Se og Hør-sagen

Aller-boss fastholder uvidenhed om overvågning af kendte og kongelige

Administrerende direktør hos Aller Media, Pål Thore Krosby, fastholder, at han ikke havde kendskab til Se og Hørs brug af kreditkortoplysninger.

”Teamet i bogen skulle eftersigende handle om SHs (red. Se og Hør) metoder, inkluderet en påstand om, at SH ved hjælp af sorte penge har bestukket sig til info om kreditkorttransaktioner. Dette er for mig totalt ukendt.”

Sådan skriver norske Pål Thore Krosby i en mail den 7. april 2014. Som øverste direktør i Aller Media vidner han torsdag i Se og Hør-sagen - hvor fem af hans tidligere ansatte samt ugebladets kreditkortkilde er anklaget for at benytte kendte og kongeliges kreditkorttransaktioner.

I portrætter i forskellige medier er den 53-årige tidligere beskrevet som ambitiøs. Som en stræber. En hård og konsekvent leder. Der mens han har siddet på låget af Aller-koncernens store pengetank med øjnene stift rettet mod bundlinjen og det faldende bladsalg, har måttet håndtere, at Se og Hør-skandalen ulmede i baghaven.

Siden det i 2014 kom frem, at ugebladet har benyttet en såkaldt Tys Tys-kilde til at overvåge kendte og kongeliges kreditkorttransaktioner, har Pål Thore Krosby afvist ethvert kendskab til sagen.

Han hørte først om sladderbladets hemmelige metode i 2014, fastholder Aller-bossen i retten.

- Jeg kan ikke helt huske, hvordan det kom frem, men der begyndte at gå rygter om, at der kom en bog. Mediebranchen er jo ikke så stor, så hurtigt kom der rygter, siger han på norsk.

Den fiktive roman

I 2014 udkom romanen ’Livet, det forbandede’ om dagligdagen på det fiktive ugeblad ’Set og Hørt’, hvor en hemmelig kilde udleverede kreditkortoplysninger om kendte og kongelige.

Forfatteren, den tidligere Se og Hør-journalist Ken B. Rasmussen, havde fået en fyreseddel af den daværende chefredaktør Kim Henningsen. Begge er i dag tiltalt i Se og Hør-sagen.

- Hvis folk røvrender en, så får de tilbage igen. Det er logisk, at det ikke er grebet ud af den blå luft, sagde Ken B Rasmussen dengang til TV 2.

Direktør-mails

I retten bliver udpluk af en mailkorrespondance fra foråret 2014 fremlagt. Afsendt kort inden den omtalte bog ’Livet, det forbandede’ udkom.

Den daværende udgiverdirektør hos Aller og tiltalte i sagen, Per Ingdal, skrev følgende mail til Pål Thore Krosby:

”Der er en bog på vej om Se og Hør i Danmark. Bogen er angiveligt skrevet af en tidligere journalist, der bla. afslører Se og Hørs hemmelige metoder til at få nyhederne hjem. Vi ved ikke 100 % hvem forfatteren er, men den skulle tage sit udgangspunkt i Qvortrup-tiden og vistnok også omfatte en del af Henningsen perioden på bladet.”

7. april 2014 kom svaret fra direktøren:

”Teamet i bogen skulle efter sigende handle om SH’s metoder, inkluderet en påstand om, at SH ved hjælp af sorte penge har bestukket sig til info om kreditkorttransaktioner. Dette er for mig totalt ukendt og heller ikke noget Niels (red. Niels Pinborg) har hørt om. Så om dette har fundet sted, er det såfald historie. Men det er alvorligt, hvis dette har været en realitet,” skriver Pål Thore Krosby blandt andet.

Efter blot 20 minutter i vidneskranken er Aller-direktøren færdig. Anklagemyndigheden er færdige med sine spørgsmål, og de tiltaltes forsvarere har kun få og hurtige spørgsmål.

Seks tiltalte

Seks personer er tiltalt i Se og Hør-sagen, der betegnes som Danmarkshistoriens største medieskandale.

De tiltalte er de tidligere chefredaktører på Se og Hør, Kim Henningsen, Per Ingdal og Henrik Qvortrup, de tidligere journalister på ugebladet, Kim B. Rasmussen og Kasper Kopping, samt Tys Tys-kilden, der tidligere var ansat hos Nets, hvorfra han hentede de private oplysninger om kendte og kongeliges kreditkortsansaktioner.

Allerede i august blev tidligere nyhedschef, Lise Bondesen, og tidligere redaktionschef på Se og Hør, Kim Bretov, idømt seks måneders betinget fængsel, efter at de tilstod deres rolle i sagen efter anklagemyndighedens rejste tiltale. Også Aller Media har tilstået sin rolle i sagen og har modtaget en bøde på 10 millioner kroner.

Der ventes at falde dom over de seks tiltalte i Se og Hør-sagen den 24. november.

Foto: