Dømt i Se og Hør-sagen modsiger tidligere kollegaer: Tys Tys-kilden var altså helt speciel

Lise Bondesen, der er dømt i Se og Hør-sagen, vidner torsdag mod sine tidligere kollegaer på ugebladet.

Var den famøse Tys Tys-kilde helt speciel og ulig andre kilder, som ugebladet Se og Hør benyttede?

Svaret er ja, hvis man skal tro den tidligere nyhedschef på Se og Hør Lise Bondesen, som torsdag har taget plads på vidneskranken i Retten i Glostrup

Sidste gang hun sad på pladsen i midten af rummet i retslokale fire, var hun tiltalt i Se og Hør-sagen. Hun afgav sin forklaring, tilstod og blev idømt seks måneders betinget fængsel og 120 timers samfundstjeneste i en såkaldt tilståelsessag.  

Nu er hun indkaldt som vidne i danmarkshistoriens største medieskandale. Sagen om ugebladet Se og Hør, der fra 2008 til 2011 købte sig til oplysninger om kendte og kongeliges kreditkorttransaktioner fra den såkaldte Tys Tys-kilde, Peter Bo Henriksen.

- Du har pligt til at svare på de spørgsmål, der stilles til dig. Og du har pligt til at tale sandt. Ellers kan du blive straffet, lyder dommerens indledende ord.

Begejstret Qvortrup

Få meter fra Lise Bondesens kontor på Se og Hør blev der 24. juli 2008 afholdt et møde med en ny kilde. Bag lukkede døre mødtes Peter Bo Henriksen med den daværende journalist på sladderbladet Kasper Kopping og den daværende chefredaktør Henrik Qvortrup.

- For at være chefredaktør på Se og Hør skulle man være en hård hund. Og det var Henrik Qvortrup, siger Lise Bondesen, hvis røde hår er samlet i en stram knold.

De store gulfarvede øreringe svinger, når hun ryster eller nikker hovedet synkront med svarene på anklagerens spørgsmål.

Tys Tys-kilden havde forud for mødet leveret oplysninger om Prins Joachim og Prinsesse Maries kreditkorttransaktioner under deres bryllupsrejse i Canada. Oplysninger, som Se og Hør havde købt og brugt til at finde det nygifte par og gøre deres hvedebrødsdage til en forsidehistorie.

På mødet skulle man aftale et honorar og lave en fremadrettet aftale om leverancer af hemmelige oplysninger – og den hårde hund Henrik Qvortrup var tydeligt meget positiv.

- Chefen var begejstret og glad over mødet med denne her kilde. Det gav han stærkt udtryk for. Med sine ord og sit kropssprog, siger Lise Bondesen og uddyber på opfordring fra anklageren:

- Han var en hård hund, og når han var begejstret, var man ikke i tvivl. Det var noget, som optog os en periode. Noget, som vi vendte tilbage til og synes var fedt.

Til venstre for vidneskranken sidder de seks tiltalte i sagen: De tidligere chefredaktører Henrik Qvortrup, Kim Henningsen og Per Ingdal, de tidligere journalister Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen samt Tys Tys-kilden, Peter Bo Henriksen.

Alle erkender i det store hele sagens faktiske forhold, men nægter sig skyldige.

Usædvanlig kilde?

Selvom flere tiltalte tidligere i retten har forklaret det modsatte, fastholder Lise Bondesen, at Peter Bo Henriksen var en helt særlig kilde. Både når det gjaldt aflønning og informationer. Derfor blev han også til tider omtalt som ”Guldkilden” på redaktionen.

- Der var en opfattelse af, at kilden kunne en helt masse. Der var noget helt usædvanligt ved denne her kilde, og det var hans adgang til de kendtes kreditkorttransaktioner, siger Lise Bondesen.

På mødet den 24. juli 2008 aftalte Henrik Qvortrup og Peter Bo Henriksen et fast honorar for oplysningerne. Hver måned fremover skulle Tys Tys-kilden modtage 10.000 kroner for at tippe ugebladet om de kendtes gøren og laden.

Og den faste månedlige betaling var bestemt ikke kutyme, lyder forklaringen.

- Kun én kilde på Se og Hør fik fast løn, siger Lise Bondesen.

- Var denne kilde usædvanlig, spørger anklageren?

- Ja, lyder svaret stålfast.

Da både Henrik Qvortrup og Kim Henningsen, der begge er tiltalt i sagen, afgav forklaring, understregede de, at Tys Tys-kilden blot var én af mange anonyme kilder hos Se og Hør. Tys Tys-kilden kunne godt nok levere unikke oplysninger, men det kunne flere andre også.

På den måde var Peter Bo Henriksen ikke anderledes end kilden i lufthavnen, der tippede om kendtes rejseplaner, eller kilden hos hoffet, der kunne pippe om de kongelige.

Hovedrystende tiltalt

Ifølge den tidligere nyhedschef hos Se og Hør stod det hurtigt klart, at Peter Bo Henriksens måde at få fingrene i oplysninger om kreditkorttransaktion ikke var helt fin i kanten.

- Han gjorde noget, som ikke var i orden. Det sagde min logik mig, siger Lise Bondesen.

Og det skete ikke ofte, at kilder kontaktede ugebladet med informationer, som de egentlig ikke burde eller måtte videregive.

- Det hørte til sjældenhederne.

Svaret får Kim Henningsen til at kreere en voldsom rynke på panden, mens han demonstrativt ryster hovedet på en ’hvad er det, at du snakker om'-måde.

Der ventes at falde dom i Se og Hør-sagen den 24. november. Udover Lise Bondesen er også den tidligere redaktionschef på Se og Hør Kim Bretov og Aller Media dømt i tilståelsessager.