Station 2

Bilist stoppet 21 gange uden kørekort: - Han er jo ligeglad

En bilist bliver standset af politiet i Nykøbing Falster. Manden har ikke noget kørekort, og det er langt fra første gang, at han kører rundt uden.

En rød firhjulstrækker gasser op på vej ud fra Netto i Nykøbing Falster. Det vækker betjenten Marias interesse, og derfor vælger hun at undersøge bilens nummerplade i politiets system. Politiet standser bilen i den tro, at det udelukkende drejer sig om en forsikringssag på bilen. I stedet viser det sig, at føreren af bilen ikke har et kørekort, og at det langt fra er første gang, han bliver taget i at køre bil alligevel.

- Ja, hvor mange gange er du taget i den her bil, for nu har jeg jo hørt dit navn rigtig mange gange, siger Maria fra Nykøbing Falster Politi til manden bag rettet.

Sådan en som ham er jo ligeglad, og de er ligeglade med straffen også. Vi andre ville være kede af en stor bøde, men der er nogle mennesker, der er helt iskolde.

Frank Toftum, Politikommissær, Nykøbing Falster Politi.

Episoden er en del af seneste afsnit af 'Station 2 Politirapporten', som bliver sendt onsdag aften på TV 2 kl. 21.25.

Virker helt ligeglad

Det viser sig, at det er 17. gang, han bliver stoppet af politiet uden kørekort. Siden optagelserne til onsdagens udgave af 'Station 2 Politirapporten' er manden taget yderligere fire gange, og han er dermed stoppet i bil 21 gange uden et kørekort.

- Sådan en som ham er jo ligeglad, og de er ligeglade med straffen også. Vi andre ville være kede af en stor bøde, men der er nogle mennesker, der er helt iskolde. Det kan være frustrerende at opleve, siger Frank Toftum, Politikommissær, Nykøbing Falster Politi.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik, så er det en alvorlig sag, når bilister kører rundt på de danske veje uden et kørekort.

- Det er klart, at har man aldrig modtaget køreundervisning, mangler man noget viden, færdigheder og risikoforståelse i forhold til at køre bil. Man kan sige, at den adfærd, man har haft frem til at få frakendt kørekortet, ikke viser, at man er en ansvarsbevidst bilist. Og det er derfor, man har fået frakendt kørekortet i en periode, fortæller Pernille Ehlers, Specialkonsulent, Rådet for Sikker Trafik.

Kan ikke konfiskere bilen

I henhold til loven kan politiet konfiskere bilen, når føreren af bilen bliver stoppet tredje gang i den samme bil. Manden, som Maria og hendes kollega møder i Nykøbing Falster, har lånt bilen af en ven, og da det er første gang, han bliver standset i den pågældende bil uden kørekort, kan politiet ikke stille andet op end at give ham en bøde for kørsel uden førerret.

- Vi kan ikke tage bilen, når han ikke er ejer. Men det er klart, at hvis han låner en bil af en anden, så får vedkommende også en bøde, fordi man som ejer af en bil har pligt til at tjekke, at låneren har et kørekort, siger Frank Toftum, Politikommissær, Nykøbing Falster Politi.

For eksempel kan man kræve, at der bliver installeret fartbegrænser eller alkolås i bilen som betingelse for at beholde kørekortet, allerede når man bliver taget 1. eller 2. gang.

Pernille Ehlers, Specialkonsulent, Rådet for Sikker Trafik

Rådet for Sikker Trafik foreslår, at man sætter ind langt tidligere og samtidig indfører nye metoder til at komme problemet til livs.

Straffen for kørsel uden førerret

Straffen for kørsel uden førerret

  • Første gang straffes kørsel uden førerret med 7.000 kroner i bøde.
  • Anden gang koster det 8.500 kroner.
  • Tredje gang er bøden 10.500 kroner, og bilen kan konfiskeres af politiet.
  • Fjerde gang koster det 14.000 kroner og derefter længere og længere fængselsstraf.

Kilde: Anklagemyndigheden

- Man kunne overveje, at i stedet for kun at straffe med bøder, fængsel og konfiskation at kigge på andre sanktionsformer. For eksempel kan man kræve, at der bliver installeret fartbegrænser eller alkolås i bilen som betingelse for at beholde kørekortet, allerede når man bliver taget 1. eller 2. gang, afhængig af hvor grov kørslen har været, fortæller Pernille Ehlers, Specialkonsulent, Rådet for Sikker Trafik.

Skal i fængsel i 30 dage

Sagen fra Nykøbing Falster endte med, at manden blev dømt i retten for de mange forhold samt en række andre lovovertrædelser. Han har fået 30 dages ubetinget fængsel, en frakendelse af kørekortet i fem år og en bøde på 40.000 kr.

Manden i onsdagens udsendelse af Station 2 Politirapporten er langt fra den eneste, der vælger at køre bil uden kørekort. Sidste år blev 9023 personer sigtet for kørsel uden førerret. Samme år var der 5988 der blev sigtet for kørsel i frakendelsesperioden.

Du kan se 'Station 2 Politirapporten' på TV 2 PLAY her.