truer "araber" med kniv

   Ifølge aktindsigt hos Fyns Politi bliver en mand, formentlig araber, standset af fem mænd fra Hells Angels-støttegruppen AK 81 i Odense. Manden bliver truet med kniv. Ifølge aktindsigten mistænkte de ham fejlagtigt for at være en del af Black Army.

   Manden gik dog til Black Army og fortalte om episoden, der her blev tolket som "en trussel rettet direkte mod Black Army/Black Soldiers Odense" .

  2. En større gruppe tyske Hells Angels-rockere var i Danmark denne dag for at deltage i en stor HA-jubilæumsfest med rockere fra hele verden.

   Da de kørte ind på en tank nær Black Armys klubhus, blev de angrebet af personer i personbiler og på knallerter.

   To-tre skud blev affyret, og en tysk HA-rocker blev ramt i benet. En person er pt. varetægtsfængslet i sagen.

   Politiet vurderer, at der er tale om en direkte reaktion på knivtruslerne.

   I perioden efter skyderiet begynder Black Army ifølge politiet at forskanse sit klubhus med stålplader på vinduet.

  3. Politi indfører visitationszoner

   Fyns Politi indfører visitationszone i Odense.

   - Der er blevet indført visitationszoner i de to byer, fordi vi frygter, at situationen eskalerer, lyder det fra politiet.

  4. To bandefolk beskydes ved tank

   Kort efter midnat blev der skudt mod en personbil, der holdt ved en tankstation ved Rosengårdscentret i Odense. Målet var to mænd i bilen, der ifølge politiet var medlemmer af Black Army/Black Soldiers Odense.

   Politiet mener ifølge en aktindsigt, TV 2 har fået, at et medlem af AK 81/Hells Angels gik op på siden af bilen og affyrede to skud. Ingen blev ramt. Gerningsmanden flygtede fra stedet i en bil med stjålne nummerplader.

   Bilen blev senere fundet brændende i Årslev. På bagsædet lå en maskinpistol.

  5. Hells Angels-klubhus beskudt

   Et halvt døgn efter skyderiet på tankstationen ved Rosengården bliver Hells Angels/AK 81-klubhuset på Petersmindevej 20, Odense C, beskudt.

   Ifølge aktindsigt mistænker Fyns Politi medlemmer af Black Army-støttegruppen Black Soldiers for at stå bag. Mændene kom kørende på seks-syv knallerter.

   I forbindelse med forbikørslen trak en af mændene en pistol og skød flere gange mod klubhuset.

  6. AK 81'er stikker bandefolk ned efter overfald

   Se flere billeder af episoden på localeyes.dk

   Fem mænd, der ifølge politiet er en del af Black Army/Black Soldiers, forsøger at overfalde et AK 81-medlem på Skibhusvej i Odense. Ifølge aktindsigt til TV 2 afværger AK 81'eren overfaldet ved at trække en kniv og stikke en af overfaldsmændene - 29 år gammel - i armen.

   Mændene flygter. De skaber siden så meget utryghed på skadestuen, at den kortvarigt lukker.

    

  7. Rockere beskyder Black Army på Kochsvej

   Ifølge aktindsigt til TV 2 mener Fyns Politi, at medlemmer af Hells Angels eller AK 81 denne dag skød mod formodede medlemmer af Black Army/Black Soldiers.

   Skyderiet fandt sted på Kochsgade i Odense og fra en personbil mod en anden. Kun bilen og en siderude blev ramt.

  8. Skud mod Black Army-klubhus

   En bil standsede i nærheden af Black Armys klubhus på Nyborgvej 140E i Odense, og en person løb hen til klubhuset og skød to gange mod det.

   Politiet har - ifølge aktindsigt til TV 2 - efterfølgende fundet to skudhuller i stålpladerne ved vinduerne til klubhuset.

  9. Anmeldelse om skud ved bandeklubhus

   Fyns Politi modtager om natten anmeldelse om, at der er afgivet skud ved eller omkring Black Armys klubhus på Nyborgvej 140E.

  10. Mænd på knallert skyder mod personbil

   Ifølge aktindsigt til TV 2 modtager Fyns Politi kl. 23.45 en anmeldelse om, at to maskerede personer, kørende på en knallert, havde afgivet 10-15 skud mod en personbil på parkeringsarealet ved Rosengårdscentret i Odense.

   Vidner beskriver, at gernigsmændene var iført skimasker. Politiet finder ingen patronhylstre.

   - Vi står igen med en anmeldelse om skyderi, hvor vi - ud over vidneforklaringer - ikke kan finde fysiske beviser på skyderiet, udtaler vagtchef Lars Thede fra Fyns Politi i en pressemeddelelse.

  11. Politiet stopper bandefolk med jagtgevær

   Omkring kl. 04 om natten stander Fyns Politi ifølge aktindsigt til TV 2 en personbil med fem mænd, der ifølge politiet alle har relation til Black Army Odense. Bilen bliver standset i en visitationszone. 

   Politiet finder et oversavet jagtgevær i bilen.

  12. Politiet ransager og lukker tilholdssteder

   Se mere video og fotos på localeyes.dk

   Fyns Politi ransager klubhuse for både Black Army og Hells Angels. Politiet skriver i en pressemeddelelse, at man leder efter våben efter skudepisoder.

   Under ransagningerne finder politiet to skydevåben, flere slagvåben, en kniv og en peberspray.

   Politiet bruger samme dag rockerloven til at forbyde grupperingernes medlemmer adgang til klubhusene, da der vurderes at være en aktuel og akut risiko for angreb mod adresserne - hvilket også kunne skade naboer og forbipasserende.

Konflikten har i denne omgang eksisteret siden 27. august 2016, hvor en tysk Hells Angels-rocker blev skudt på en tankstation.

En ung mand med relation til Black Army sidder i øjeblikket varetægtsfængslet i sagen. Han nægter sig skyldig.

Tilsyneladende blev kimen til skyderiet mod de tyske HA-rockere sået i timerne forinden.

Politiet mener, at fem mænd, der skal være en del af HA-støttegruppen AK 81, tidligere denne dag truede en udlænding med kniv i byen i den fejlagtige tro, at han var en del af Black Army eller bandens støttegruppe, Black Soldiers.

Det var manden ifølge politiet dog ikke, men han henvendte sig alligevel til banden og fortalte om episoden med kniv.

- Dette opfattede Black Army/Black Soldiers Odense som en trussel rettet direkte mod Black Army/Black Soldiers Odense, skriver Fyns Politi i dokumentet, som TV 2 kunne afsløre i går.

- Black Army/Black Soldiers Odense reagerede samme dag (...), idet nogle personer i personbiler og på knallerter angreb en gruppe tyske Hells Angels medlemmer på Shell tankstationen (...). I forbindelse med angrebet blev der affyret to-tre skud mod et af de tyske medlemmer af Hells Angels, der blev ramt i benet.

Skyderiet satte ifølge poltiet gang i en hævnspiral.

9. september 2016 forsøgte rockerne at få ram på Black Army-folk på en tankstation.

Svaret på dette kom angiveligt samme dag i form af skud mod Hells Angels' klubhus. Og et par dage senere blev en AK 81'er angrebet af fem bandefolk. Han forsvarede sig med kniv, og et 29-årigt bandemedlem måtte en tur på skadestuen efter mødet med rockerlærlingens kniv.

Politiet mener, at rockerne kvitterede ved i løbet af den næste uge at skyde mod bandefolk i en bil og kæder desuden to natlige skyderier mod Black Armys klubhus sammen med konflikten.

Svaret kan have været endnu et skyderi - 10-15 skud - mod en bil ved Rosengårdscentret 29. september 2016 kl. 23.45, ligesom politiet bare fire timer senere stoppede fem mænd med relation til Black Army i en bil bevæbnet med et oversavet jagtgevær.

Det er ikke første gang, at Odense er hjemsted for voldelige opgør mellem folk fra Hells Angels og indvandrermiljøet - herunder ikke mindst en stribe medlemmer fra en palæstinensisk familie, der bor i området, og som er toneangivende i Black Army.

Det var tilfældet i 2008-2009, og siden 2012-2013, hvor en række skudepisoder fandt sted i byen.

Kun få af episoderne i den nye konflikt har endnu ført til anholdelse.

Fyns Politi besluttede 4. oktober 2016 at bruge rockerloven til at forbyde gruppernes medlemmer at komme i deres klubhuse.