Terrorsagen fra København

Fire mænd frifundet for terror: Tidspunktet 21.17 blev afgørende

Københavns Byret frifinder fire mænd for anklager om medvirken til terror ved synagogen i København.

Københavns Byret har frifundet fire mænd for anklager om medvirken til terror i København, hvor den frivillige vagt Dan Uzan blev dræbt ved synagogen i Krystalgade.

De fire tiltalte er Mahmoud Rabea på 32 år, Ibrahim Abbas på 23, Liban Elmi på 21 og Bhostan Hossein på 26.

Det var et enigt nævningeting, der nåede frem til afgørelsen.

To af de fire er dog kendt skyldige i våbenbesiddelse under særligt skærpende omstændigheder. De to var med til at bortkaste det våben, som Omar el-Hussein brugte ved angrebet på Krudttønden.

De fire var ikke tiltalt for at medvirke til terrorangrebet ved Krudttønden, kun ved synagogen.

Ikke planlagt

Årsagen til, at de blev frifundet for medvirken til terror, er, at Omar el-Husseins angreb på synagogen i Krystalgade ifølge retten ikke var planlagt.

Det var først idet, han på netcafeen Power Play på Nørrebro søgte på synagogens adresse, at han besluttede sig for at angribe den. Det skete ifølge retten klokken 21.17 om aftenen 14. februar. Derfor er det kun timerne efter det tidspunkt, der er relevante for afgørelsen.

Og de fire tiltalte havde ikke efter det tidspunkt kontakt med ham i en sådan grad, at det kan betegnes som hjælp til angrebet.

Det anses ikke som tilstrækkeligt, at den ene tiltalte overlod en computer til Omar El-Hussein eller at en af de andre betalte for hans brug af computeren.

Det var justitsminister Søren Pind (V), der afgjorde, at de fire skulle tiltaltes under terrorparagraffen. Han skriver på Twitter, at man nu skal se på, om afgørelsen kan ankes.

Skyldig i andre forhold

Retten har fundet, at de tiltalte hjalp Omar El-Hussein på forskellige måder inden angrebet. Blandt andet er det bevist, at de hjalp ham med at bortskaffe sit våben og ved at købe en taske, han senere brugte ved angrebet. Men retten finder ikke, at der på det tidspunkt var klarhed om, at Omar havde til hensigt at begå terrorangreb.

Til gengæld er to af de tiltalte, Bhostan Hossein og Liban Elmi, fundet skyldige i våbenbesiddelse under særligt skærpende omstændigheder ved at bortskaffe våbnet. Retten har afgjort, at de godt vidste, hvad det var, og hvad våbnet var blevet brugt til.

De øvrige tiltalte er også fundet skyldige i andre, mindre alvorlige forhold, som de havde erkendt. Det drejer sig blandt andet om besiddelse af våben og besiddelse af hash.

I den forbindelse fik alle fire straffe: Liban Elmi blev idømt to et halvt års fængsel, Bhostan Hossein fik tre års fængsel, Ibrahim Abbas fik et halvt års fængsel og Mahmoud Rabea fik en straf på 60 dage.

De har alle siddet varetægtsfængslet i omkring halvandet år.

Anklager er overrasket

Anklager Bo Bjerregaard er overrasket over, at det endte med en frifindelse for medvirken til terror.

- Vi synes, der var et sikkert grundlag for at rejse sagen. Vi må hjem og kigge nærmere på det og se, om vi skal gå videre i sagen, siger han til TV 2.

Anklagemyndigheden har nu 14 dage til at anke afgørelsen. 

 Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen er til gengæld godt tilfreds.

- Det er en sejr for retssikkerheden i Danmark. Det er ret klart, at han handlede alene. De blev først klar over, at han ville angribe krudttønden, da han havde gjort det, siger han.

Tidslinje: Angrebet ved synagogen i Krystalgade

 1. 2015

  1. Flere områder afspærres

   Omkring natten til søndag evakuerer politiet Nørreport Station, mens et større område i indre København bliver afspærret og gennemsøgt af tungt bevæbnede betjente og hundepatruljer. Det sker efter angrebet ved Krudttønden den 14. februar klokken 15.30.

  2. Dan Uzan mister livet

   Klokken 0.43 går Omar Abdel Hamid El-Hussein forbi synagogen i Krystalgade i København, hvor der afholdes en Bar Mitzwa-fest i synagogens festlokaler. Han vender på et tidspunkt om og skyder på klods hold den 37-årige Dan Uzan, der er frivillig vagt ved arrangementet. Dan Uzan afgår ved døden med det samme.

  3. To betjente såres

   Efterfølgende skyder gerningsmanden mod to betjente, der stod tæt ved Dan Uzan. Begge bliver såret, men er uden for livsfare. Resultaterne af de tekniske undersøgelser viser, at gerningsmanden på stedet har afgivet to skud med en kaliber 7,65 mm og syv skud med en 9 mm pistol.

  4. Gerningsmanden flygter

   Omar Abdel Hamid El-Hussein flygter efterfølgende fra stedet til fods.

  5. Gerningsmanden opdages

   Søndag morgen omkring klokken 05.00 opdager politiet Omar Abdel Hamid El-Hussein, da de overvåger Mjølnerparken.

  6. Omar Abdel El-Hussein bliver dræbt

   Cirka 25 minutter senere bliver gerningsmanden råbt an af politiet tæt ved Nørrebro Station. Ifølge politiet åbner han ild mod betjentene, som besvarer ilden. Omar Abdel Hamid El-Hussein mister livet i skudduellen.