Krimi

Hash-mistænkte løsladt efter mistanke om embedsmisbrug

Københavns Politi har fredag løsladt seks personer, der er tiltalt i større Pusher Street-sag.

Seks personer, der var tiltalt for organiseret hash-handel på Christiania, er fredag blevet løsladt af Københavns Politi.

Det sker, efter at det er kommet frem, at en anklager fra Statsadvokaten i København nu efterforskes for embedsmisbrug.

Løsladelsen er ikke sket i en af de seks sager, der allerede er afgjort i byretten, der samlet set kaldes 'Nordlys', men i en syvende sag, som hviler på en del af det samme bevismateriale.

Oprindeligt var 14 personer tiltalt, men otte valgte at tilstå undervejs og har allerede modtaget dom.

De resterende seks er altså nu blevet løsladt, kunne sagens anklager i dag oplyse i Københavns Byret.

Løsladelserne er en konsekvens af, at anklager fra Statsadvokaten i København tidligere på ugen blev fjernet fra en ankesag ved Østre Landsret.

Det skete, da det kom frem, at hun tilsyneladende havde instrueret politividner i, hvad de skulle sige i retten,  og misinformeret både forsvarere og Østre Landsret om forløbet.

Hendes ageren i sagen efterforskes nu af Den Uafhængige Politiklagemyndighed, oplyste Anklagemyndigheden i aftes i en pressemeddelelse.

Hos Københavns Politi har man ingen kommentarer til løsladelserne.

De seks Pusher Street-sager udspringer af en efterforskning, der i marts 2014 førte til, at omkring 80 personer blev anholdt og varetægtsfængslet for organiseret hash-handel på Christiania.

Centralt i efterforskningen har stået en række politiagenter, der i hemmelighed har indkøbt hash i boderne i Pusher Street et stort antal gange.

Agenterne er de samme i alle seks sager - og i den sag, hvor der i dag skete løsladelse.

Til én af agenterne skal den nu embedsmisbrugsmistænkte anklager have skrevet:

- Udpeg S. (ham med hunden i Pusher Street).

Alle seks sager er afgjort af byretten, flere i landsretten, og en i Højesteret.

Det skal nu undersøges til bunds, hvilken kontakt - og hvornår - der har været mellem politiagenterne og anklagerne i de seks Pusher Street-sager.

- Vi har brug for at vide, om der også er sket forurening i en eller anden grad i de andre sager, har advokat Asger Bagge-Jørgensen tidligere sagt om årsagen.