Krimi

Ny snyde-sms i omløb: Reager ikke på denne besked

Trykker du på linket og afgiver personlige oplysninger som eksempelvis kontooplysninger eller koder fra dit nøglekort, risikerer du at blive udsat for identitetstyveri eller indbrud i din netbank.

Får du en sms fra Nets og Digitaliseringsstyrelsen, er der god grund til at være skeptisk.

”Din NemID er låst. For at låse din konto bekræft din identitet her. Digitaliseringsstyrelsen og NetsDK”.

Sådan lyder det i en sms, der for øjeblikket florerer i Danmark. Den er langt fra den første af sin slags, men ikke desto mindre skal du være opmærksom, hvis den lander på din telefon.

Trykker du på linket og afgiver personlige oplysninger om eksempelvis din bankkonto eller koder fra dit nøglekort, risikerer du nemlig at blive udsat for identitetstyveri eller indbrud i din netbank.

- Jeg vil fraråde folk at reagere på det her. Vi ved, at der er phishing-bølge (falske beskeder, red.) i gang nærmest konstant. Folk modtager dem i stigende grad, og det lyder som sådan en, siger Ulrik Marschall, der er presseansvarlig hos Nets DanID.

Sådan ser beskeden ud. Svar ikke på den.

Kan være svære at stoppe

Ukendte kriminelle fra både ind- og udland kan stå bag beskeden, hvor formålet er at lokke oplysninger ud af modtagerne.

Nets får løbende henvendelser om falske beskeder og forsøger at få lukket serverne ned, når de bliver opmærksomme på problemer.

Det er dog ikke altid så let. Specielt ikke, hvis serverne står i udlandet, hvor bureaukrati kan gøre det svært.

- Derfor er det også vigtigt, at borgerne er opmærksomme og tænker over, om det giver mening at skulle afgive oplysninger, siger Ulrik Marschall.

Der findes ikke nogen opgørelse over, hvor mange der ”falder i” og afgiver oplysninger, men ifølge Ulrik Marschall må der være nogle, der gør det, siden bagmændene bliver ved.

Nets har på sin hjemmeside udarbejdet en række gode råd til, hvordan du undgår at blive narret.