Krimi

Avis-tillæg får PET til at opgive fogedforbud mod bog: Vil nu undersøge om tavshedspligt er brudt

Udgivelse af bog gør fogedforbud omsonst, mener PET, der i stedet vil undersøge, om tavshedspligt er brudt.

Politiets Efterretningstjeneste, PET, opgiver nu at opretholde et fogedforbud mod udgivelsen af bogen "Syv år for PET".

Det sker, efter at Politiken har valgt at bringe hele bogen i et særtillæg søndag.

Dermed er det ikke længere "praktisk muligt" at forsøge at opretholde forbuddet. Det oplyser PET i en e-mail til Ritzau.

- PET kan konstatere, at Politiken søndag nat har valgt at offentliggøre hele bogen "Syv år for PET". Det er dermed ikke længere praktisk muligt at opretholde et fogedforbud, hedder det i en udtalelse fra efterretningstjenesten.

PET: Har ikke handlet om at stoppe udgivelsen

Tidligere har PET med held fået nedlagt fogedforbud mod bogen i Københavns Byret. Desuden er flere medier blevet pålagt ikke at offentliggøre indhold fra bogen.

Men ifølge PET har det på intet tidspunkt handlet om at stoppe udgivelsen af bogen.

- PET har intet ønske haft om at forhindre udgivelsen af bogen. PET har haft det mål at sikre, at bogen ikke indeholdt fortrolige oplysninger, som kunne skade PET's operationer, forholdet til samarbejdspartnere eller bringe PET's medarbejdere eller andre personer i fare, skriver efterretningstjenesten.

PET havde inden udgivelsen forsøgt at få forlag og forfatter til at sende indholdet af bogen til gennemlæsning. Da det blev afvist, gik efterretningstjenesten rettens vej.

PET vil nu vurdere bogen

Næste skridt er ifølge PET nu at finde ud af, om indholdet i bogen er i strid med blandt andet den tidligere PET-chef Jakob Scharfs tavshedspligt. Han optræder som kilde i bogen.

- PET vil nu vurdere, om der i forbindelse med bogudgivelsen foreligger brud på tavshedspligten, skriver PET.

Jakob Sharf kalder over for Politiken bogen "harmløs over for rigets sikkerhed".

- Når jeg har siddet syv år som PET-chef og forvaltet hensynet til, hvor langt man kan gå offentligt, så er jeg meget opmærksom på, hvilke oplysninger der kan gives, siger han til avisen.