Krimi

Utilfredse med overvågning på Christiania: - klar til selv at pille kameraerne ned

Det er uholdbart og komisk, at politiet igen forsøger at opsætte overvågning på Christiania, mener flere personer på staden.

Fredag morgen satte politiet kameraer op på Pusher Street på Christiania. Senere fredag blev de pillet ned af ukendte gerningsmænd, og lørdag morgen er politiet igen til stede på staden for at sætte overvågning op. 

Men overvågningen falder ikke i god jord hos alle, der har sin gang på fristaden. 

Det er 'katten efter musen' og en dyr leg, der foregår herude i øjeblikket, mener Albert Laverick.

- Det er en dum leg. Jeg ser lignende lege foregå i børnehaver rundt omkring i landet. Man leger katten efter musen omkring noget, der er konsekvensløst og påtvinger, at der er ting, som skal gøres i et samfund, hvor der ikke er nogen problemer eller et ønske om det, understreger Albert Laverick, som har boet periodevis på fristaden siden 1985.

Til grin og unødvendigt

Også christianit Jørn Balther ryster på hovedet over opsætningen af kameraerne, som han finder komisk. 

- Det kilder i maven - af grin og morskab. De holder jo ikke særlig længe. Det er et show og en mediekrig, der foregår herude, siger han til TV 2. 

Kameraerne på Pusher Street sættes op, efter to politibetjente og en civil blev skudt og såret i gaden 31. august. Efterfølgende rev christianitterne boderne i gaden ned, og Fonden Christiania gik med til at lade politiet sætte overvågning op. Du kan se brevet fra fonden her.

Vil pille dem ned igen

Albert Laverick mener dog langt fra, at kameraerne hører hjemme på fristaden.

Kunne du finde på at være med til at pille kameraerne ned igen?

- Ja, det kunne jeg. Hash er stadigvæk ulovligt, så hvis folk kommer herud og skal hygge sig og gå til koncert - nu tænker jeg på de borgere, som er brugere, de har ikke lyst til at fortælle andre, at de ryger hash. VI vil ikke have kameraer, fordi vi gerne vil beskytte hr. og fru Danmark, siger han.

Pusherne er ligesom os

Opfordringen fra politiet går på, at christianitterne skal acceptere, at overvågningen er en midlertidig løsning, indtil pusherne er væk fra Pusher Street.

- Indtil christianitterne selv indtager området igen med kaffeboder, madboder og lignende, så pusherne er ude, så vil vi holde øje med området, siger Dannie Rise, leder af Københavns Politis Task Force Pusher Street.

Den begrundelse giver Albert Laverick dog ikke meget for. 

- Pusherne er jo sådan nogle som mig. De står op om morgenen, klæder deres børn på - den ene skal i børnehave, den anden i vuggestue - så kysser han sin kone farvel, og så går der nogle gange bare et helt år, før han kommer hjem fra arbejde. Det er også christianitter, og vi elsker alle dem, der bor på Christiania, forklarer han.