Station 2

Bad om hjælp til at slå sin kone ihjel

Danskeren Peter Frederiksen, som afventer dom i en sag i Sydafrika, hvor han er anklaget for omskæring, er også anklaget for at have bestilt et drab

Sagen mod danskeren begyndte med, at sydafrikansk politi efter et tip fra Peter Frederiksens kone, fandt 21 dele af kvindelige kønsorganer i parrets fælles hjem i Bloemfontein. Siden er der kommet flere anklager til i det 59 punkter lange anklageskrift.

Ét af punkterne omhandler drabet på Peter Frederiksens kone, Tshidi Matseliso Molise. Et drab, der skete godt en måned efter, danskerens afrikanske kone mødte op på den lokale politistation og afgav vidneforklaring mod sin mand. Nu fortæller en tidligere medfange, at mordet var planlagt af Peter Frederiksen selv:

- Peter Frederiksen bad mig om at hjælpe ham med at slå sin kone ihjel, lyder det fra Peter Frederiksens tidligere medindsatte, Mohlatsi Moqeti, som Station2 møder i retten i Bloemfontein.

Frygtede for sit liv

Tshidi Matseliso Molise var ellers udset til at være hovedvidne i sagen mod sin mand Peter Frederiksen, fordi det ifølge anklageskriftet var hende, der fandt kønsdelene i fryseren og derefter gik til politiet. I forbindelse med vidneafhøringen på den lokale politistation gav den 28-årige afrikaner et interview til Ekstra Bladet, og her fortalte hun, at hun var bange for sin danske mand, og at hun frygtede for sit liv.

Den 21. oktober sidste år blev hendes bange anelser til virkelighed, da to mænd skød og dræbte hende udenfor hjemmet i nabolandet Lesotho.

I anklageskriftet i sagen mod Peter Frederiksen, står der blandt andet, at danskeren betalte sin tidligere medfange, den 31-årige Mohlatsi Moqeti, for at hjælpe med at arrangere mordet på Tshidi Matseliso Molise. Ifølge den tidligere medfange er Peter Frederiksen ikke en mand, man spøger med:

Han er en farlig mand. Og jeg er ked af, at jeg har været med til at arrangere hans kones død.

Mohlatsi Moqeti, tidligere cellekammerat.

- Han er en farlig mand. Og jeg er ked af, at jeg har været med til at arrangere hans kones død, siger Mohlatsi Moqeti.

Én af Tshidi Matseliso Molises tidligere veninder fortæller, at ægteskabet mellem Peter Frederiksen og hendes veninde var turbulent.

- Han kunne blive meget vred, og når han blev det, skulle man holde op med at tale til ham. Hvis man ikke gjorde det, ville han gøre onde ting ved dig. Nogle gange, når han var vred, så tog han et gevær og skød op i luften, siger Nthabeleng Mphale.

Kort om researchen til historien om sigtet dansker i Sydafrika

Vi har talt med tidligere og nuværende naboer, kilder tæt på familien og folk, der har mødt Peter Frederiksen. De fleste ønsker ikke at stå frem med navn af frygt for repressalier. Hans danske kone eller børn ønsker ikke at medvirke. Vi har indhentet retsakter, vidneudsagn og domsbøger i de danske sager, hvor han er dømt. Vi har også talt med Nordsjællands Politi. Det har ikke været muligt at forholde Peter Frederiksen udsagnene fra den tidligere læge og de anonyme udsagn fra naboer og kilder tæt på familien. Det har kun været muligt at forholde ham nogle af anklageskriftets 59 punkter.

Hun fortæller også, at parret angiveligt lå i skilsmisseforhandlinger, og at Tshidi Matseliso Molises frygtede, at Peter Frederiksen ville få forældremyndigheden over deres to fælles børn. Derfor gik hun ifølge veninden til politiet og fortalte om de afskårne kvindelige kønsdele i fryseren. Også det faktum, at Peter Frederiksen ifølge anklageskriftet havde misbrugt Tshidi Matseliso Molises datter fra et tidligere forhold, kan ifølge veninden have fået hende til at melde ham.

Jeg har ikke slået min kone ihjel

Men Peter Frederiksen afviser at have misbrugt sin afrikanske kones datter og at have noget som helst at gøre med sin kones død:

- De siger, at jeg har været med til at planlægge at slå hende ihjel, og det har jeg ikke. Det kunne aldrig falde mig ind at gøre den slags ting, forklarer han til Station 2, som har været til stede i retten i Bloemfontein i Sydafrika, og fortsætter:

Det har jeg intet med at gøre. Jeg elsker min kone utrolig meget

Peter Frederiksen

- Det har jeg intet med at gøre. Jeg elsker min kone utroligt meget, lyder det fra danskeren, som udtrykker sin frustration over, at han aldrig har fået nogen professionel hjælp til at håndtere tabet af sin kone:

- Jeg har det forfærdeligt. De behandler mig meget, meget dårligt, lyder det fra danskeren.

Også de afskårne kvindelige kønsorganer afviser Peter Frederiksen overfor Station 2 at have noget at gøre med:

Kort info om sigtet dansker i Sydafrika

64-årige Peter Frederiksen blev anholdt den 17. september 2015 i Sydafrika efter anmeldelse fra hans kone om, at han havde afskårne kvindelige kønsorganer opbevaret i fryseren i deres fælles hjem.

Selv siger han, at det var konen, der førte kniven, og at han bare kiggede på.

Peter Frederiksen afviser også at være impliceret i sin afrikanske kones død og at skulle have misbrugt hendes datter fra et tidligere forhold.

- Der er fundet nogle dele, som har tilhørt nogle få kvinder, som min kone havde, og hun har bragt dem tilbage fra Lesotho og puttet dem i fryseren. Så det var jo simpelthen et bagholdsangreb på mig, siger Peter Frederiksen.

- Så du havde ikke noget med det at gøre?

- Jeg vidste eksistensen af dem.

- Hvorfor gemmer man dem?

- Det er jo min kone, der ved det. Jeg kan ikke sige mere om det, slutter Peter Frederiksen.

Parret havde været gift i fem år, da Peter Frederiksen blev anholdt. Deres fælles børn har, siden sagen begyndte at rulle sidste år, været i de sydafrikanske myndigheders varetægt.

Se hele historien i Station 2 torsdag aften kl 20.50

Tidslinje: Sagen mod den danske våbenhandler i Sydafrika

 1. 2015

  1. Dansker anholdt i Sydafrika

   Politiet i Sydafrika anholdt en 63-årig dansker for flere seksuelle overgreb mod en række kvinder. Anholdelsen kom efter, at der blev fundet 21 afskårne, kvindelige kønsorganer i hans fryser.

  2. Sydafrikansk politi: Dansker havde kønsorganer på køl

   Politiet i Bloemfontein bekræftede over for det danske medie dagens.dk, at en dansk mand var anholdt i Sydafrika. Danskeren er sigtet for at have bedøvet en række kvinder og for at have skåret deres kønsdele af, mens de var bedøvede. 

   Ifølge dagens.dk boede manden med sin kone og deres to børn. Det var angiveligt konen, der meldte ham til politiet.

   - Vi fik en henvendelse om, at en mand skulle ligge inde med kvindelige kønsorganer i sit hjem, og derfor fik vi en ransagningskendelse. Da vi gennemsøgte huset, fandt vi en del billeder af overgreb, ligesom der dukkede 21 kvindelige kønsorganer i mandens køleskab, sagde kriminalkommisær ved politiet i Bloemfontein, Miselela Langa.

  3. Sigtet dansker i Sydafrika: Konen førte kniven

   Den fængslede dansker forklarede, at det ikke var ham, der skar kønsdelene af. Det var hans sydafrikanske kone, der førte kniven, forklarede den sigtede mand via sin advokat.

   Manden har ifølge det lokale politi en lang række overgreb af samme type på samvittigheden.

   Retten i Sydafrika besluttede derfor, at danskeren, der har en våbenbutik, skulle forblive varetægtsfængslet i syv dage til og med 28. september, mens efterforskningen sideløbende fandt sted.

  4. Video af kønslemlæstelse fundet i danskers hjem

   Det sydafrikanske politi oplyser, at de fandt en video, der viste lemlæstelse af kvinders kønsdele og børnepornografisk materiale hos den 63-årige dansker.

   De fandt også en mobiltelefon i mandens sydafrikanske hjem. Telefonen indeholdt videomateriale af en kvinde, der blev mishandlet. Kvinden i videoen var endnu ikke blevet identificeret, men hun var ifølge politiets oplysninger ved bevidsthed på videoen.

  5. Fængsling forlænget

   En sydafrikansk domstol forlængede fængslingen af den danske mand. Først den 5. oktober ville retten tage stilling til, om danskeren kan komme fri mod kaution.

  6. Danskeren bliver i fængslet

   Danskeren valgte at forblive fængslet. Det var ellers ventet, at han ville prøve at komme på fri fod, indtil retssagen mod ham begyndte, men han valgte at give afkald på at blive løsladt mod kaution.

  7. Kronvidnet likvideret

   Den 28-årige kvinde, der var gift med den danske mand, blev tirsdag skudt i hovedet, ryggen og maven i det lille kongerige Lesotho, der er helt omgivet af Sydafrika. Natten igennem kæmpede lægerne for at redde hendes liv, men klokken 11 onsdag formiddag døde hun.

   Dermed mistede det sydafrikanske politi sit kronvidne i sagen mod den danske våbenhandler. Det var hende der meldte danskeren til sydafrikansk politi. En af kønsdelene i hans fryser tilhørte hende.

   Politiet tilbød hende beskyttelse i Bloemfontein, der er Sydafrikas sjettestørste by, men hun valgte at rejse tilbage til sit hjemland Lesotho.

  8. Medier: Dansker i Sydafrika løj om sin identitet

   Den 63-årige dansker har tilsyneladende opholdt sig i landet på falske papirer. Det kom frem i forbindelse med en kautionshøring.

   Et vidne fra indenrigsministeriet i Sydafrika kunne blandt andet berette, at den sigtede har ligget inde med flere forskellige pas. I et pas fra 1985 stod han til at være født i Vedbæk. I et andet figurerede Søllerød som hans fødested. Til DR Dokumentar har danskeren tidligere sagt, at han er født i Gl. Holte.

  9. Ny sigtelse: Dansker i Sydafrika bestilte drab på ekskone

   I retsmødet, hvor det skal afgøres, om den 63-årige dansker kan løslades mod kaution, kom det frem, at han også er sigtet for at have bestilt et mord på sin ekskone, der den 20. oktober blev skudt ned med fire skud i nabolandet Lesotho.

  10. Dansker afviser anklager

   Den 63-årige dansker udtalte sig for første gang i retten, hvor han ville løslades mod kaution. Manden afviste alle anklager, herunder at han skulle have deltaget i en sammensværgelse om at dræbe sin ekskone.

   Manden har ifølge anklagemyndigheden haft en mobiltelefon i fængslet, som han skal have brugt til at bestille et lejemord på ekskonen. Desuden skal han ifølge anklageren have skræmt andre vidner i sagen.

  11. Afslag på kaution

   - Det er i retfærdighedens og offentlighedens interesse, at ansøgeren bliver nægtet kaution, sagde dommer Marlene Marais, da hun nægtede at løselade ham mod kaution.

   Dommeren lagde vægt på, at danskeren har gode kontakter i nabolandet Lesotho, som ligger få timers kørsel fra byen Bloemfontein, hvor manden har bopæl og sidder fængslet.

 2. 2016

  1. Sagen rykket til højere instans

   Retten i Bloemfontein i Sydafrika valgte efter et kortvarigt retsmøde at udsætte sagen mod danskeren. Anklageren bad om, at retssagen skulle føres for en højere retsinstans på grund af de alvorlige anklager.

   Sagen blev herefter udsat til 26. ferbuar og overført til "The Regional Court", der svarer nogenlunde til landsretten i Danmark.

  2. Retsmøde

   Fredag er der retsmøde i sagen mod den 63-årige dansker. 

  3. Drabssigtet 63-årig dansker i Sydafrika vil løslades

   Under et forberedende retsmøde ved retten i Bloemfontein kom det frem, at danskeren ønskede at blive løsladt mod kaution.

  4. Avis: Dansker i Sydafrika tiltalt for voldtægt af barn

   Oven i en række andre anklagepunkter er en 63-årig dansker i Sydafrika ifølge Ekstra Bladet tiltalt for voldtægt af barn.

  5. Førte dagbog om omskæringer

   Under et retsmøde fortalte efterforskningslederen Lynda Steyn, at man ved ransagningen af danskerens bolig i Bloemfontein havde konfiskeret hans dagbog. Her skal danskeren have beskrevet, hvordan han har skåret i kvinders kønsorganer, hvem han har haft under kniven, og på hvilke datoer.

Kilder: Ekstra Bladet, BT, AFP samt lokale medier.