Krimi

3F anmelder mulig metromafia til politiet: Vidner fortæller om kokainleverancer

3F har meldt Københavns Metroselskabs og Aarhus Letbanes italienske underentreprenører til politiet. De frygter, at den italienske mafia er ankommet.

En række medarbejdere på metrobyggepladser i København går rundt og er mere end almindeligt nervøse.

Flere har således henvendt sig til 3F’s Byggegruppe, og fortalt, at de har set medlemmer fra den italienske mafiaklan ’Ndrangheta på deres arbejdsplads. Den største mafiaklan i Italien.

Det fortæller Palle Bisgaard, som er næstformand i Byggegruppen i 3F.

- Vi hører fra flere medarbejdere, at der er nogle fra den italienske mafia, der har arbejdet og fortsat arbejder på byggepladserne. Selv om vi ikke har konkrete beviser, så har vi nu fået så mange henvendelser og af en sådan karakter, at vi ikke kan sidde dem overhørig mere, siger han.

Derfor indsendte næstformanden torsdag i sidste uge en anmeldelse til Københavns Politi:

- Flere virksomheder på metrobyggeriet i København er en central del af en større international narkoring – styret fra Calabrien i Syditalien, står der ifølge Weekendavisen i anmeldelsen.

Mafiaklanen 'Ndrangheta

  • 'Ndrangheta er en mafiaklan, der stammer fra Calabrien i den italienske støvlesnude
  • I de sidste 25 år har den vokset sig større end de to andre mere berømte klaner; sicilianske Cosa Nostra og napolitanske Camorra
  • 'Ndrangheta har rødder tilbage fra 1860'erne og anslås at drive en milliardforretning på kokainsmugling
  • Ifølge eksperter lever bevægelsen også af anlægsbyggeri, som man blandt andet bruger til at vaske narkopenge hvide
  • I de senere år har 'Ndrangheta spredt sig til Norditalien, men også til andre europæiske lande som for eksempel Tyskland og Holland

Kilde: Weekendavisen, Ritzau

Københavns Politi bekræfter, at de har modtaget anmeldelsen, og at de ser på den med stor alvor:

- Vi har reageret på den med det samme. Det er første gang i min tid i politiet, at jeg hører om den italienske mafia i Danmark, så vi er i fuld gang, siger Torben Svarrer, efterforskningsleder ved Københavns Politi.

Metromafia leverer kokain til danske pizzeriaer

TV2 har ikke haft mulighed for at se anmeldelsen, men ifølge 3F går anklagerne på både hvidvask og narkosmugling.

Vidner fortæller således 3F, at de flere søndage har set en lastbil trille ind på metrobyggepladsen ved Øster Søgade på Østerbro og i Vasbygade i Sydhavnen.

I en kasse på ladet, som normalt indeholder reservedele, har vidnerne observeret poser med hvidt pulver, og hver gang er de blevet hentet dagen derpå.

Ifølge 3F forklarer kilderne, at poserne, som formentlig indeholder kokain, er blevet videredistribueret til to pizzeriaer i København.

På det ene pizzeria kan kunder købe kokainen ved at bede om ”scraped bread”, og i den anden ved at lægge en femhundredekroneseddel og bede om en cola.

Og det er typisk sådan, at ’Ndrangheta’en arbejder, skriver 3F i anmeldelsen. Det starter med, at de køber kokainen i Sydamerika:

- Herefter distribueres den via lastbiler til resten af Europa. Primært i lande, hvor italienske virksomheder har byggeaktiviteter. Leveringerne er ofte forklædt som reservedele til maskiner. Vi har fået underretninger om, at der har været sådanne leverancer til byggepladsen på Øster Søgade, står der ifølge Weekendavisen i anmeldelsen.

Og rygterne bekymrer 3F, som ikke har den store erfaring med mafiametoder:

- Vi håber, at politiet vil tage det her rigtig, rigtig alvorligt, for hvis det her først slår rod i Danmark – og danske byggepladser bliver brugt til narkohandel og hvidvaskning af penge - hvad er det så ikke for et arbejdsmarked, vi kan se frem til, siger Palle Bisgaard, og tilføjer, at de har gjort sig mange overvejelser, før de kom med den alvorlige anklage.

Husarrest, afpresning og svindel

Ifølge 3F har rygterne om mafiaens indtog kørt i ”meget, meget lang tid”, men i forsommeren blev rygterne mere konkrete.

Og det er ikke kun københavnske byggepladser, som 3F er bekymret for. Aarhus Politi fik torsdag i sidste uge ligeledes en anmeldelse fra 3F, oplyser de til TV2.

Nogle af de folk, som arbejder eller leder arbejdet i Danmark, har tidligere været i husarrest i Italien på grund af hvidvaskning, afpresning, valgsvindel samt snyd ved offentlige udbud.

Palle Bisgaard, næstformand i 3F's Byggegruppe

Den drejede sig om forholdene på de byggepladser, der for øjeblikket beskæftiger sig med Aarhus Letbane.

I politianmeldelsen fremgår det, at 3F har fået oplysninger om uregelmæssigheder og omgåelse af dansk lov(skat, udstationering og hvidvaskning af penge) samt trusler og hjemsendelser, og at ”lokale medarbejdere i Aarhus” kan udpege italienske underentreprenører, som angiveligt er til stede i Aarhus, skriver Weekendavisen.

Underentreprenører, som ikke burde være der.

- Nogle af de folk, som arbejder eller leder arbejdet i Danmark, har tidligere været i husarrest i Italien på grund af hvidvaskning, afpresning, valgsvindel samt snyd ved offentlige udbud. Med de informationer, vi får, lader det til, at byggeriet af Letbanen i Aarhus er et led af en vidtforgrenet mafiavirksomhed, som bruger store anlægsbyggerier til hvidvaskning, narkosmugling og skattesvindel, står der i anmeldelsen.

Politiets første møde med mafiaen

Direktøren for Aarhus Letbane I/S, Claus Rehfeld Moshøj, fortæller til TV2, at han allerede i juli måned blev gjort bekendt med, at der muligvis var noget kriminelt forbundet med en af underleverandørerne.

På det tidspunkt var revisionsselskabet ved at udrede løn og arbejdsforhold for arbejderne på projektet, og derfor bad han revisorerne om at udvide undersøgelsen:

- Men de har ikke fundet noget. Der er dog stadig en undersøgelse i gang, og hvis det er rigtigt, at mafiaen arbejder hos os en af vores underleverandører, så er det da overordentligt ubehageligt. Får vi bevis for det, så går jeg til politiet med det samme, siger Claus Rehfeld Moshøj.

Hvis det er rigtigt, at mafiaen arbejder hos os en af vores underleverandører, så er det da overordentligt ubehageligt

Claus Rehfeld Moshøj, direktør for Aarhus Letbane I/S

Copenhagen Metro Team har allerede taget konsekvensen af rygterne. De har straks anmeldt det til politiet, oplyser Sigurd Nissen-Petersen, der er personalechef for hovedentreprenøren Copenhagen Metro Team.

I går dukkede Københavns Politi op i metroarbejdernes camp i Vasbygade, hvor de ransagede fire vogne. Men der blev kun fundet det, politiet kalder ”hashsmulder”. Politiet har ligeledes undersøgt påstanden om pizzeriaerne, men indtil videre har de ikke fundet noget mistænkeligt, oplyser Torben Svarrer.

TV2 har forsøgt at få fat på den anden hovedentreprenør på det københavnske metrobyggeri, det italienske jernbanefirma Ansaldo STS, som står for at lægge skinner og supplere tog til Cityringen, men det har i skrivende stund ikke været muligt at få fat på dem.

Artiklen er opdateret den 5. januar, da den ene af hovedentreprenørerne på metrobyggeriet, CMT, mener, at artiklen efterlader et indtryk af, at CMT kan have forbindelse til kriminelle organisationer. TV 2 har derfor valgt at præcisere i indledningen, at der er tale om underentreprenører for at understrege, at det hverken er CMT eller Ansaldo, der er politianmeldt.