Krimi

55-årig dømt for revolver i sag om trippel-drab

En 55-årig fra Herlev idømt halvandet års fængsel for at have klargjort og videresolgt revolver, der ifølge politiet blev brugt til tredobbelt drab.

Ingen detaljer slap ud, da en 55-årig mand fra Herlev tirsdag tilstod ved Retten på Frederiksberg, at han 10. november 2015 havde klargjort og videresolgt en revolver til 'en medgerningsmand'.

Politiet mener, at revolveren kl. 03.40 11. november 2015 blev brugt ved en likvidering af tre sovende mænd på Frederiksberg - ifølge mistanken som led i et opgør mellem folk fra rockergruppen Bandidos og mændenes gruppering, Vanløse-gruppen, internt kaldet 'Holdet'.

Noget, som anklager Søren Harbo dog fastslog, den 55-årige intet kendskab havde til.

- Der er ingen mistanke om - skal jeg lige understrege - at sigtede har haft nogen som helst viden om eller fortsæt til medvirken i de drab. Men hans forklaring kan have og vil formentlig have ret stor betydning, når den sag i fremtiden skal for retten, sagde Søren Harbo.

Den 55-årige mand blev idømt halvandet års fængsel, dels for revolveren, dels for besiddelse af 179,58 gram hash, lidt kokain, nogle kastestjerner og bl.a. 45 kilo ulovligt fyrværkeri.

Dommer Marianne Caft sagde under afgørelsen, at den 55-årige havde fået rabat, fordi han tilstod. Hun lod samtidig også staten betale knap 44.000 kr. af advokatsalæret.

Den 55-årige sidder i øjeblikket varetægtsfængslet i Jylland langt væk fra sin familie. Han ønskede ikke at anke dommen, der blev afsagt for øjnene af både hans kone og datter.

- Jeg vil godt modtage dommen for det, sagde han.

Da retsmødet gik i gang tirsdag begærede anklager Søren Harbo dørene lukket af hensyn til efterforskningen af det tredobbelte drab, som ifølge anklageren stadig pågår. Det skete også af hensyn til den 55-åriges sikkerhed.

Forsvarer Anders Boelskifte afviste dog, at hans klient følte sig truet, men derimod gerne ville forklare sig for åbne døre.

- Det er ikke sådan, at han er bange for nogen, sagde Anders Boelskifte.

Men dørene blev alligevel lukket.

Hvad den 55-årige forklarede bag de lukkede døre er uvist. Dommer Marianne Caft berørte ikke den 55-åriges forklaring med et ord, da hun halvanden time senere læste dommen op.

Den 55-årige er ikke den første, der tilstår i at have haft andel i de skydevåben, som senere formodes brugt under det tredobbelte drab.

I slutningen af august kunne TV 2 berette, at en 45-årig mand - ligeledes bag lukkede døre - havde lagt en del kort på bordet ved Retten på Frederiksberg og givet politiet oplysninger, 'der efter det oplyste har haft stor betydning for politiets efterforskning i en sag vedrørende tre drab begået i et bandemiljø'.

Det fremgik af dommen fra den 45-åriges sag, at han 10. november 2015 havde været sammen med den 55-årige i en kolonihave i Herlev - altså manden, der i dag sad på anklagebænken ved Retten på Frederiksberg.

Ifølge den 45-årige klargjorde den 55-årige våbnet og prøveskød det, mens de var sammen. Noget, som også fremgår af sigtelsen mod den 55-årige.

Normalt koster besiddelse af skydevåben i hvert fald et års ubetinget fængsel. Den 45-årige slap - på grund af sine forklaringer - med et års betinget fængsel.

Af dommen mod ham fremgår det, at den 45-årige selv gik til politiet i januar 2016, og at han i dag lever under jorden uden kontakt til sin familie og sine børn.

Hvad den 55-årige sagde til disse påstande kom i dag ikke frem for åbne døre - ud over at han erkendte forholdet.

Ifølge sigtelsen mod den 55-årige blev han kontaktet af en 'medgerningsmand', der ville købe et skarpladt våben. De aftalte prisen 10.000 kr.

Sammen med 'en medgerningsmand' kørte den 55-årige derpå til en container på Hørkær i Herlev og hentede revolver og ammunitioner.

Politiet ransagede containeren 13. april, da det slog til mod mændene i sagen om det formodede drabsvåben. Her fandt poltiet en del ulovligt fyrværkeri, herunder '41 kg NEM (Netto Eksplosiv Mængde)', står der i retsmødebegæringen.

- Vi har fundet en container fuld af krysantemumbomber og andet fyrværkeri, som kan være interessante i den videre efterforskning. Men det vil vi gerne holde for os selv, sagde vicepolitiinspektør Jens Møller, Københavns Politi, dengang.

Ifølge sigtelsen kørte den 55-årige og 'en medgerningsmand' tilbage til en kolonihave i kolonihaveforeningen Solbærhaven i Herlev.

Her 'deltog' den 55-årige i 'prøveskydning af revolveren og klargjorde den med olie og pudsning', står der i retsmødebegæringen.

Sidst på eftermiddagen 10. november solgte og overdrog den 55-årige revolver og ammunition til 'en medgerningsmand, som kom kørende til kolonihaveforeningen i bil'.

Politiet må mene, at denne 'medgerningsmand' må findes i kredsen omkring Bandidos. For 18. april 2016 anholdt politiet seks mænd i alderen 22 – 32 år - herunder to fuldgyldige medlemmer af Bandidos - i sagen.

Alle nægtede sig skyldige, men blev fængslet dagen efter.

Politiet mener, at baggrunden for drabet kan have været en strid mellem den gruppe, de tre dræbte tilhørte, og så personer fra Bandidos.

Blandt andet var folk med relation til gruppen en del af drabet på Jon Patorra, der blev stukket ned under et gadeslagsmål i Vanløse i 2012. Den knivdræbte har familie i Bandidos.

Personer fra gruppen menes også at have deltaget i et møde, der fandt sted nogle uger inden drabet, med folk fra Bandidos deltog. Mødet endte med, at en krigsminister fra en Bandidos-afdeling blev stukket med kniv.

Han lagde selv billeder af episoden på sociale medier.

- Kroppen og formen ka' altid komme tilbage, det ka' livet ikke - er taknemlig for jeg slap afsted med #livetibehold, skrev han 19. december 2015 - altså godt en måned efter det tredobbelte drab.

Krigsministeren var blandt de seks, der blev fængslet i sagen 19. april 2016. Han begik senere selvmord i arresten.

De nærmere omstændigheder er endnu ikke kendte.

Københavns Politi skrev i en pressemeddelelse efter retsmødet tirsdag, at i alt er 19 personer nu samlet set idømt ubetinget fængsel i 38 år og en måned i sager, der udspringer af efterforskningen. Dertil kommer den 45-årige, der fik et års betinget fængsel.

Hovedparten af sagerne handler om de fire skydevåben, som de tre dræbtes gruppe - Vanløse-gruppen, eller 'Holdet' - skaffede efter likvideringerne 11. november 2015. 16 personer i alderen 16 - 25 år blev dengang anholdt af flere omgange.

- De 16 personer, som mere eller mindre har tilknytning til samme gruppering som de tre dræbte, nemlig ”Vanløse-grupperingen”, er nu alle dømte, og den samlede dom lyder på ubetinget fængsel i 33 år og syv måneder, skriver Københavns Politi i pressemeddelelsen.

Sagen om det tredobbelte drab er endnu ikke efterforsket færdig.

Den 55-årige har været omfattet af et navneforbud, mens sagen mod ham har kørt. Retten på Frederiksberg afviste tirsdag forsvarer Anders Boelskiftes ønske om, at navneforbuddet skulle gælde i de 14 dage, hvor anklageren overvejer, om sagen skal indbringes for landsretten.

Opdatering: TV 2 skrev oprindeligt, at den 55-årige ikke var sigtet for at prøveskyde revolveren. Det er forkert og hermed rettet.