Krimi

Tidligere PET-chef afslører i kontroversiel bog: Højreekstremister var klar til at begå terror i Danmark

Tidligere PET-chef Jakob Scharf fortæller i ny omstridt bog, at danske højreekstremister skød til måls efter billeder af politikere.

Efter Anders Behring Breiviks terrorangreb i Norge vurderede Politiets Efterretningstjeneste, PET, at danske højreekstremister var i stand til at begå alvorlige terrorangreb i Danmark.

Det fremgår af bogen ’Syv år for PET’, som PET fredag fik nedlagt fogedforbud mod at udgive.

I bogen afslører tidligere chef for PET Jakob Scharf, at efterretningstjenesten gennem flere år efterforskede en større højreekstremistisk gruppe, som man mistænkte for strafbare handlinger.

Skød efter billeder af politikere

PET vurderede, at gruppen var velorganiseret og parat til at bruge vold. De trænede i våbenhåndtering og skydning, og flere medlemmer var under mistanke for at opbevare våben ulovligt.

- Vi havde efterforskning kørende mod dem med mellemrum. De havde adgang til våben, de trænede med våben, og vi afdækkede dem i forhold til våbentræning, hvor det blandt andet handlede om at skyde til måls efter billeder af politikere. Det foregik imidlertid i en lukket kreds, og vi havde ikke tilstrækkeligt grundlag til at gribe ind og sigte. Men der var også andre hensyn. Vi havde en interesse i at kunne fortsætte afdækningen af miljøet, deres aktiviteter og mulige planer, siger Jakob Scharf i bogen, der er skrevet af Morten Skjoldager.

Efter Breiviks angreb i 2011 lavede PET en kortlægning, som konkluderede, at der var nogle hundrede medlemmer af højreekstremistiske grupper i Danmark.  De fleste personer i miljøet havde et had til personer med anden hudfarve, etnicitet, kultur eller religion og derudover en modstand mod det etablerede politiske system.

PET lavede også en række personvurderinger og havde samtaler med personer, der blev vurderet til at være potentielle soloterrorister, fremgår det af bogen. PET konkluderede dog, at kun nogle få enkeltpersoner ville være i stand til at udføre alvorlige terrorangreb. De højreekstreme i Danmark var overordnet set meget dårligt organiseret, står der.

Scharf: Debat ude af proportioner

Jakob Scharf vil ikke stille op til et interview med TV 2, men siger:

- Jeg har valgt at lade mig interviewe til Morten Skjoldagers bog ’Syv år for PET’, fordi der er tale om en ordentlig og sober bog om forhold af samfundsmæssig betydning. Det har været afgørende for mig, at bogen på ingen måde vil kunne skade statens sikkerhed, og jeg har i forbindelse med min egen medvirken til bogen været meget opmærksom og påpasselig i forhold til at overholde min tavshedspligt. På nøjagtig samme måde, som jeg i øvrigt har været det i forbindelse med de interview, jeg har givet, både mens jeg var chef for PET og efterfølgende. Det er for mig så selvfølgeligt, at jeg betragter de seneste dages debat som fuldstændig ude af proportioner.

På trods af fogedforbuddet bragte Politiken søndag hele bogen i et særtillæg til avisen.

På grund af udgivelsen opgav PET at opretholde fogedforbuddet, oplyste PET tidligere til Ritzau.