Fik 5000 kr. og en middag for at afsløre prins Joachim og Marie for Se og Hør
Tys Tys-kilden var en speciel kilde – og kan ikke sammenlignes med andre kilder. Det forsøger anklageren i Se og Hør-sagen i hvert fald at påvise.
Han arbejdede hos SAS - både i Københavns Lufthavn og på hovedkontoret – og havde adgang til bookingsystemet. En adgang, som han flere gange brugte til at tjekke flyreservationer fra kendte og kongelige for Se og Hør.
I sommeren 2008 tippede han den daværende journalist hos sladderbladet Kasper Kopping om prins Joachim og prinsesse Maries bryllupsrejse til Canada.
- Jeg slog op i bookingsystemet og fandt reservation og flynummer. Det var et indenrigsfly i Canada, så vidt jeg husker. Det var ikke en stor hemmelighed i SAS, hvor de skulle flyve til og fra. Så jeg vidste, hvor jeg skulle kigge, siger SR uden at tøve.
Han sidder på vidneskranken i Retten i Glostrup. Indkaldt som vidne i Se og Hør-sagen, danmarkshistoriens største medieskandale, hvor seks personer er tiltalt for at have begået eller medvirket til lovbrud.
SR har tidligere været sigtet sagen, men politiet har aldrig rejst en tiltale mod ham. Derfor omtaler TV 2 ikke hans fulde navn, men bruger i stedet ’SR’.
Se og Hør i Canada
Kasper Kopping, der er en af de tiltalte i sagen, dækkede prins Joachim og prinsesse Maries bryllup og den efterfølgende bryllupsrejse i sommeren 2008.
Og fra SR fik han at vide hvilket fly, det nygifte par skulle med, og hvilke sæder som prins Joachim og prinsesse Marie havde om bord på flyet. Så Kasper Kopping kunne få en plads tæt på.
Kort efter tippet fra SR, der i retssagen flere gange er blevet beskrevet som ’Lufthavnskilden’, kom et andet tip fra en afgørende kilde. En hidtil ukendt Peter Bo Henriksen, der var ansat hos IBM og PBS, kunne se, hvor de nygifte brugte deres kreditkort.
Det bekræftede ugebladet i, at de royale hvedebrødsdage skulle fejres i Canada – og blev startskuddet på Se og Hørs faste samarbejde med Peter Bo Henriksen, der siden blev påduttet navne som Guldkilden, Kreditkort Bo eller det famøse Tys Tys-kilden.
”Det er sgu mange penge”
Men lufthavnsoplysningerne fra SR var ikke uden betydning. I hvert fald kom der efterfølgende en betaling på 5000 kroner og en middag, viser en mailkorrespondance fra den 27. juni 2008 mellem Kasper Kopping og SR, som anklageren fremlægger i retten i Glostrup.
”HVAD?! Kasper, jeg havde regnet med 1000 kroner.. Det er sgu mange penge. Er det normalt i giver så meget??,” skrev SR i en mail.
”Det er lidt forskelligt. De mest banale tips får normalt 2000 kr – de allerbedste får 10.000. Det skal også ses i lyset af, hvad der kom ud af tippet – og det har du jo med dine egne øjne set. Desuden vil vi jo gerne fortsat gøre brug af dig,” svarede Kasper Kopping.
Men selvom SR - ifølge den daværende journalist hos Se og Hør - var en god kilde for bladet, blev der ikke smækket en fast samarbejdsaftale på bordet. SR kunne levere tip og blive aflønnet, hvis de gav pote – modsat Tys Tys-kilden, Peter Bo Henriksen, der efter et møde med chefredaktøren Henrik Qvortrup fik en fast månedlig betaling på 10.000 kroner.
Uanset hvor brugbare hans tip om kendte og kongeliges kreditkorttransaktioner måtte være.
Prinsesse Marie og Stein Baggers kone
Fra sommeren 2008 til foråret 2009 leverede SR tip om kendtes flyrejser til Se og Hør – heriblandt flyrejser for Stein Baggers hustru, Anette Uttenthal, og prinsesse Maries tur til Geneve.
Mellem fem og otte gange modtog Kasper Kopping tip over sms, mail eller telefon, vurderer SR.
- Primært var det Kasper, som spurgte mig, om jeg kunne se noget på en specifik person, siger den tidligere SAS-ansatte.
Ifølge anklageren er det fundet to betalinger til SR i Se og Hørs bogholderi: 5000 kroner i juli 2008 og 7000 kroner i marts 2009.
Der var ikke tale om en fast aftale eller en fast løn, understreger SV.
Løj om afdelingsskift
I 2009 stoppede leverancerne af flyoplysninger. SR havde det ikke godt med det, lyder forklaringen.
- Jeg fortalte Kasper, at jeg havde skiftet afdeling. Og at jeg ikke kunne se de pågældende oplysninger længere.
- Havde du skiftet afdeling, spørger anklageren?
- Nej, men jeg havde ikke lyst til at give de oplysninger mere, siger SR, der kendte Kasper Kopping gennem en fælles bekendt og havde ”spillet fodbold med ham i fire-fem år”.
Brugernavn og kode
Lufthavnskilden fortalte aldrig Kasper Kopping, hvordan han rent faktisk fandt oplysningerne. Men den information deler han som vidne med retten.
- Jeg skulle logge på med mit brugernavn og kode. Jeg søgte på efternavnet, og så kom det frem, hvis der var foretaget nogle reservationer.
Og ifølge SR var hans adgang til bookingsystemet langt fra unik.
- Den adgang fik vores elever fra dag to-tre stykker. Det var noget, som næsten alle kunne.
Dom 24. november
De seks tiltalte i Se og Hør-sagen nægter sig alle skyldige: det drejer sig om de tidligere chefredaktører hos Se og Hør Henrik Qvortrup, Kim Henningsen og Per Ingdal, de tidligere journalister hos Se og Hør Ken B. Rasmussen og Kasper Kopping og Tys Tys-kilden, Peter Bo Henriksen.
De anerkender dog i det store hele sagens faktiske forhold: At private og under normale omstændigheder utilgængelige oplysninger blev solgt af Peter Bo Henriksen og købt af ugebladet Se og Hør.
To tidligere medarbejdere hos ugebladet er allerede dømt i såkaldte tilståelsessager sammen med Aller Media, der er idømt en bøde på ti millioner kroner.
24. november ventes der at falde om i sagen.