Krimi

PET-bog: Ville sprænge mistænkts vandrør for at få koner ud af lejlighed

Bogen 'Syv år for PET' afslører detaljer om efterretningstjenestens overvågningsmetoder.

Det er ikke mange oplysninger i bogen 'Syv år med PET', som overrasker landets mest garvede retsreportere, og som kunne give grund til at frygte for den danske stats sikkerhed.

Det mener TV 2's retsreporter Janni Pedersen, der har fulgt de danske terrorsager i retssalene det seneste årti, og som har læst bogen om Jakob Scharfs tid som leder af Politiets Efterretningstjeneste, PET.

Det var ellers spekulationer om, at bogen netop indeholdt hemmeligheder om PET's arbejde, som fik PET til at ønske et fogedforbud mod bogen fredag - hvilket byretten i København gav.

Det fogedforbud har PET efterfølgende vurderet, at man ikke kan overholde, efter Politiken søndag udgav hele bogen sammen med avisen.

Enkelte nye detaljer

- Der er nogle detaljer i bogen, som jeg ikke kendte endegyldigt, fortæller Janni Pedersen, og peger blandt andet på Glasvej-sagen, hvor to personer blev idømt henholdsvis otte og 12 års fængsel for at lægge planer om terror i Danmark.

I den sag fik tilhørerne at vide, at PET havde fået et tip fra en udenlandsk myndighed, der havde ledt tjenesten i retning af de dømte. Men i bogen kan man læse, at det var Jakob Scharf, der fik tippet direkte fra CIA under et besøg i USA.

Der er også andre oplysninger om overvågningen i samme sag, som bliver afsløret i bogen - lige som detaljer om andre overvågninger bliver beskrevet. En af de sager var den såkaldte tunesersag, hvor man ønskede at overvåge en person, der var mistænkt for at ville dræbe tegneren Kurt Westergaard.

- Der får vi at vide konkret i bogen, at man ikke kunne sætte lytteudstyr ind i den mistænktes lejlighed i Aarhus, fordi han havde to koner, og der var altid en af dem hjemme. PET overvejede så at sprænge et vandrør, så man kunne få familien ud og sætte lytteudstyr ind.

Intet kontroversielt

PET valgte dog at lade vandrørene være. Hvordan de fik sat overvågningsudstyr op, vil Jakob Scharf dog ikke afsløre i bogen.

- Det er nogle af de detaljer, der er meget spændstige at læse, fortæller Janni Pedersen, der ikke mener, at detaljerne kan betegnes som farlige for Danmark.

- Med det kendskab til terrorsager fra de seneste 10-15 år, jeg har, er det ikke sådan, at jeg tænker 'hold da op, der er noget, der er kontroversielt for den danske stat og sikkerheden fremover.'

Tidligere operativ chef i PET Frank Jensen er enig i, at der tilsyneladende ikke er noget sted i bogen, hvor Jakob Scharf overtræder sin tavshedspligt og fortæller hemmeligheder, som sætter den danske stats sikkerhed på spil.

- Når jeg skimmer bogen igennem, kan jeg ikke se, at der bliver redegjort for operationer, som ikke var kendt af offentligheden. Der bliver heller ikke afsløret navne eller andet på hemmelige PET-kilder eller agenter, som vil kunne bringes i fare, siger Frank Jensen til TV 2.

Den tidligere operative chef i PET mener ikke, at der er grund til at frygte for landets sikkerhed efter udgivelsen af 'Syv år for PET'.