Krimi

76 rumænere i Danmark fik 5500 sigtelser i 2015

Antallet af sigtelser mod udlændinge er steget voldsomt de seneste år. En gruppe af rumænere står for en stor del af dem.

I løbet af sidste år rejste dansk politi sigtelse mod udlændinge i 12.566 sager, skriver Berlingske baseret på en ny analyse, som Rigspolitiet har foretaget. Det er væsentligt flere end de tidligere år - for eksempel oprettede politiet 5802 sigtelser i 2009.

Det er dog en forholdsvis lille gruppe, der har modtaget næsten halvdelen af sigtelserne. 76 rumænere står for 5541 sigtelser.

- Det viser, at det her er professionelle kriminelle, der simpelthen lever af det. Det er deres livsform, siger rigspolitichef Jens Henrik Højberg til Berlingske.

Kriminaliteten består især af butikstyveri, databedrageri og svindel med betalingskort samt indbrud i eksempelvis private villaer - og den bliver stadig mere organiseret, påpeger rigspolitichefen.

Ifølge Rigspolitiet er det primært kriminelle fra østeuropæiske lande, der driver udviklingen. Rumænere er den langt største gruppe, men også litauere og polakker fylder op i statistikkerne.

Tallene kommer samme dag, som Danmark vil forsøge at forlænge grænsekontrollen ved et EU-møde i Luxembourg. Kontrol ved de danske grænser kan dog ikke hjælpe på problemet med kriminelle udlændinge i Danmark, mener rigspolitichefen.

- Dem, vi taler om her, er EU-borgere. Du kan jo ikke se på folk, hvad de er på vej til. Det er jo ikke sådan, at de kommer kørende med sorteper-masker, elefanthuer og brækjern. Så grundlæggende er det ikke med grænsekontrol, at vi kan stoppe dem, siger Jens Henrik Højbjerg til Berlingske.