Station 2

Danskerne om kriminelle: Forbyd dem at tjene penge på bøger og TV

Gør det forbudt for dømte kriminelle at tjene penge på at fortælle om deres forbrydelser, det mener næsten 40 procent af danskere.

Station 2 torsdag den 13. oktober

Station sætter torsdag den 13. oktober fokus på tidligere kriminelle, der nu har gjort det til sin levevej gennem bøger, foredrag og film at fortælle om sin familie. 

Du kan se hele programmet torsdag klokken 20.50.

Peter Lundin, Jørn Jønke Nielsen, Linse Kessler, Klaus Riskjær og Brian Sandberg.

De er alle sammen dømte kriminelle, der har tjent penge på at fortælle om deres kriminelle fortid. Og nu er eksrockeren Brian Sandberg igen klar til at være hovedperson i en bog, når ’Exit Sandberg’ udkommer til november.

Men hvis det stod til en stor del af danskerne, skulle den tidligere dømte Brian Sandberg ikke have lov til at tjene penge på bogen. For dømte kriminelle skal ikke kunne tjene penge på at skrive bøger eller medvirke i TV-programmer. Det mener 38 procent af danskere ifølge en meningsmåling, som megafon har lavet for Station 2, der i aften klokken 20.50 har fokus på netop dette emne.

»Jeg har fået en kundekreds«

Brian Sandberg har været medlem af Hells Angels og Bandidos, og han er dømt for våbenbesiddelse, narkotika og vold. I dag er han ude af begge klubber og har haft hovedrollen i programmerne ’Frontalt’ på TV3 og ’Krimi5 special’ på Kanal5. Derudover har han været hovedperson i de to bøger ’Gangster’, ’Exit Hells Angels’ og den tredje bog ’Exit Brian Sandberg’, der er på gaden til november.  Alt sammen noget som Brian Sandberg har tjent penge på.

Jeg har fået en kundekreds, kan man sige.

Brian Sandberg, tidligere kriminel

- Jeg har fået en kundekreds, kan man sige. Det er måske hårdt at sige, men det er sådan, det er. [En kundekreds] som interesserer sig for at få indsigt i mit liv, og det spiller jeg med på og laver mine bøger, fortæller Brian Sandberg.

»Man skal ikke kunne profitere af at have begået forbrydelser«

Helle Hald, der er næstformand for foreningen Hjælp Voldsofre, mener, at det er på tide, at vi tager en samfundsdebat, om hvorvidt dømte kriminelle skal have lov til at tjene penge på at fortælle om deres kriminelle fortid.

- Jeg mener ikke, at kriminelle skal ikke kunne profitere på at have begået forbrydelser. Der er jo ikke nogen tvivl om, at alle de mennesker, der igennem tiden er blevet krænket af ham eller hende, vil tænke 'det er simpelthen for dårligt. Ikke alene har du begået forbrydelser, nu tjener du også penge på at fortælle din historie', siger Helle Hald og tilføjer:

Det kan virke krænkende og ødelæggende for de ofre, der sidder tilbage.

Brian Sandberg, tidligere kriminel

- Det kan virke krænkende og ødelæggende for de ofre, der sidder tilbage, når dømte kriminelle tjener penge på at fortælle om deres forbrydelser.

Hun understreger dog, at hun ikke mener, at man skal forbyde dømte kriminelle at ytre sig i bøger eller TV. Hun mener bare ikke, at de skal have lov til at tjene penge på det.

- Jeg synes, det er på sin plads, at vi får skabt en debat og får talt om, og i øvrigt får undersøgt, hvor stort problemet med profitten er, for jeg er slet ikke i tvivl om, at problemet er stort set ud fra ofrenes synsvinkel, siger Helle Hald.

Fik 600.000 i honorar

Brian Sandberg vil ikke oplyse, hvor meget han har tjent på at medvirke i bøger og TV-programmer, da han har underskrevet kontrakter om, at han har tavshedspligt.

- Jamen, der har jeg jo en kontrakt med et selskab om, at der er tavshedspligt. Så det må jeg ikke en gang sige noget om. Men altså, jeg har da kunne leve af det ind til videre, fortæller Brian Sandberg.

Det står dog klart, at Brian Sandberg i 2010 blev tiltalt for to drabsforsøg. Og for at sikre, at han betalte udgifter til retssagen, konfiskerede politiet forskuddet fra bogen 'Gangster'. På den måde blev det offentlig kendt, at han havde modtaget 600.000 kroner fra Ekstra Bladets Forlag, der udgav bogen.

- Jeg har kontrakt på, at jeg ikke må udtale mig om beløb. Men jeg kan afsløre, for det står i de offentlige retsbøger, at ja, der blev konfiskeret 600.000 kroner.

Brian Sandberg bekræfter overfor Station 2, at de 600.000 kroner kom fra bogen ’Gangster’. Og han ser ikke noget problem i, at han i dag tjener penge på at fortælle om sin kriminelle fortid.

Jeg tjener penge på min livshistorie og ikke nødvendigvis på en enkel voldssag. Det har jeg det fint med.

Brian Sandberg, tidligere kriminel.

- Jeg tjener penge på min livshistorie og ikke nødvendigvis på en enkelt voldssag. Det har jeg det fint med, for jeg har taget straffen for det. Og hvis jeg har en kundekreds, der vil læse om, at jeg er blevet skabt af jer medier, så synes jeg, at jeg med rette kan skabe mig videre og lave bøger og tjene på det, siger Brian Sandberg og tilføjer:

- Nu er der også et forlag, og der er en forfatter. Så der er mange, der står bag alt det her, så det er jo ikke alle pengene, jeg får. Jeg får, så jeg kan leve, og det er da velfortjent for mig.  

Det er ikke forkert at lønne folk for arbejde

Det er forlaget People’s Press, der stod bag Brian Sandbergs forrige bog ’Exit hells Angels’, og det er også dem, der udgiver den kommende bog ’Exit Sandberg’. Kreativ direktør fra People’s Press Jakob Kvist afviser at fortælle, hvad Brian Sandberg har fået for at medvirke i bogen.

- Det er en kontrakt, der er i mellem os og ham. Det er meget normalt i bogbranchen, at man betaler folk for enten at skrive bøger eller medvirke i bøger. Det sker hver eneste dag. Og det er jo meget rimeligt. Folk bruger jo meget tid, når der skal laves en bog, siger Jakob Kvist.

Han afviser dog, at de giver en beløbstørrelse på 600.000 kroner.

- Nej, slet, slet ikke. Vi er oppe i noget, der følger salget, som ikke handler om store forskud, men på de almindelige vilkår, der gælder, at når der bliver solgt en bog, så er det rimeligt nok, at dem, der er involverede, får noget ud af det, siger Jakob Kvist og uddyber:

- Det jo ikke forkert, at man lønner folk for deres arbejde. Når folk kommer ud fra fængslet, så har de jo udstået deres straf og skal de have en ny chance, og de skal også tjene penge.